Στα σκαριά ο 5ος τραπεζικός πυλώνας από τη σύμπραξη Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας

14:09 13/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Ελένη Βρεττού, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, «προανήγγειλε» στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τη δημιουργία της πέμπτης συστημικής τράπεζας στην Ελλάδα, μέσω της σύμπραξης Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας

Μιλώντας

στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και είμαστε σε τελική φάση υλοποίησης για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα, που στόχο έχει το σχηματισμό μιας νέας, ισχυρής και ευέλικτης τράπεζας, με πανελλαδική παρουσία και εξατομικευμένη εξυπηρέτηση. Τα σημεία που θα διαφοροποιούν τη νέα Τράπεζα θα είναι η ανθρώπινη επαφή, η ομαλή, ευέλικτη και εξατομικευμένη εξυπηρέτηση, καθώς και το γεγονός πως δε θα έχει αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC) στα εποπτικά της κεφάλαια, ενώ παράλληλα θα επιτύχει χαμηλό δείκτη NPE».

Σχετικά με την «επιστροφή» της Attica bank, μετά από περίοδο αμφιβολιών που υπήρχαν για τη δυναμική της τράπεζας, η Ε. Βρεττού  ανέφερε ότι το 2023 αποτέλεσε σημείο καμπής για την τράπεζα και τα πλάνα της. «Στην Attica Bank μετά τις αξιοσημείωτες επιτυχίες του 2023, που για εμάς ήταν ο μετασχηματισμός και η επιστροφή στην κερδοφορία και στην πιστωτική επέκταση, με πλήρη αφοσίωση στο στόχο της εξυγίανσης και ανάπτυξης της Τράπεζας, καταφέραμε να παρουσιάσουμε μια πρωτόγνωρη δυναμική στον τραπεζικό χώρο».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), η οποία απαιτεί αυξημένη προσοχή και αυστηρό πλαίσιο, λόγω των μαθημάτων των περασμένων δεκαετιών, αλλά την ίδια στιγμή κρίνεται απαραίτητο η ρευστότητα να κατευθυνθεί με σωστό πλαίσιο και κανόνες και στις ΜμΕ, οι οποίες αποτελούν την πλειονότητα της ελληνικής αγοράς.

Προσεγγίζοντας τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον και ανάγκες χρηματοδότησης και στήριξης, η Ε. Βρεττού έκανε ξεχωριστή αναφορά στον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη μεταποίηση, τις υποδομές, την ψηφιοποίηση και την αγροτική παραγωγή.

Η επικεφαλής της Attica Bank αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ευθύνη των τραπεζών όχι μόνο να δώσουν ευκαιρίες και χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και να εκπαιδεύσουν και να συμβουλεύσουν τις επιχειρήσεις, ώστε να αποκτήσουν πιο ισχυρά θεμέλια, να εξελιχθούν και να τολμήσουν να δημιουργήσουν πιο μεγάλα σχήματα, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία των νέων τεχνολογιών για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. «Η τραπεζική σχέση είναι σχέση πίστης», δήλωσε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τις ανάγκες και τις σχέσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων και των πελατών.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της τράπεζας, συζητώντας για την πορεία των ελληνικών τραπεζών και τις κρίσεις που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια, δήλωσε πως την τελευταία 10ετία διεθνώς αλλά και εγχώρια έχουμε ζήσει τραπεζικές κρίσεις. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως έχει επιτευχθεί μία σταθερότητα η οποία επήλθε μετά από σημαντική αυστηροποίηση του πλαισίου. Επισήμανε ότι  οι ελληνικές τράπεζες έχουν γίνει πιο ανθεκτικές, έχοντας καταβάλει σημαντικές προσπάθειες με μετρήσιμα αποτελέσματα, που αποδεικνύονται από τα επίπεδα ρευστότητας, κερδοφορίας και τους δείκτες δανείων.

Keywords
Αναζητήσεις
sta-skaria-o-5os-trapezikos-pylonas-apo-ti-sybraxi-attica-bank--pagkritias-trapezas.htm
Τυχαία Θέματα