Το πρόγραμμα «Μνημεία σε Άμυνα» ξεκινάει από το Οχυρό Ρούπελ

15:42 3/11/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η κλιματική κρίση δυστυχώς έχει επιπτώσεις και στα νεότερα Μνημεία. Για να αντιμετωπιστεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ECOCITY και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καταγράφουν, ερευνούν και προτείνουν στρατηγικές αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων της Κλιματικής Κρίσης στα νεότερα Μνημεία Άμυνας.

Οι παρουσιάσεις

του προγράμματος «Μνημεία σε Άμυνα» ξεκινούν από το Οχυρό Ρούπελ, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, ώρα 11.00, όπου θα πραγματοποιηθεί και ξενάγηση στο μνημείο.

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι στις 15 Νοεμβρίου και στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος που το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υλοποιεί σε συνεργασία με το ECOCITY και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των αρμοδίων, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτών.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και στοχεύει στη μελέτη και διάσωση των νεότερων μνημείων (1830-1950) των Ενόπλων Δυνάμεων από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας διεξήχθη έρευνα, καταγραφή, τεκμηρίωση του αντίστοιχου Πολιτιστικού Αποθετηρίου και προτείνονται στρατηγικές αντιμετώπισης της τρωτότητας της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της ελληνικής κοινωνίας.

Τα μνημεία που εξετάζονται έχουν ιδιαιτερότητες και σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Πρόκειται για πετρόκτιστες και άλλες ειδικές κατασκευές, οχυρά, πολυβολεία, παρατηρητήρια, φάρους, ιστορικούς τόπους, ναυάγια και κειμήλια των πολεμικών μουσείων που εκτίθενται σε υπαίθριους χώρους. Όλα απειλούνται από τις καταστροφικές επιπτώσεις των ακραίων σε συχνότητα και ένταση καιρικών φαινομένων, ανάλογα με την χρονολογία κατασκευής, τη χρήση, τη φθορά και τις συνθήκες στο χρόνο, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τα μνημεία της νεότερης ιστορίας έχουν μέγιστη αξία και συναισθηματική σύνδεση με την σημερινή κοινωνία, πέραν της ηθικής υποχρέωσης για διάσωση.

Keywords
Αναζητήσεις
to-programma-mnimeia-se-amyna-xekinaei-apo-to-ochyro-roupel.htm
Τυχαία Θέματα