Το κρίσιμο στοίχημα της επόμενης μέρας στον Κάμπο και τα σενάρια ανασχηματισμού

08:08 11/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Πλημμυρισμένες ή βυθισμένες στη λάσπη παραμένουν μεγάλες περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ πολλές μεγάλες οδικές αρτηρίες παραμένουν κλειστές. Τα τρένα έχουν διακόψει τα δρομολόγια προς τον Βόλο, αφού έχει χαθεί σημαντικό μέρος των σιδηροτροχιών κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου, αλλά και στο Δέλτα και στον θεσσαλικό κάμπο.

Σταδιακά αποκαθίστανται οι αστικές συγκοινωνίες με αραιά δρομολόγια, όπου αυτό είναι εφικτό, αφού έχουν χαθεί μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου. Η κατάσταση

στο Πήλιο είναι απελπιστική, κυρίως στο Ανατολικό και το Νότιο Πήλιο, αφού έχουν καταστραφεί οι υποδομές και το οδικό δίκτυο και έχουν κοπεί οι οδικές συγκοινωνίες προς κάθε κατεύθυνση.

Οι δρόμοι έχουν αφανιστεί, έχουν καταρρεύσει γεφύρια και είναι σχεδόν αδύνατη η επικοινωνία με τον Βόλο. Σκάφη με απεγκλωβισμένους φτάνουν στο λιμάνι του Βόλου, όπου με λεωφορεία μεταφέρονται σε καταλύματα. Μετά την κατάρρευση της μεγάλης γέφυρα στο Μπελεγκρίνο και την επέμβαση του Ελληνικού Στρατού, έχει ξεκινήσει επιχείρηση ζεύξης των δύο πλευρών με την τοποθέτηση σιδερένιας γέφυρας τύπου Belley.

Στο δημαρχείο του Βόλου έχει στηθεί και λειτουργεί συντονιστικό κέντρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης υπό τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο.

Ο καταμερισμός του έργου και των αρμοδιοτήτων στο Συντονιστικό Λάρισας

Για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κατάστασης, με απόφαση του Πρωθυπουργού συγκροτήθηκε Συντονιστικό Κέντρο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα, όπου βρίσκονται οι αρμόδιοι υπουργοί, στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπρόσωποι υπηρεσιών (ΔΕΔΔΗΕ κλπ). Το Συντονιστικό Κέντρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, με το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Άμεση προτεραιότητα είναι η μετακίνηση ανθρώπων, με προτεραιότητα στους πλέον ευπαθείς, που έχουν εγκλωβιστεί σε χωριά. Για τον σκοπό αυτό άρχισαν να επιχειρούν, όταν οι καιρικές συνθήκες το επέτρεψαν, ελικόπτερα, λέμβοι και οχήματα του Στρατού και της Πυροσβεστικής. Η επιχείρηση είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού γίνεται σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες σε σπίτια που έχουν καλυφθεί πλήρως από νερό .Για τους απεγκλωβισμούς την ευθύνη έχουν επιφορτιστεί Επιτελείς Εθνικής Άμυνας με επικεφαλής τον Διοικητή της Α’ Στρατιάς Αντιστράτηγο Ι. Τσόπλο, και με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.Για την αποκατάσταση των Δικτύων Ηλεκτροδότησης υπεύθυνος είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος. Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ είχαν αποκατασταθεί οι περισσότερες ζημιές στο σύστημα ηλεκτροδότησης του Βόλου, αλλά εξακολουθούσαν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο Πήλιο και σε περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Μικρότερα προβλήματα υπήρχαν στη Λάρισα και τα Φάρσαλα.Για την αποκατάσταση της Υδροδότησης σε συντονισμό με την Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στη Λάρισα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.Για τα μεταφορικά δίκτυα (δρόμοι, τρένα, λιμάνια, αεροδρόμια) έχουν μεταβεί στη Θεσσαλία ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός Νίκος Ταχιάος.Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί ο εφοδιασμός αποκλεισμένων περιοχών της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας με τρόφιμα, νερό, φάρμακα. Το έργο αυτό έχει αναλάβει ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος ενώ για τις πρώτες στεγαστικές ανάγκες  υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού.Για την αποκατάσταση της πρόσβασης αλλά και για τη λειτουργία των δομών υγείας στις πληγείσες περιοχές, βρίσκεται στη Λάρισα, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο Daniel δυναμιτίζει τον οικονομικό προϋπολογισμό

Η πρωτοφανής κακοκαιρία απειλεί να «εκτροχιάσει» το οικονομικό προγραμματισμό της κυβέρνησης, δεδομένου ότι τα ποσά που θα απαιτηθούν τόσο για τη στήριξη των πληγέντων, όσο και για την αποκατάσταση των υποδομών, είναι δυσθεώρητα.

Ήδη ο πρωθυπουργός μετά από σχετική επιστολή του στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, μεταβαίνει την Τρίτη στο Στρασβούργο προκειμένου να συνεξετάσουν όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία για αρωγή προς τη χώρα μας. Ζητούμενο είναι, μεταξύ άλλων, η ανακατανομή των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησαν ήδη συνομιλίες της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε μια προσπάθεια η χώρα να εξασφαλίσει ένα δάνειο με πολύ ευνοϊκούς όρους, για άμεσες παρεμβάσεις στα έργα υποδομής τα οποία, έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.

Οι καταστροφές σε υποδομές είναι πολυεπίπεδες. Αφορούν σε τμήματα εθνικών οδών, επαρχιακούς δρόμους, γέφυρες, ακόμη και το σιδηροδρομικό δίκτυο από τον Δομοκό έως τη Λάρισα έχει υποστεί ζημιές και δεν λειτουργεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, ακόμα κι αν εξευρεθούν οι πόροι δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να υλοποιήσουν, από άποψη όγκου, αυτό το πρότζεκτ οι κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας.

Σενάρια ανασχηματισμού και «κουρέματος» του καλαθιού ΔΕΘ

Ο Πρωθυπουργός θα ανέβει τελικά στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 16 και 17 Σεπτεμβρίου. Με μικρότερο καλάθι αναφορικά με τις κοινωνικές παροχές που προγραμμάτιζε αρχικά αλλά και με κάποιες αλλαγές αναφορικά με τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ένα μπαράζ συσκέψεων είναι σε εξέλιξη στην κυβέρνηση για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού. Αδιαμφισβήτητα σε αυτή την χρονική συγκυρία αυτό που προέχει είναι  η στήριξη των πληγέντων. Το τι δεν πήγε καλά και ποιος φταίει, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο. Όμως, όλο και περισσότεροι στοιχηματίζουν ότι δύο ή και τρεις υπουργοί μπορεί να βγουν εκτός κυβερνητικού σχήματος, με αυτό που να προβληματίζει περισσότερο να είναι ο χρόνος… αν δηλαδή αυτό θα συμβεί, πριν ή μετά την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Λίγο πριν την συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών από τις εκλογές, η κυβέρνηση έχει βρεθεί αντιμέτωπη με διαδοχικές κρίσεις και είναι εμφανές πως χρειάζεται να γίνουν γενναίες κινήσεις για να αντιμετωπιστούν λάθη και παθογένειες ετών, προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνών κόμμα, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι πως «όλοι αξιολογούνται». Το κλίμα είναι βαρύ, όπως ομολογούν κυβερνητικές πληγές αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι στο στόχαστρο του Μαξίμου βρίσκονται τρεις τουλάχιστον υπουργοί, για τωρινές αλλά και πρόσφατες αστοχίες.

Ωστόσο, πριν από την λήψη οποιασδήποτε απόφασης προέχει το να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω του ο «Δανιήλ», αλλά και σε πόσα από τα «σπασμένα» είναι πρόθυμη να συνεπικουρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Keywords
υφυπουργός υγείας, συγκοινωνιες, λεωφορεια, λαρισα, υπουργοι, δεδδηε, τρικαλα, συμμετοχή, τραπεζες, θεσσαλονικη, εμφάνιση, ΔΕΘ, εκλογες, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, Μις φαν ντερ ρόε, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, δεδδηε, αυτοδιοικηση, το στοιχημα, εργαλεια, πηλιο, αρωγη, βραδυ, βρισκεται, γεφυρα, γινεται, δανειο, δευτερο, δελτα, δρομολογια, δικτυο, δικτυα, υπαρχει, εκθεση, εργα, εμφάνιση, εξελιξη, επικοινωνια, εσωτερικων, ετων, ευθυνη, υπηρχαν, υφυπουργος, θεσσαλια, θοδωρης, εικονα, καρδιτσα, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λαθη, λειτουργια, ληψη, μαξιμου, νερο, οχηματα, πεμπτη, προβληματα, συμμετοχή, σκαφη, σπιτια, τοπικη αυτοδιοικηση, τρενα, τριτη, υφυπουργός υγείας, φαρμακα, φταιει, χρηστος, χωρα, υπουργειο, πληροφοριες, πληγες, τραπεζα, υγειας
Αναζητήσεις
to-krisimo-stoichima-tis-epomenis-meras-ston-kabo-kai-ta-senaria-anaschimatismou.htm
Τυχαία Θέματα