Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel

19:45 10/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που πλήγηκαν και γρήγορα, τόνισε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του, επιβεβαιώνοντας ότι αύριο Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων γι αποζημιώσεις των πληγέντων.

Θα καλυφθούν και αγρότες και κτηνοτρόφοι μέσω του ΕΛΓΑ, θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα για τη διαδικασία.

«Την Τρίτη θα είμαι στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, όπου θα έχω συνομιλίες με την πρόεδρο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αρωγή από την Ευρώπη για την κακοκαιρία η οποία σχετίζεται

και με την κλιματική αλλαγή. Η κατάσταση απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σήμερα το ενδιαφέρον μας στράφηκε σε θέματα δημόσιας υγείας, για να είναι οι πολίτες ασφαλείς και υγιείς. Αυτό συμπεριλαμβάνει και το θέμα της καύσης των ζώων που χάθηκαν από την κακοκαιρία», είπε ακόμη.

Ανοίγοντας την παρέμβασή του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όσους είναι στο πεδίο με αυταπάρνηση μέσα στο νερό και τις λάσπες για να επανέλθει η περιοχή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε κάπως κανονικούς ρυθμούς.

Σημεία από τις δηλώσεις του πρωθυπουργούΘέλω να ευχαριστήσω ακόμη μια φορά όσους και όσες βρίσκονται στο πεδίο με αυταπάρνηση.Θα ήθελα να ζητήσω απ όλους να ακούν τις κατευθύνσεις του υπουργείουΚαταλαβαίνω ότι η έννοια της επόμενης ημέρας έχει να κάνει με την αποκατάσταση των τραυμάτων που άφησε η θεομηνία.Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται.Θέλω να τονίσω ότι ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει εξαντληθεί για το έτος, αλλά ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται για να καλύψουμε τις ζημιές των αγροτών και των κτηνοτρόφων.Την Τρίτη το πρωί θα βρεθώ στο Στρασβούργο ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου για να συναντήσω την πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής προκειμένου να έχουμε μία σημαντική οικονομική υποστήριξη. Είναι μία καταστροφή που απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεωνΗ χώρα πήρε την πολυπόθητη αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα τις τελευταίες ημέρες. Σίγουρα είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τους πολίτες σήμερα, αλλά είναι σημαντικό.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

«Σήμερα το ενδιαφέρον μας στράφηκε περισσότερο σε θέματα που έχουν να κάνουν με την δημόσια υγεία καθώς αυτό αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καταστάσεις πλημμυρικών φαινομένων «γι αυτό και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας θα μιλήσει αναλυτικά για αυτά που γίνονται ήδη και όσα πρέπει να συμβούν για το πώς θα φροντίσουμε ότι όλοι οι πολίτες είναι ταυτόχρονια ασφαλείς και υγιείς». «Αυτό προφανώς περιλαμβάνει και το μείζον ζήτημα της καύσης και της ταφής των νεκρών ζώων», πρόσθεσε καλώντας τους πολίτες να ακούνε τις οδηγίες.

«Καταλαβαίνω απόλυτα ότι αυτή τη στιγμή η έννοια της επόμενης μέρας έχει να κάνει με την αποκατάσταση των μεγάλων τραυμάτων που αφήνει πίσω της αυτή τη θεομηνία», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής και άμεσης υποστήριξης που θα παράσχει η κυβέρνηση με την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατική διαδικασία μέσα από την πλατφόρμα της κρατικής αρωγής που θα ανοίξει από αύριο.

«Θέλω να γνωρίζουν όσοι πολίτες είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να μπουν σύντομα στα σπίτια τους με την απαραίτητη οικονομική στήριξη ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες οικοσυσκευής και σε δεύτερο χρόνο με τα κονδύλια που είναι απαραίτητα προκειμένου να επισκευαστούν οι ζημιές… Προφανώς το ίδιο αφορά τους αγρότες».

Όσον αφορά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξουν αγροτικές αποζημιώσεις των ασφαλισμένων προϊόντων μέσω του ΕΛΓΑ. «Ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει εξαντληθεί για το έτος, όμως ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή χρηματοδότησης απαιτείται από τον ΕΛΓΑ ώστε να καλύψουμε τις ζημιές», είπε σημειώνοντας ότι γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι ειδικά για τους κτηνοτρόφους που χάνουν τα ζώα τους. «Θέλω οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν στον τόπο τους και να ξαναχτίσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, και θέλω να γνωρίζουν ότι θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας», πρόσθεσε.

 Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην προνοιακή στήριξη των πολιτών που βρέθηκαν μακριά από τις εστίες τους. «Θέλω να γνωρίζετε ότι τους παρέχεται κάθε δυνατή στήριξη», διαβεβαίωσε.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι την Τρίτη θα βρεθεί στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, όπου θα έχει συνομιλίες με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «για να συζητήσω μαζί της τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας προκειμένου να έχουμε μια σημαντική οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη καταστροφή που σίγουρα συνδέεται άμεσα από την κλιματική αλλαγή».

Ο πρωθυπουργός έφτασε το απόγευμα στη Λάρισα και συμμετείχε σε σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κοντά στο κτίριο της Περιφέρειας συγκεντρώθηκαν μέλη συλλογικοτήτων για να διαμαρτυρηθούν, απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις και σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια.

Ο πρωθυπουργός κατά την είσοδό του στο κτίριο της περιφέρειας ο πρωθυπουργός χαιρέτισε το προσωπικό και τους είπε ότι «θα τα φτιάξουμε όλα, να ξέρετε».

Δείτε τις ανακοινώσεις

@media print { .ms-editor-squiggler { display:none !important; } } .ms-editor-squiggler { all: initial; display: block !important; height: 0px !important; width: 0px !important; }

  
Keywords
Αναζητήσεις
live-oi-anakoinoseis-gia-ta-metra-stirixis-ton-pligenton-apo-tin-kakokairia-daniel.htm
Τυχαία Θέματα