Το Capital στην Εθνική, οι πολλαπλασιαστές της JP Morgan και οι ίδιες αγορές σε ΔΕΗ και Μυτιληναίο

08:59 21/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Είχαν άραγε φοβηθεί οι Αμερικανοί ότι η Fed θα μπορούσε να σκληρύνει τη στάση της μετά τα τελευταία στοιχεία; Μπα, δε μοιάζει πιθανό. Αυτοί που καταλαβαίνουν δεν περίμεναν τίποτα άλλο παρά αυτό που προέκυψε.

Τα επιτόκια θα μειωθούν, τα στοιχεία δεν ανέτρεψαν κάτι, η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται και η αγορά εργασίας είναι καλύτερη από ότι αναμενόταν, αλλά ο πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά. Απλώς η πορεία αυτή έχει κάποιες διακυμάνσεις και ίσως ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό, αλλά δεν αλλάζει κάτι. Η αγορά αναμένει τρεις μειώσεις από τον Ιούνιο.

Από

τη στρατηγική της JP Morgan στις διεθνείς αγορές κρατάμε δύο στοιχεία: Η Ευρωζώνη είναι φθηνότερη με πολλαπλασιαστή κερδών 13,3 αλλά δεν έχει ανάπτυξη (πιο σωστά, αυτό που εννοεί είναι ότι είναι φθηνότερη ακριβώς γιατί δεν έχει ανάπτυξη), η Wall Street είναι ακριβότερη κι έχει πολλαπλασιαστή κερδών 21. Αλλά η οικονομία έχει ανάπτυξη. Μόνο 21; Με τις επτά μεγαλειώδεις της τεχνολογίας που κυριαρχούν;

Η ελληνική αγορά τι πολλαπλασιαστή έχει; Μονοψήφιο. Κι έχει και ανάπτυξη πολύ καλύτερη της Ευρωζώνης.

Το ελληνικό δημόσιο έχει έσοδα ρεκόρ από ιδιωτικοποιήσεις και παραχωρήσεις. Και η κυβέρνηση δεν θέλει να επιβραδύνει. Έτσι οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, δημιούργησαν μία προοπτική για την Εθνική Τράπεζα αλλά και την Attica Bank η οποία άρεσε στην αγορά. Σηματοδότησε την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τραπεζικού συστήματος μέχρι το τέλος του χρόνου. «Μπορούμε να συνεχίσουμε την διαδικασία αποεπένδυσης μέχρι τα τέλη του 2025. Διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε λόγο να καθυστερήσουμε».

Η Εθνική Τράπεζα σημείωσε χθες νέα υψηλά πολλών ετών και τακτοποίησε την πρώτη έκδοση ομολόγου που προγραμμάτιζε. Θα κάνει άλλη μία έκδοση φέτος μάλλον στο δεύτερο εξάμηνο. Η κεφαλαιοποίησή της έφθασε πάνω από τα 6,8 δισ. ευρώ. Έχει άφθονη ρευστότητα και μπορεί να δώσει νέα δάνεια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Εθνική όταν έκανε το rebranding έστειλε ένα μήνυμα ότι αλλάζει και εκμοντερνίζεται. Ο τρόπος με τον οποίο κάνει την αλλαγή δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό και γυαλιστερό, αλλά έχει μεγάλη ουσία. Η τράπεζα, αλλάζει από μέσα και ο CEO Παύλος Μυλωνάς έχει βαλθεί να την κάνει πλήρως ψηφιοποιημένη. Κι αυτό αρέσει στους επενδυτές της.

Μιλώντας για τους επενδυτές της Εθνικής, να πούμε ότι έχει μία πολύ ωραία μετοχική διάρθρωση (με εξαίρεση το 18,39% του δημοσίου που θα αλλάξει όπως είπε και ο κ. Χατζηδάκης), με μερικούς από τους μεγάλους και σοβαρότερους ξένους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι έχουν καλά μερίδια, με πρώτο και καλύτερο το Capital φυσικά, που έχει ποσοστό 5,06%.

Η παρουσία του Capital είναι μετρημένη, τουλάχιστον όπου καταγράφεται με ποσοστό άνω του 5% στην αγορά μας, αν και γενικά αυτό κάνει το Capital. Παίρνει ένα καλό ποσοστό με δικαίωμα ελέγχου. Είναι στο Jumbo με ποσοστό 5,051% και στη Eurobank με ποσοστό 5,13%.

Η Eurobank πάλι, ισορρόπησε χθες μετά από τις αναταράξεις, αλλά τελικά έκλεισε αμετάβλητη, ενώ στο μέσον της συνεδρίασης είχε κερδίσει έδαφος. Αλλά οι αγοραστές αποτραβήχτηκαν χαμηλότερα προς το τέλος και άφησε κάτι για τη συνέχεια.

Εκείνος που δεν το έκανε ήταν ο ΟΠΑΠ. Το πήγε καλά μέχρι το τέλος και έκλεισε ανοδικά. Θέλει λίγη δουλίτσα πάντως, γιατί η χρηματιστηριακή εικόνα του δεν είναι αυτή που πρέπει εδώ κι ένα μήνα. Ωστόσο η εταιρία έκανε μία καλύτερη του αναμενομένου έναρξη με το Eurojackpot και παραμένει φυσικά η απόλυτα αμυντική μετοχή με τα πλούσια μερίσματά της.

Η εταιρία συνεχίζει με τις αγορές ιδίων μετοχών, όπως κάνουν πολλές εταιρίες επίσης και αγόρασε συνολικά 208.885 μετοχές μεταξύ 11 και 15 Μαρτίου καταβάλλοντας 3.519 εκατ.  ευρώ. Μετά από αυτές τις τελευταίες αγορές, η εταιρία κατέχει συνολικά 5.421.426 ίδιες μετοχές, δηλαδή ποσοστό 1,47% των μετοχών της.

Εκείνη όμως που έχει συγκεντρώσει αξιόλογο ποσοστό ιδίων μετοχών είναι η ΔΕΗ, που έφθασε πλέον το 5,10% δικών της μετοχών. Από αυτά τα επίπεδα και πάνω π.χ. πλησιάζοντας το 10%, η συγκέντρωση ιδίων μετοχών είναι ακόμα ένα ατού για τη διοίκηση του κ. Στάσση και του δίνουν πολλές επιλογές. Αν τις ακυρώσει αυξάνει την αξία των άλλων μετοχών και μεγαλώνει το βάρος των ποσοστών που έχουν οι μεγάλοι μέτοχοι, η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών, το CVC και φυσικά το Helikon.

Αλλά επίσης αν θέλει να κάνει μία ωραία εξαγορά με ανταλλαγή μετοχών αγοράζει μία καλή μεσαία εταιρία π.χ. του FTSEM αυτή τη στιγμή, προσφέροντας στους μετόχους, μετοχές ΔΕΗ. Αξίζουν τώρα περίπου 220 εκατ. ευρώ οι ίδιες, δεν είναι λίγα χρήματα.

Και μία και τα λέμε αυτά, να δούμε λίγο τι κάνει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος; Στις 6 Μαρτίου εξέδωσε ανακοίνωση και στις 27 Μαρτίου συγκαλείται η Γενική Συνέλευση μετόχων της εταιρίας, με ένα και μοναδικό θέμα, την ανανέωση της έγκρισης για αγορά ιδίων μετοχών, για να έχει μεγαλύτερη ευελιξία δηλαδή στις αγορές αυτές.

Αυτό, γιατί ενώ συγκαλείται η Συνέλευση με θέμα αγοράς ιδίων, η εταιρία έχει ήδη  συγκεντρώσει συνολικά 4.841.195 ίδιες μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,388% των μετοχών της. Το οποίο ποσοστό με τη μετοχή διορθωμένη, έχει τρέχουσα αξία περίπου 173,5 εκατ. ευρώ.

Keywords
Αναζητήσεις
to-capital-stin-ethniki-oi-pollaplasiastes-tis-jp-morgan-kai-oi-idies-agores-se-dei-kai-mytilinaio.htm
Τυχαία Θέματα