Πόσο ακριβό είναι το ΧΑ με κεφαλαιοποίηση στο 44% του ΑΕΠ

08:30 10/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Πόσο ακριβή είναι τελικά η ελληνική αγορά; Και πως προσδιορίζεται το ακριβό και το φθηνό;  Η Morgan Stanley βρήκε ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι φθηνότερες σε όρους πολλαπλασιαστών κερδών και λογιστικής αξίας.

Με μέσο προσδοκώμενο Ρ/Ε στο 5,5, οι ελληνικές τράπεζες αποτιμώνται με έκπτωση 23% έναντι του μέσου όρου των τραπεζών της ΕΕ, που αποτιμώνται με μέσο προσδοκώμενο

Ρ/Ε 7,2.

Αν πάρουμε το δείκτη τιμής προς λογιστική αξία, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται στο 0,68% της λογιστικής αξίας τους και με έκπτωση 9% σε σχέση με τον μέσο όρο των τραπεζών της ΕΕ, που αποτιμώνται στο 0,75 της αξίας τους.

Αλλά και όλη την αγορά αν κοιτάξουμε το ΧΑ είναι και πάλι συγκριτικά πολύ φθηνότερο. Η κεφαλαιοποίηση όλης της ελληνικής αγοράς, το market cap, είναι 97,64 δισ. ευρώ. Είναι δηλαδή στο 44% του περυσινού ΑΕΠ. Δε λέμε στο προσδοκώμενο ΑΕΠ, όπως μετρούν άλλοι.

Ασφαλώς, οι ΗΠΑ είναι άλλη οικονομία κι όχι μόνον ποσοτικά αλλά και ποιοτικά επίσης. Με ονομαστικό ΑΕΠ 28,17 τρισεκατομμύρια δολάρια, οι επενδυτές ποντάρουν σε μία αγορά που έχει κεφαλαιοποίηση 50 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ναι υπάρχουν και ποιοτικές διαφορές, αλλά η κεφαλαιοποίηση της Wall Street είχε φθάσει τον Δεκέμβριο του 2021 στο 196,6% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Με βάση τις τράπεζες στοιχείων, η κεφαλαιοποίηση της Wall Street  έχει ιστορικό μακροχρόνιο μέσο όρο σε σχέση με το ΑΕΠ, στο 83,2% και από το 2013, δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 100%. Εδώ και 11 χρόνια η κεφαλαιοποίηση της αγοράς, είναι σταθερά πάνω από το ΑΕΠ.

Θα ήταν υπερβολή να πιστέψει κανείς λοιπόν ότι στο 44% του ΑΕΠ το ΧΑ είναι φθηνό; Μάλλον όχι. Αντίθετα είναι υπερβολή να θεωρείται ότι δεν μπορούμε ποτέ να ξεπεράσουμε το 60% σα να είναι κάποιο απαγορευτικό όριο. Αλλά το φθηνό και το ακριβό, είναι σχετικές έννοιες και τα εργαλεία που διαθέτουμε είναι πεπερασμένα.

Ο Μπάφετ πάντα ήθελε να αγοράζει με την αγορά κοντά στον ιστορικό μέσο όρο της, αλλά προφανώς δεν ζούμε στη δεκαετία του 1950. Ήθελε να αγοράζει καλές εταιρίες σε καταπληκτικές τιμές, αυτή ήταν η θεωρία του. Μέχρι που η θεωρία αυτή άλλαξε στα γεράματα, όταν αλλαξοπίστησε εξαιτίας του μακαρίτη φίλου Τσάρλι Μάνγκερ. Τι του είπε ο Μάνγκερ; «Σταμάτα να ψάχνεις καλές εταιρίες σε καταπληκτικές τιμές και βρες καταπληκτικές εταιρίες σε καλές τιμές…»

Έτσι έκανε το κλικ ο Μπάφετ και αγόρασε μετοχές της Apple και έβγαλε τα μεγαλύτερα κέρδη στη ζωή του. Μέχρι τότε ούτε που ακουμπούσε το απαγορευμένο μήλο.

Keywords
Αναζητήσεις
poso-akrivo-einai-to-cha-me-kefalaiopoiisi-sto-44-tou-aep.htm
Τυχαία Θέματα