«Ψήνεται» το ψηφιακό ευρώ!

09:02 8/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το ψηφιακό ευρώ όχι μόνο δεν ανάγεται στη σφαίρα κάποιας ακραίας μελλοντολογικής διαδικασίας ή αποτελεί το περιεχόμενο ενός σεναρίου επιστημονικής φαντασίας, αλλά βρίσκεται εδώ, στα σκαριά και σε μορφή σχεδίου επί χάρτου προκειμένου σύντομα να αποτελέσει μια πρόσθετη, εναλλακτική μορφή πληρωμής.

Αυτό, τουλάχιστον, καταδεικνύουν οι προ μερικών 24ωρων, μόλις, κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία και εξέδωσε συνολικά πέντε προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων για τη σύναψη συμφωνιών-πλαισίων με πιθανούς

παρόχους στοιχείων ψηφιακών ευρώ και συναφών υπηρεσιών.

Διαβάστε εδώ την Business Voice που κυκλοφόρησε το περασμένο Σάββατο

Όπως τονίζεται από μέρους στελεχών της ΕΚΤ, σε αυτό το στάδιο η ίδια δεν δεσμεύεται να ξεκινήσει κάποια από τις αναπτυξιακές εργασίες που αναφέρονται στις προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων. Αντιθέτως, απώτερος σκοπός της εν λόγω διαδικασίας επιλογής είναι η σύναψη συμφωνιών-πλαισίων με τους καταλληλότερους εξωτερικούς παρόχους, ώστε να διασφαλιστεί ότι το Ευρωσύστημα είναι έτοιμο να ξεκινήσει την ανάπτυξη ψηφιακού ευρώ κατά το εγγύς μέλλον. Και εφόσον, φυσικά, αυτό κριθεί ως δικαιολογημένο, καθώς επισημαίνεται πως ουδεμία απόφαση έκδοσης ψηφιακού ευρώ δεν θα ληφθεί έως ότου ολοκληρωθεί η απαραίτητη νομοθετική διαδικασία από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων στοχεύουν στα ακόλουθα ψηφιακά στοιχεία ευρώ:

1. Το στοιχείο αναζήτησης ψευδωνύμων, το οποίο θα διευκόλυνε τις συναλλαγές πληρωμών από χρήστες και μεσάζοντες χρησιμοποιώντας απλά ψευδώνυμα αντί για μεγάλους αριθμούς λογαριασμού.
2. Η συνιστώσα της απάτης και της διαχείρισης κινδύνων, η οποία θα παρέχει πρόσθετη υποστήριξη στους μεσάζοντες για τον εντοπισμό δόλιων συναλλαγών.
3. Τα στοιχεία του kit ανάπτυξης εφαρμογών και λογισμικού (SDK), τα οποία αποτελούνται από μια ψηφιακή εφαρμογή για ευρώ και ένα SDK για την υποστήριξη μεσαζόντων στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών ευρώ μέσω των δικών τους εφαρμογών για κινητά και διαδικτυακών διεπαφών.
4. Το στοιχείο υπηρεσιών εκτός σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών μηχανικής και ανάπτυξης για την παροχή ενός μέσου πληρωμής στον κομιστή εκτός σύνδεσης.
5. Το στοιχείο ασφαλούς ανταλλαγής πληροφοριών πληρωμής, το οποίο υποστηρίζει τη μετατροπή πληροφοριών συναλλαγών (π.χ. το ποσό μιας συναλλαγής) ή/και ευαίσθητων πληροφοριών (π.χ. το μέσο πληρωμής που χρησιμοποιείται) σε ασφαλή μορφή κατόπιν αιτήματος ενός διαμεσολαβητή.

Προχωρά γοργά η σύνταξη εγχειριδίου κανόνων για το ψηφιακό ευρώ

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσίευσε μια έκθεση που συνοψίζει την πρόοδο που σημειώθηκε από την Ομάδα Ανάπτυξης Κανονισμών (RDG) του συστήματος ψηφιακού ευρώ.

Από την τελευταία ενημέρωση τον Ιούνιο του 2023, η RDG έχει ήδη προβεί στη σύνταξη των πρώτων κεφαλαίων του εγχειριδίου κανόνων για το ψηφιακό ευρώ σύμφωνα με τη νομοθετική πρόταση και τις αποφάσεις σχεδιασμού ψηφιακού ευρώ που εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Διαβάστε εδώ την Business Voice που κυκλοφόρησε το περασμένο Σάββατο

Το αρχικό προσχέδιο του εγχειριδίου κανόνων αποτελεί μια ενδιάμεση έκδοση που καλύπτει τα λειτουργικά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των ροών από άκρο σε άκρο που περιγράφουν τη λειτουργία όλων των περιπτώσεων χρήσης και των υπηρεσιών που σχετίζονται με ένα ψηφιακό ευρώ, τις απαιτήσεις του τεχνικού σχήματος που απεικονίζουν μια αρχιτεκτονική και πρότυπα υψηλού επιπέδου που θα πρέπει ενδεχομένως να ληφθούν υπόψη σε ένα ψηφιακό τοπίο του ευρώ, καθώς επίσης και το μοντέλο προσχώρησης που καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών του συστήματος σύμφωνα με το σχέδιο νόμου.

Μάλιστα, κατά το τελευταίο εξάμηνο, μέλη της RDG – που εκπροσωπούν καταναλωτές, λιανοπωλητές και μεσάζοντες – συμμετείχαν στην προετοιμασία των διαφόρων κεφαλαίων του πρώτου σχεδίου του εγχειριδίου κανόνων, τα οποία έχουν ήδη κοινοποιηθεί στα μέλη της RDG για ενδιάμεση αναθεώρηση. Αυτή η διαδικασία είναι μια ευκαιρία για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αναθεωρήσουν το εγχειρίδιο κανόνων ως έχει. Με βάση τα σχόλια που ελήφθησαν ως μέρος αυτής της διαδικασίας, η RDG θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει προσαρμογές σε αυτό το πρώτο προσχέδιο, όπως απαιτείται.

Το σχέδιο του εγχειριδίου κανόνων θα είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να δέχεται τυχόν μελλοντικές προσαρμογές και θα επικαιροποιείται σύμφωνα με το αποτέλεσμα της νομοθετικής διαδικασίας για το ψηφιακό ευρώ.

Διαβάστε εδώ την Business Voice που κυκλοφόρησε το περασμένο Σάββατο

Keywords
Αναζητήσεις
psinetai-to-psifiako-evro.htm
Τυχαία Θέματα