Το πρόβλημα με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ο δρόμος προς την εξομάλυνση

08:00 16/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Δυσθεώρητο ήταν το κόστος στις τιμές των εισιτηρίων για ακτοπλοϊκά δρομολόγια στο μέσο της σαιζόν. Οι τιμές παρέμεναν σταθερές παρότι το κόστος του πετρελαίου είχε πτώση 45%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ειδικά οι οικογένειες να αλλάζουν γνώμη για τις διακοπές σε νησιά και ήταν ένας από τους λόγους της χαμηλής τουριστικής κίνησης. Κάτι που ανά προορισμό είχε επιβεβαιωθεί από πολλά Μέσα Ενημέρωσης, ανάμεσά τους και από εμάς.

Η πλευρά της Κυβέρνησης δήλωσε πως η τιμή έπεσε από τα 1.100 ευρώ τον τόνο στα 600 δολάρια

(στα 700 δολάρια τα καύσιμα για τα High Speed) και όμως δεν υπήρξε καμία μείωση στις τιμές των εισιτηρίων. Οι ακτοπλόοι δήλωσαν πως η μείωση στις τιμές των καυσίμων δεν έχει περάσει στα ναυτιλιακά καύσιμα, γιατί έχει αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης, κάτι που μπορέσαμε να το επιβεβαιώσουμε. Η HELLENiQ ENERGY άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης καταργώντας την τιμή του Marine Gas Oil (MGO) ως δείκτη αναφοράς και υιοθετώντας το Very Low Sulfur Oil ή VLSO. Αυτό το καύσιμο χρησιμοποιούν τα περισσότερα πλοία που δεν έχουν scrubbers συγκράτησης του θείου. Οι ακτοπλόοι ισχυρίζονται πως αυτό αυξάνει το κόστος του καυσίμου στα 100 δολάρια ανά τόνο, με την HELLENiQ ENERGY να ισχυρίζεται με την σειρά της πως αυτός είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος υπολογισμού διεθνώς. Ανάμεσα σε δύο ισχυρισμούς δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ποιος έχει δίκιο ή άδικο, όμως αυτό που έχει νόημα να κρατήσουμε, είναι πως όντως οι τιμές του καυσίμου, δεν ήταν στα 600 αλλά στα 700 δολάρια ανά τόνο.

Παρόλα αυτά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας ανέφερε πως τα έτη 2020-2021 και 2022 ήταν ζημιογόνα για τις περισσότερες εταιρείες. Ακόμα πως οι αυξήσεις των επιτοκίων κατά 400 μονάδες βάσεις, ανέβασαν κατακόρυφα τα κόστη δανεισμού, επιχειρήματα που μπορούμε να τα κατανοήσουμε.

Παρόλα αυτά το πρόβλημα παρέμενε καθώς όσα προβλήματα και αν αντιμετωπίζουν, το να διατηρήσουν τις τιμές υψηλά, κυνηγώντας την γρήγορη απόσβεση έκανε κακό συνολικά στην Ελληνική Οικονομία με επαναλαμβανόμενους επισκέπτες να μην πηγαίνουν για πρώτη χρονιά, σε προορισμούς που επισκέπτονται δεκαετίες.

Οι -τότε λογικές- αυξήσεις που άρχισαν από το 2022 έφτασαν το 34-35%, κόστος που μετακυλίστηκε στον καταναλωτή των υπηρεσιών. Έκτοτε τα εισιτήρια μετ΄επιστροφής άγγιζαν τα 500-1.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και ένα ΙΧ. Ποσά που εμφάνισαν σε ορισμένες περιπτώσεις αύξηση το 2023.

Βρήκαμε το πρόβλημα, ας βρούμε την λύση

Η Κυβέρνηση εξ’ αρχής τέθηκε ενάντια σε τακτικές επιβολής πλαφόν ή επιδομάτων στους πολίτες (η συμμετοχή του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού είναι στο 25%). Οπότε η Κυβέρνηση απευθύνθηκε στο ΣΕΕΝ, ζητώντας να μειώσουν τις τιμές. Προφανώς και οι ακτοπλόοι παρέθεσαν τα επιχειρήματά τους, όμως λογικά κάπως έπρεπε όλοι να υποχωρήσουν από λίγο. Από την πλευρά της Κυβέρνησης συμμετείχαν ο υπ. Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπ. Ναυτιλίας Μιλ. Βαρβιτσιώτης, ο έτερος υπ. Επικρατείας Στ. Παπασταύρου και ο υφ. παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Μπρατάκος. Τις ακτοπλοϊκές εταιρίες εκπροσώπησε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Σπ. Πασχάλης και ο Μ. Ηλιόπουλος της Seajets που δεν συμμετέχει στο ΣΕΕΝ.

Οι ακτοπλόοι παρέθεσαν τα ζητήματα που σας αναφέραμε και παραπάνω, με την κυβερνητική πλευρά να ζητά εκπτώσεις σε δρομολόγια κορμού. Με αφετηρία ή άφιξη δηλαδή τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας.

Τα αποτελέσματα

Η Seajets την Πέμπτη που μας πέρασε ανακοίνωσε πρώτη τις εκπτώσεις της που αφορούν πολλά περισσότερα λιμάνια και έχουν δημοσιευθεί από την εταιρεία. Οι εκπτώσεις θα είναι σε εφαρμογή από την Τρίτη 18 Ιουλίου.

30% έκπτωση στα εισιτήρια επιστροφής επιβάτη και οχήματος με την ταυτόχρονη έκδοση εισιτηρίων μετ’ επιστροφής στα δρομολόγια όπως αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα.

20% έκπτωση στα εισιτήρια επιβάτη σε όλα τα νησιά του Αιγαίου στα δρομολόγια όπως αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα. (Για τους μόνιμους κατοίκους Δωδεκανήσων έκπτωση 40% στη γραμμή Σητεία – Δωδεκάνησα).

30% έκπτωση στα εισιτήρια επιστροφής επιβάτη για τους τρίτεκνους με την ταυτόχρονη έκδοση εισιτηρίων μετ’ επιστροφής στα δρομολόγια όπως αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα. (Για τους πολύτεκνους ισχύει ήδη η έκπτωση 50%).

25% έκπτωση στα εισιτήρια επιστροφής επιβατών και οχημάτων από Βόλο προς Σποράδες με την ταυτόχρονη έκδοση εισιτηρίου μετ’ επιστροφής.25% έκπτωση στα εισιτήρια επιστροφής επιβατών και οχημάτων από και προς Ραφήνα στις διαδρομές Ραφήνα – Άνδρο, Ραφήνα -Τήνο, Ραφήνα -Μύκονο και Ραφήνα – Πάρο με την ταυτόχρονη έκδοση εισιτηρίου μετ’ επιστροφής.25% έκπτωση στα εισιτήρια επιστροφής επιβατών και οχημάτων από Θεσσαλονίκη προς Λήμνο και Λέσβο με την ταυτόχρονη έκδοση εισιτηρίου μετ’ επιστροφής.

Δεύτερη χρονικά ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα της Κυβέρνησης η Fast Ferries που επέλεξε τις Τετάρτες

Συγκεκριμένα η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θεσπίζει «ημέρα εκπτωτικού ναυλολογίου».

Από 19/7/2023 και έως 6/9/2023 κάθε Τετάρτη η Fast Ferries θα προσφέρει εκπτωτικό ναυλολόγιο μειωμένο κατά 20% σε όλα της τα δρομολόγια από Ραφήνα προς ‘Ανδρο, Τήνο, Μύκονο, Νάξο καθώς και στα δρομολόγια της επιστροφής προς Ραφήνα.

Η έκπτωση ισχύει σε όλες τις διαδρομές από/προς Ραφήνα, για όλες τις θέσεις επιβατών, καθώς και στα εισιτήρια ΙΧ επιβατικών οχημάτων και μοτοσυκλετών.

Σημειώνεται επίσης ότι η Fast Ferries, επί σειρά ετών προσφέρει πέραν των υποχρεωτικών, σημαντικές εμπορικές εκπτώσεις σε όλα της τα δρομολόγια σε όλη την δρομολογιακή περίοδο, όπως:

Έκπτωση 30% στα εισιτήρια των τριτέκνων επιβατώνΈκπτωση 25% στα εισιτήρια των ένστολων (στρατιωτικοί-σώματα ασφαλείας). Η έκπτωση ισχύει και για το όχημά τους.Έκπτωση 25% στους συνταξιούχους Ν.Α.Τ.Έκπτωση 30% στα εισιτήρια επιστροφής για αυθημερόν ταξίδια.Έκπτωση 50% στα παιδιά 6 έως 10 ετών.Έκπτωση 50% στις μετακινήσεις όλων των αθλητικών και πολιτιστικών Συλλόγων των νησιών για τις μετακινήσεις τους από και προς τη Ραφήνα και μεταξύ των νησιών.

Η Fast Ferries μάλιστα υπενθύμισε πως μέσω του προγράμματος πιστότητας πελατών της ‘’Fast Friends” και με τη συγκέντρωση ανάλογων πόντων, προσφέρει τη δυνατότητα παροχής εκπτωτικών ή δωρεάν εισιτηρίων.

Η Attica Group προτεραιοποίησε τον κοινωνικό τουρισμό, αλλά έβγαλε προσφορά για οικογένειες και παρέες

Η Attica Group ανακοίνωσε έκπτωση 20% σε οικογένειες και παρέες 3 έως 5 ατόμων σε οικονομική θέση και αριθμημένα καθίσματα με ένα Ι.Χ. για ταξίδια από την 17η Ιουλίου έως την 10η Σεπτεμβρίου σε όλα τα δρομολόγια από Πειραιά για τα ελληνικά νησιά τόσο στο δρομολόγια μετάβασης όσο και στα δρομολόγια επιστροφής.

Επίσης προσφέρει εταιρική έκπτωση 50% (πέρα από την κρατική συμμετοχή) στα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού για όλους τους προορισμούς του ομίλου σε Κυκλάδες, Σαρωνικό, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο, Σποράδες και Κρήτη. Η συμμετοχή του ωφελουμένου θα είναι στο 5%.

Η Golden Star Ferries επέλεξε τις Τρίτες

Η Golden Star Ferries πέραν από τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία η εταιρεία ανακοίνωσε έκπτωση 20% με τα συμβατικά της πλοία, για το διάστημα από 17 Ιουλίου έως και 10 Σεπτέμβρη, κάθε Τρίτη, σε ατομικά εισιτήρια (οικονομική και διακεκριμένη θέση καθώς και αεροπορικού τύπου κάθισμα), αλλά και σε αυτοκίνητα και δίκυκλα.

Να σχολιάσουμε πως η προσφορά σε συγκεκριμένες ημέρες (Τρίτη και Τετάρτη), μπορεί να εξυπηρετήσει αλλά μπορεί και όχι, όσους έχουν κλείσει ήδη ξενοδοχεία και δωμάτια. Σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες, περίπου το 25% των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων την high season, είχε ήδη εκδοθεί, οπότε τα μέτρα αφορούν ένα μεγάλο ποσοστό των ταξιδιωτών. Βέβαια οι πιο γενναίες προσφορές αφορούν τις τετραμελείς οικογένειες και άνω (τριτέκνους, πολυτέκνους), οπότε μένει να δούμε πόσο θα βοηθήσουν τα μέτρα στην αύξηση των κρατήσεων στις επιχειρήσεις φιλοξενίας.

Την Παρασκευή οι Μινωικές Γραμμές ανακοίνωσαν την παροχή έκπτωσης 20% σε οικογένειες και παρέες για την Κρήτη και τη Μήλο.

 Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σημερινή της ανακοίνωσή της στα ήδη προσφερόμενα οικογενειακά πακέτα 4 ατόμων σε καμπίνες, με ή χωρίς αυτοκίνητο, προστίθεται η έκπτωση 20% στην οικονομική θέση για οικογένειες και παρέες 3 ατόμων και άνω (στην ίδια κράτηση), με ή χωρίς αυτοκίνητο, στα πολυτελή πλοία KNOSSOS PALACE & FESTOS PALACE.

Η έκπτωση ισχύει για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν έως και 30/09/2023. Επίσης η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ήταν η πρώτη που από τις 29 Ιουνίου προσφέρει έκπτωση 20% στη Γραμμή των Κυκλάδων, για ταξίδια έως 30/09/2023, με το πολυτελές High Speed Catamaran SANTORINI PALACE, με προορισμούς τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Πάρο, τη Σύρο, τη Νάξο ή την Τήνο, από τον Πειραιά ή από το Ηράκλειο, καθώς και στις ενδοκυκλαδικές διαδρομές.

Η συγκεκριμένη έκπτωση ισχύει για αγορές εισιτηρίων έως την Κυριακή 16/07/2023 και λειτουργεί αθροιστικά στις προσφερόμενες εκπτώσεις της εμπορικής πολιτικής της εταιρείας. Μετά τη λήξη της υπάρχουσας προσφοράς, η εταιρεία θα επανέλθει με νεότερο δελτίο τύπου για τη νέα προσφορά που θα ισχύσει από τη Δευτέρα 17/07/2023.

Keywords
εισιτήρια, δρομος, εισιτήρια, high speed, κοινωνικος τουρισμος, knossos palace, πετρελαιο, speed, energy, gas, low, βασεις, επιδοματα, συμμετοχή, σεεν, εκπτωσεις, άφιξη, πειραιας, θεσσαλονικη, εταιρεία, σητεία, ferries, τηνος, μυκονος, attica, group, προσφορες, αιγαιο, κρητη, golden, star, knossos, ιουνίου, santorini, ηρακλειο, νέα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, δωρο πασχα 2012, 600 δις, σητεία, knossos palace, knossos, αυτοκινητα, αυτοκινητο, γνωμη, δωδεκανησα, δωρεαν, κυκλαδες, μηλο, νησια, ξενοδοχεια, οικονομια, σαντορινη, σημερινη, attica, santorini, star, αυξηση, ακης, άφιξη, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δρομολογια, δωματια, ευρω, επρεπε, εταιρεία, ετη, ετων, ζητα, ιδια, ισχυει, κυβερνηση, λημνο, ληξη, μινωικες, μειωση, ναξο, νοημα, οικογενεια, οχηματων, οχημα, παιδια, πεμπτη, πλοια, προβληματα, ραφηνα, σαιζον, σεεν, σειρα, συγκεντρωση, συμμετοχή, συρο, ταξιδια, τιμη, τηνο, τριτη, χρονικα, group, αγορες, δικιο, εφαρμογη, ελληνικα, energy, ferries, gas, golden, high speed, ιουνίου, κυριακη, low, μυκονο, speed, σωματα, θεσεις, θετικα
Αναζητήσεις
to-provlima-me-ta-aktoploika-eisitiria-kai-o-dromos-pros-tin-exomalynsi.htm
Τυχαία Θέματα