Το emea.gr μέσα στις παραγωγικές εγκαταστάσεις πλαστικών της ALPLA

15:56 9/11/2023 - Πηγή: Emea.gr

Μια μοναδική περιήγηση είχαμε την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της ALPLA στο Κορωπί και να δούμε από πρώτο χέρι όλα όσα συμβαίνουν τεχνολογικά, καθώς και τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται για την μέγιστη δυνατή βιωσιμότητα στον τομέα των πλαστικών. 

Να σημειώσουμε ότι τη δέσμευση της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών, να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία ο Σύνδεσμος

Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ), που οργάνωσε την επίσκεψη μας στο εργοστάσιο της ALPLA.

Ιδίοις όμμασι, διαπιστώσαμε τις σύγχρονες πρακτικές που εφαρμόζονται πλέον στην χρήση ανακυκλωμένου υλικού σε νέα προϊόντα άκαμπτης συσκευασίας, στον επανασχεδιασμό των συσκευασιών για να ανακυκλώνονται πιο εύκολα, στις καινοτομίες που εφαρμόζονται στις μονάδες μεταποίησης πλαστικών, στα νέα αποδοτικά μηχανήματα που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά την διάρκεια της παραγωγής και εξοικονομούν πολύτιμη ενέργεια.  

Η περιήγηση στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας ALPLA άρχισε έπειτα από μια σύντομη παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε και συνόψισε τις προσπάθειες που καταβάλλει o αυστριακός πολυεθνικός όμιλος να ενσωματώσει τις αρχές της βιωσιμότητας σε όλη του την παραγωγή.

Η χρήση ανακυκλωμένου υλικού (Post-Consumer Recycled, PCR) στην άκαμπτη πλαστική συσκευασία βρίσκει ήδη εφαρμογή στην παραγωγή φιαλών PET και HDPE (πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας), με ποσοστό PCR από 25% έως 100%.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η εταιρεία και στον επανασχεδιασμό των συσκευασιών. Με την προσέγγιση «Design for Recycling», η ΑLPLA επιχειρεί να κάνει ευκολότερη την ανακύκλωση με τη χρήση λιγότερων υλικών, μειώνοντας το βάρος της συσκευασίας και εξοικονομώντας φυσικούς πόρους και ενέργεια.

Η γκάμα των προϊόντων της εταιρείας, απευθύνεται στους κλάδους του φαρμάκου, των καλλυντικών, των απορρυπαντικών, των αγροχημικών και των τροφίμων.

Η Δρ. Ευγενία Τσαρτόλια, Γενική Διευθύντρια της ALPLA Packaging Greece, υπογράμμισε ότι η εταιρεία «επιδιώκει διεθνώς να είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς βιώσιμων πλαστικών συσκευασιών. Ακριβώς γι’ αυτό επικεντρώνεται στην υλοποίηση της αρχής των 4R: Reduce – Reuse – Recycle – Redesign». Όπως δε επισήμανε η ίδια: «Στα ιδιόκτητα εργοστάσια ανακύκλωσης της ALPLA σε όλο τον κόσμο έχουν επενδυθεί από το 2021 πάνω από 50 εκ. € και σήμερα η δυναμικότητα παραγωγής αγγίζει τους 277.000 τόνους ανακυκλωμένου υλικού. Κανένας κόκκος πλαστικού δεν πάει χαμένος, καθώς στηρίζουμε την ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία (Bottle to bottle), τη μείωση των αποβλήτων και συνεπώς του ανθρακικού αποτυπώματος».

Στην περιήγηση συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος του ΣΒΠΕ, Χαρίλαος Πανόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Όπως απέδειξε και η σημερινή εκδήλωση, η ελληνική βιομηχανία πλαστικών είναι πρωτοπόρος στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και πρακτικών που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια επενδύουμε σημαντικά σε νέες τεχνολογίες και εξοπλισμό που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κλάδου μας. Παράλληλα, εργαζόμαστε για την ανάπτυξη νέων, επανασχεδιασμένων συσκευασιών που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και μπορούν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν. Είμαστε περήφανοι για τις προσπάθειες των μελών μας, όπως η εταιρεία ALPLA, και έχουμε την πεποίθηση ότι η ελληνική βιομηχανία πλαστικών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης».

Συνέδριο: Plastainability 2023, ένα βήμα για τη βιώσιμη διαχείριση των πλαστικών

Ανακοινώθηκε παράλληλα κατά την επίσκεψη μας το Συνέδριο «Plastainability», που θα γίνει στις 21 Νοεμβρίου 2023, στο ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, όπου ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος θα δώσει χώρο στον διάλογο για τη βιωσιμότητα και την ανακύκλωση.

Η βιομηχανία πλαστικών, στελέχη της αγοράς, εκπρόσωποι της Πολιτείας και πανεπιστημιακοί θα συζητήσουν για τη βιώσιμη διαχείριση των πλαστικών, ένα φλέγον ζήτημα σε μια εποχή κρίσιμων επιλογών αλλά και πολλών υπερβολών.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια διοργάνωση που αποτελεί μετεξέλιξη του Ετήσιου Συνεδρίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ).

Προϊόν σύνθεσης των λέξεων Plastics + Sustainability (Πλαστικά + Αειφορία), το 1ο συνέδριο Plastainability εγκαθιστά στην καρδιά της συζήτησης περί πλαστικών, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία ως αναγκαία διέξοδο στην περιβαλλοντική και κλιματική κρίση της εποχής μας.

Με οδηγό την αντίληψη ότι τα πλαστικά μπορούν να είναι μέρος της λύσης υπό την προϋπόθεση της ορθής διαχείρισης και επανεισαγωγής στο σύστημα, το συνέδριο αποσκοπεί κάθε χρόνο να θέτει όλα τα βασικά ερωτήματα και να διερευνά απαντήσεις από κοινού με όλους όσους ενδιαφέρονται για τη μετάβαση σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας. Ο ίδιος ο διοργανωτής εξάλλου, ο ΣΒΠΕ, υπογραμμίζει σε κάθε περίσταση την προσπάθεια και τις προόδους της βιομηχανίας πλαστικών για επανασχεδιασμό των προϊόντων της με αειφόρα οπτική.

Έτσι, αρχής γενομένης από φέτος, το συνέδριο Plastainability 2023 έρχεται να παρουσιάσει προκλήσεις, ευκαιρίες, καινοτόμες πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές. Η φετινή διοργάνωση θα δώσει έμφαση στην ανακύκλωση πλαστικών, με τη χημική ανακύκλωση να αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τόνωση των ποσοστών ανακύκλωσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Εκτενής αναφορά θα γίνει στον νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας (ΡPWR), θα διευκρινιστούν ζητήματα της νομοθεσίας, που αφορούν την διαχείριση των πλαστικών, θα παρουσιαστούν ακαδημαϊκά προγράμματα που αφορούν την ανακύκλωση, αλλά και καλές πρακτικές του κλάδου. Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου, πάνελ ομιλητών θα συζητήσει διεξοδικά με θέμα: «Οδικός Χάρτης για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων και του Green Deal».

Keywords
Αναζητήσεις
to-emeagr-mesa-stis-paragogikes-egkatastaseis-plastikon-tis-alpla.htm
Τυχαία Θέματα