Στη σύνοδο κορυφής για τον Αμαζόνιο, ο πρόεδρος Λούλα απορρίπτει την «πράσινη νεοαποικιοκρατία»

11:04 10/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε πως αρνείται να δεχθεί μαθήματα από τις βιομηχανικές χώρες για την προστασία του περιβάλλοντος, στο τέλος μιας Συνόδου Κορυφής για τον Αμαζόνιο που πραγματοποιήθηκε στη βόρεια Βραζιλία.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε την πράσινη νεοαποικιοκρατία που εισάγει εμπορικούς φραγμούς και διακρίσεις με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος και περιφρονεί τους εθνικούς κανονισμούς και τις εθνικές πολιτικές μας», δήλωσε ο Λούλα κατά τη συνάντηση χθες, Τετάρτη, στο λιμάνι Μπελέμ.

Νωρίτερα ο οικοδεσπότης της συνόδου είχε επικρίνει την πρόσθετη δήλωση που ζητούσαν οι Βρυξέλλες για τη σχεδιαζόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη νοτιοαμερικανική οικονομική συμμαχία Mercosur.

Ο Λούλα δήλωσε πως μια τέτοια δήλωση για το κλίμα, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα συνιστούσε επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της Mercosur, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη, και θα επιβράδυνε την οικονομική ανάπτυξή τους.

Ο Λούλα κάλεσε τις βιομηχανικές χώρες να κάνουν τις δικές τους συνεισφορές για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος.

«Το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει περισσότερο από το 75% του πλούτου και εκπέμπει σχεδόν τη μισή από τη συνολική ποσότητα του άνθρακα που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα», επισήμανε ο Λούλα.

«Οι υπηρεσίες στο περιβάλλον και το οικοσύστημα που παρέχουν στον κόσμο τα τροπικά δάση πρέπει να αμείβονται δίκαια και ισότιμα», υπογράμμισε.

Για να κατανοήσετε καλύτερα το πλαίσιο, από την στιγμή που ο Πρόεδρος Λούλα ανέλαβε, η αποψίλωση του Αμαζονίου μειώθηκε κατά 66%. Όμως η βραζιλιάνικη εταιρεία πετρελαίου Petrobras, επιθυμεί να κάνει εξόρυξη σε περιοχή με πετρέλαιο στην λεκάνη του Αμαζονίου! Παρόλα αυτά το περιβαλλοντικό συμβούλιο της Βραζιλίας έδωσε αρνητική έκθεση για τις εξορύξεις. Ταυτόχρονα η ΕΕ ζητάει από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να σταματήσουν άμεσα την ευρεία χρήση ορυκτών καυσίμων, εναλλακτικά τα προϊόντα τους θα έχουν αυξημένη φορολογία. Αυτό ώθησε τον Πρόεδρο Λούλα να μιλήσει για «Πράσινη Αποικιοκρατία», μια σκληρή και σε ένα βαθμό άδικη έκφραση, την οποία όμως υπογράμμισε με το δίκαιο επιχείρημα πως το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού εκπέμπει την μισή ποσότητα άνθρακα παγκοσμίως.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να πιέσει τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου να λάβουν αντίστοιχα μέτρα με το net zero, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά στις πιο φτωχές χώρες, καθώς θα αυξηθούν οι τιμές στα…πάντα. Παρόλα αυτά η Ινδία είναι ήδη στον δρόμο του οικονομικού και περιβαλλοντικού μετασχηματισμού για να πιάσει τις προϋποθέσεις αυτές και να μην αποκλειστεί από το εμπόριο με την Ε.Ε., όμως η Κίνα, η Ρωσία και σε ένα βαθμό οι ΗΠΑ, δεν δείχνουν ακόμα αντίστοιχα αντανακλαστικά. Η Ε.Ε. χρησιμοποιεί το εμπόριο ως μοχλό πίεσης, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις.

Οι χώρες οι Αμαζονίου παρόλα αυτά, δηλώνουν πως θα χρειαστούν οικονομική ενίσχυση ώστε να προστατέψουν τον Αμαζόνιο, ειδικά αν αυτό έχει οικονομικό κόστος για τις χώρες τους. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «Δεν χρειάζεται χρήματα η Βραζιλία, δεν χρειάζεται χρήματα η Κολομβία, δεν χρειάζεται χρήματα η Βενεζουέλα, αλλά το τροπικό δάσος είναι που χρειάζεται χρήματα», υπογραμμίζοντας πως η προστασία του Αμαζονίου δεν μπορεί να επιβαρύνει μόνο τις χώρες του Αμαζονίου αλλά ολόκληρο τον κόσμο και ειδικά τις αναπτυγμένες χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα