Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: Ηχηρή ανταπόκριση της αγοράς, 570 αιτήσεις!

10:30 24/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η Κοινωνία της Πληροφορίας, για το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», έλαβε 570 αιτήσεις με τις οποίες οι υποψήφιοι αιτούνται περίπου 200 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη!

Σύσσωμη η αγορά τεχνολογίας έσπευσε να επωφεληθεί από τις ενισχύσεις του προγράμματος «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» που επιδοτεί, με 100 εκατ. ευρώ, την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων λογισμικού και σχετικών υπηρεσιών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Η Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία προωθεί τις ενισχύσεις στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», έλαβε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022, 570 αιτήσεις με τις οποίες οι υποψήφιοι αιτούνται 200 εκατ. ευρώ δημόσια επιδότηση, δηλαδή διπλάσιο ποσό από την προβλεπόμενη αρχικά επιδότηση του προγράμματος!

Με το πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» επιδιώκεται η ενίσχυση της ψηφιακής παραγωγικής ικανότητας στη χώρα με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διάθεση ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών. 

Η ευρύτερη δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 442 εκατ. ευρώ. 

Η δράση κατανέμεται σε τρία επιμέρους Προγράμματα Κρατικών Ενισχύσεων:

Πρόγραμμα Ι: «Ψηφιακά Εργαλεία MME»

Προϋπολογισμός Προγράμματος: 180.000.000 €

Σκοπός του Προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία MME»: είναι η ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ)  της χώρας, που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας.

Μέσω του Προγράμματος, οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις μπορούν να ενισχυθούν προκειμένου να

εκσυγχρονίσουν την παραγωγική, εμπορική και διοικητική τους λειτουργία,αναβαθμίσουν τον τρόπο επικοινωνίας και συνεργασίας και να εισάγουν νέες μορφές υβριδικής εργασίας (hybrid workplace),ψηφιοποιήσουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με πελάτες και συνεργάτες, περιλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού εμπορίου,αυξήσουν το επίπεδο ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές,

μέσω της αξιοποίησης νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Για τον σκοπό αυτό, το Πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία MME» θα παρέχει επιταγές (vouchers) που θα διατεθούν για την απόκτηση, μέσω αγοράς ή μίσθωσης, νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών. 

Οι δικαιούχοι του Προγράμματος είναι 60.338, συνολικής δημόσιας δαπάνης 118.654.214,54 €.

Έχουν εξαργυρωθεί επιταγές Συνολικής Αξίας Εξαργύρωσης (επιχορήγησης) 87.405.975,61 €.

Έχει καταβληθεί αποζημίωση σε προμηθευτές από το Πρόγραμμα δημόσιας δαπάνης ύψους 69.073.432,52 €.

Καταληκτική Ημερομηνία Πραγματοποίησης Αγορών: 10/10/2023

Πρόγραμμα ΙΙ: «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών»

Πρόγραμμα IΙΙ: «Ψηφιακές Συναλλαγές»

Προϋπολογισμός Προγράμματος: 162.440.000 €

Σκοπός του Προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές» η υιοθέτηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων που υποστηρίζουν τις διαδικασίες τιμολόγησης, έκδοσης διακίνησης φορολογικών παραστατικών και διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και αναμένεται να συμβάλλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας των ΜΜΕ, την αύξηση της ασφάλειας των συναλλαγών, καθώς και στην ενίσχυση της φορολογικής τους συμμόρφωσης.

Μέσω του Προγράμματος, οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις μπορούν να ενισχυθούν προκειμένου να υλοποιήσουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες Κατηγορίες Ενεργειών:

Κατηγορία 1: Αντικατάσταση EFT/POS.Κατηγορία 2: Τιμολόγηση επί αυτοκινήτου / διακίνηση παραστατικών εν κινήσει.Κατηγορία 3: Λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης.Κατηγορία 4: Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS.Κατηγορία 5: Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ, εκτός των επιχειρήσεων εστίασης.Κατηγορία 6: Αντικατάσταση ΦΗΜ (ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ ή ΕΑΦΔΣΣ) επιχειρήσεων εστίασης.

Κάθε δικαιούχος χρηματοδοτείται μέσω συστήματος επιταγών (vouchers) για την αγορών λύσεων μίας ή περισσοτέρων εκ των άνω κατηγοριών. 

Για τις Κατηγορίες αιτήσεων 1 έως 4 ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων δυνητικών δικαιούχων . Παραμένει ενεργή η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις Κατηγορίες 5 και 6 με καταληκτική ημερομηνία για τον Α’ Κύκλο 30/09/2023 και Β’ Κύκλου 31/10/2023.

Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 157.055 δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 37.844.744,82 €.

Έχουν εξαργυρωθεί επιταγές συνολικού ποσού 1.464.016,53 €.

Έχει καταβληθεί αποζημίωση δημόσιας δαπάνης ύψους 140.781,44 €. 

Καταληκτική Ημερομηνία Πραγματοποίησης Αγορών:

Κατηγορία 1: 16/10/2023

Κατηγοριών 2 και 3: 16/10/2023

Κατηγορία 4: 30/11/2023

Κατηγοριών 5 και 6: 29/02/2024

ΥΓΕΙΑ: Η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει αναλάβει, για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, να ψηφιοποιήσει πάνω από 157.000.000 σελίδων & Εξετάσεων Απεικόνισης Διάφορα Μεγέθη έως Α3, 20.000.000 σελίδων μη τυποποιημένων μεγεθών (Α3+, καρτέλες, κ.λπ.) και 20.000.000 φιλμ/εκτυπώσεις ΗΚΓ/ΗΕΓ  και παράλληλα να προβεί στην ταυτοποίηση, κατηγοριοποίηση και χαρακτηρισμό των ψηφιοποιημένων εγγράφων.  

Αποτέλεσμα της δράσης θα είναι, μεταξύ άλλων, η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο αρχείο του κάθε ασθενή από τον ίδιο και το ιατρικό προσωπικό. Επίσης, θα περιορίσει την καταστροφή και απώλεια έγγραφων αρχείων, απελευθερώνοντας την ίδια ώρα πολύτιμο χώρο από τις εγκαταστάσεις στις οποίες αυτά φυλάσσονται.

SMART READINESS VOUCHER: Η Κοινωνία της Πληροφορίας προγραμματίζει την υλοποίηση του Smart Readiness Voucher. Πρόκειται για μια δράση του Ταμείου Ανάκαμψης με σημαντικό κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, αφού θα παρέχει υποδομή καλωδίωσης οπτικών ινών σε 120.000 ακίνητα, μετατρέποντάς τα σε «έξυπνα σπίτια».

Στόχος του Προγράμματος είναι η αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας μέσω της δημιουργίας σύγχρονων ψηφιακών υποδομών που θα διευκολύνουν τόσο την μετατροπή των κτιρίων σε «έξυπνα», όσο και τη διασύνδεση τους με «έξυπνους» μετρητές των δικτύων κοινής ωφέλειας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: «Ψηφιοποίηση του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών», έκτασης 65.000.000 σελίδων εγγράφων, με τις ακόλουθες δράσεις:

Δημιουργία Επιχειρησιακού Εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης Εννοιολογικής Αναζήτησης. Συσχετισμός των σχετικών εγγράφων από το σύνολο του αρχειακού υλικού του Υπουργείου Εξωτερικών.   Υπηρεσίες που αφορούν επιμέρους τμήματα του έργου όπως Καταλογογράφηση, Ψηφιοποίηση / Μικροφωτογράφιση, Τεκμηρίωση, Έξυπνη Αναγνώριση Χαρακτήρων (OCR, ICR), Εκπαίδευση Αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίες αποτελούν τις απαραίτητες ενέργειες για την ψηφιακή μετατροπή και εμπλουτισμό του περιεχομένου του Ιστορικού Αρχείου έτσι ώστε να επιτευχθεί μέσω εκπαίδευσης η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης Εννοιολογικής Αναζήτησης.

DENTIST PASS: Το Πρόγραμμα «Οικονομική ενίσχυση για τη διενέργεια πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας σε παιδιά ηλικίας έξι έως δώδεκα (6-12) ετών – (Dentist PASS)» ξεκίνησε στις 23 Μαΐου 2023 και η υποβολή των αιτήσεων διαρκεί έως την 22α Οκτωβρίου 2023. 

Το πρόγραμμα αναδεικνύει τη σημασία της προληπτικής οδοντιατρικής, καθώς και της σωστής ενημέρωσης γονέων και παιδιών και περιλαμβάνει έλεγχο της στοματικής υγιεινής, καθαρισμό και απομάκρυνση οδοντικής πλάκας, φθορίωση και παροχή σχετικών οδηγιών.

Πρόκειται για μια οικονομική ενίσχυση €40 που πιστώνεται στον δικαιούχο γονέα ή κηδεμόνα σε μορφή άυλης χρεωστικής κάρτας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έξι (6) πλήρεις ημερολογιακούς μήνες μετά το μήνα έκδοσής της, σε οδοντιατρεία/ορθοδοντικά ιατρεία που βρίσκονται στην Ελλάδα και διαθέτουν POS με σχετικό κωδικό. 

Έως σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 165.000 αιτήσεις και έχουν εκδοθεί περίπου 116.000 ψηφιακές κάρτες, ύψους € 6.188.000.

Keywords
Αναζητήσεις
psifiakos-metaschimatismos-mme-ichiri-antapokrisi-tis-agoras-570-aitiseis.htm
Τυχαία Θέματα