Μήνυμα της Πειραιώς για «χτίσιμο» της οικονομίας πάνω στον τουρισμό

12:47 13/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο Ηλίας Λεκκός, Group Chief Economist, της Τράπεζας Πειραιώς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη του τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι το ξένο κεφάλαιο έχει αλλάξει εντελώς το «τοπίο» στον κλάδο.

«Έχουμε ένα συγκριτικό

πλεονέκτημα στον τουρισμό και θα πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω σ’ αυτό. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το πού πηγαίνουμε και για το μέλλον, γιατί παρά τα όσα ειπώθηκαν θεωρώ ότι πηγαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Και κινούμαστε προς αυτή γιατί υπάρχουν δύο μεγάλες δυνάμεις που σπρώχνουν προς τα εκεί. Το ξένο κεφάλαιο, που παρά τα επίσημα στοιχεία, υπάρχει ένας πακτωλός χρημάτων που -δεν έρχεται στην Ελλάδα αλλά- έχει ήδη έρθει και αυτά τα χρήματα μεταλλάσσουν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Έχουν αλλάξει τελείως τον τουρισμό στην Ελλάδα. Στον τομέα των logistics, νομίζω ότι σε 5-10 χρόνια η Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα κόμβος logistics».

Παράλληλα, στάθηκε στη σημασία που έχει για την Ελλάδα η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάνοντας προβολή 15ετίας για τον αντίκτυπο που θα έχει στον τομέα της ενέργειας. Εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την ανάπτυξη της τάξης του 2%, λέγοντας ότι δεν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με ένα τέτοιο ποσοστό.

«Ο άλλος παράγοντας που αλλάζει την ελληνική οικονομία είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν κανείς προσπαθεί να σκεφτεί τον αντίκτυπο αυτού σε 15 χρόνια θα είναι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μετέτρεψε την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Αυτός θα είναι ο καθαρός αντίκτυπος του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα έβαζα ένα ερωτηματικό μόνο στο εδώ και τώρα. Κι αυτό γιατί έχουμε 2% ανάπτυξη. Δεν νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Θέλουμε περισσότερο».

Keywords
Αναζητήσεις
minyma-tis-peiraios-gia-chtisimo-tis-oikonomias-pano-ston-tourismo.htm
Τυχαία Θέματα