Πολιτικοί «νομάδες» χτίζουν καριέρες κόντρα σε φράξιες και κομματικά στεγανά

10:15 21/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Πλείστα πολιτικά συμπεράσματα αλλά και ερωτηματικά γέννησε η επιλογή γνωστών στελεχών της κεντροαριστεράς για τη θέση Γενικών Γραμματέων της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τι άραγε μεσολάβησε και από την πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου για κεντροαριστερό προσανατολισμό, βλέπουμε στελέχη να αιμοδοτούν μια δεξιά κυβέρνηση δίχως κάποιο πρόδηλο εθνικό διακύβευμα ή ευτελές στοίχημα;

Ο λόγος για την πρώην Εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής και υποψήφια Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ,

Ζέφη Δημαδάμα, η οποία από σήμερα αναλαμβάνει τη θέση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Όχι δεν έχει να κάνει με τον «εθνικής σημασίας» επαγγελματικό προσανατολισμό της άλλοτε στενής συνεργάτιδας της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Έχει να κάνει με τον κεντροδεξιό ιδεολογικό της αναπροσανατολισμό, καθώς έτσι νοείται ότι υπηρετείς ένα κυβερνητικό σχήμα… ταυτιζόμενος με τις Αρχές και τις Θέσεις της ιδεολογικής πλατφόρμας αυτού.

Κι επιπλέον είναι που ιντριγκάρει το λαϊκό -περί αψεγάδιαστου ήθους- αίσθημα. Πολλά στελέχη κατά την πολιτική τους διαδρομή έχουν διαφωνήσει με την ηγεσία ή τις πολιτικές  του κόμματός τους στο οποία ανήκουν, αλλά προσπάθησαν να αλλάξουν τους συσχετισμούς ή τις πολιτικές προϋποθέσεις, εκ των έσω. Αυτή είναι η συμβατή επιλογή. Ο πολιτικός να ταυτίζεται  με αρχές και αξίες. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή, χαρακτηρίζει μεν τα πρόσωπα αλλά ενισχύει την περιρρέουσα απαξίωση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος.

Ο επιχειρούμενος διεμβολισμός του Κέντρου από πλευράς πρωθυπουργού

Πρωθυπουργός και Υπουργός Εσωτερικών είχαν κάνει προ ημερών γνωστό ότι στις Γραμματείες των Υπουργείων δεν θα μπουν πολιτευτές της ΝΔ αλλά τεχνοκράτες που θα επιλεγούν με καθαρά αξιολογικά κριτήρια, ασχέτως κομματικής προέλευσης.

Όπερ και εγένετο. Εκτός μάλιστα της Ζέφης Δημαδάμα, μεταξύ των προσώπων που ανακοινώθηκαν είναι και ο Νίκος Μηλαπίδης που τοποθετήθηκε στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε διατελέσει διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού. Κανείς από τους δύο νέους γενικούς γραμματείς της κυβέρνησης δεν ήταν υποψήφιος βουλευτής στις πρόσφατες εκλογές. Και για κανέναν από τους δύο δεν προκλήθηκε «πολιτικός σεισμός»… τουλάχιστον δημοσίως.. αν αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι για όσους βιάζονται να προβούν σε δίκη χαρακτήρων.

«Οι Γενικοί Γραμματείς διορίζονται από τον Πρωθυπουργό και είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από τους ανθρώπους που επιστρατεύσαμε την προηγούμενη τετραετία για να υπηρετήσουν ως Γενικοί Γραμματείς. Κατά τεκμήριο πιστεύω ότι ήταν επιτυχημένες επιλογές. Κάποιοι μάλιστα αναβαθμίστηκαν κιόλας και έγιναν και Υφυπουργοί. Αυτό έχει μια αξία, ξέρετε, διότι ήταν στελέχη της δημόσιας διοίκησης» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του προϊδεάζοντας για τα μελλούμενα.

«Οι Γενικοί Γραμματείς οι οποίοι έγιναν υφυπουργοί ήταν στελέχη της δημόσιας διοίκησης και αυτό δίνει και μια συνέχεια στο κράτος. Νομίζω ότι στέλνει και ένα μήνυμα και στους δημοσίους υπαλλήλους, ότι δεν υπάρχει όριο στο πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν. Εκεί είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάποιες αλλαγές» είχε τονίσει ο πρωθυπουργός αλλά ελάχιστοι είχαν προβλέψει σχετική «αιμοδοσία» στελεχών της κεντροαριστεράς.

 Σε ρόλο κλειδί το Βιογραφικό της Ζέφης Δημαδάμα

Η Ζέφη Δημαδάμα υπήρξε αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής και Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α’ Αθηνών, επί προεδρίας Φώφης Γεννηματά. Διατηρούσε τη θέση Μέλους της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αυτή της Αντιπροέδρου των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Όπως διέρρευσε, η πρώτη επαφή της Ζέφης Δημαδάμα με το Μαξίμου έγινε πριν από 15 ημέρες… ώρες πριν ή μετά της παραιτήσεως Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Λίγοι ήταν αυτοί που είχαν σπεύσει να συνδυάσουν τις δύο πολιτικές συγκυρίες, ίσως γιατί δεν γνώριζαν εκείνη που λάμβανε χώρα αυστηρά στο παρασκήνιο.

Για την ιστορία, η κ.Δημαδάμα ήταν από τα ελάχιστα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που σχολίασαν δημοσίως την παραίτηση Λοβέρδου από το Κίνημα. «Η αποχώρηση στελεχών δεν είναι λόγος πανηγυρισμού αλλά προβληματισμού, ακόμη κι αν έχουμε και διαφωνίες…», είχε σχολιάσει στον προσωπικό της λογαριασμό στα social media, αποκαλύπτοντας  τον τρόπο με τον οποίο θα επιθυμούσε να αναγνωστεί μεταγενέστερα και η δική της «αποχώρηση-μεταγραφή».

Σε εκείνη την πρώτη επαφή, κατά τις ίδιες πληροφορίες- διερευνήθηκε το ενδιαφέρον της να συμπεριληφθεί στο κυβερνητικό σχήμα της ΝΔ σπό τη θέση της Γενικής Γραμματέως, με το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της για μία μόνον Γραμματεία για την οποία έχει εργαστεί σκληρά και ως θέση, την κατέχει γνωσιακά και τεχνοκρατικά.

Στο μεταξύ η κ.Δημαδάμα απέφυγε κάθε δημόσια εμφάνιση με την γνωστή πύρινη και καταγγελτική, αντικυβερνητική της ρητορική. Ωσότου λάβει χώρα και μία δεύτερη επαφή με στελέχη της ΝΔ, προκειμένου να κάνει γνωστό το πλήρες Βιογραφικό της, με την ίδια να επιμένει  στην επιλογή της συγκεκριμένης Γραμματείας, ξεκαθαρίζοντας ότι άμα την ανάληψη καθηκόντων θα παραιτηθεί από τον ΠΑΣΟΚ αλλά δεν προσχωρεί στη ΝΔ.

Στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού διευκρινίζουν ότι τις «συστάσεις», του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ με το Μαξίμου- τις έκανε η Υπουργός Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, με την οποία και είχε συνεργαστεί πολλάκις κατά το παρελθόν.

Το Χρονικό της αστραπιαίας Παραίτησης – Διαγραφής

Όπως έγινε γνωστό η κ.Δημαδάμα έλαβε ένα τηλέφωνο από το Μαξίμου μόλις 2 ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων που θα κάλυπταν και τις 63 Γενικές Γραμματείες  της κυβέρνησης της ΝΔ. Χρόνος κατά τον οποίο έκανε γνωστή την τοποθέτησή της στα social media και υπέβαλλε επισήμως την παραίτησή της από τα όργανα του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη

Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες, 14:12 ώρα Ελλάδος υπέβαλλε η κ.Δημαδάμα την παραίτησή της και 14:18 ανακοινώθηκε η διαγραφή της από το Κίνημα Αλλαγής.

Με ανακοίνωσή του, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος, κατέστησε σαφές το προφανές:

«Η Ζέφη Δημαδάμα με την αποδοχή του διορισμού της στη θέση της Γ.Γ. Ισότητας στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πολιτικά, έθεσε εαυτόν εκτός ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Με απόφαση μου διαγράφεται από μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και του κόμματος. Επίσης δρομολογήθηκε ήδη η αντικατάσταση της στο PES WOMEN».

Καμία έκπληξη στη Χαριλάου Τρικούπη

Η κ.Δημαδάμα κινούνταν συχνά – πυκνά εκτός κομματικής γραμμής και είχε διαρρήξει -με σχετική αρθρογραφία και συνεντεύξεις της-  τους όποιους στενούς δεσμούς διατηρούσε με το κόμμα. Το ίδιο και με τη νέα ηγεσία… παρότι προεκλογικά σήκωσε με σθένος τους αντιπολιτευτικούς τόνους, επιχειρώντας ευθεία βολή κατά της «δεξιάς κυβέρνησης». Άλλωστε, ως γνωστό, είχε ταχθεί ξεκάθαρα και αδιαπραγμάτευτα (και το πλήρωσε), υπέρ της υποψηφιότητας Γιώργου Παπανδρέου, για την διαδοχή της εκλιπούσης Φώφης Γεννηματά στην προεδρία του Κινήματος.

Όπως μάλιστα επιβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες της νέας Γενικής Γραμματέα Ισότητας, «Το πολύ μεγάλο τελευταίο διάστημα η Ζέφη ήταν πίσω από κλειστές πόρτες… σχεδόν, ξένο σώμα. Λόγος για τον οποίο δεν δέχτηκε να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις πρόσφατες εκλογές».

Αυτό που πραγματικά προκαλεί έκπληξη είναι η διαρροή στελεχών πρώτης γραμμής, Αριστερά και Δεξιά (κυρίως Δεξιά) του Κέντρου. Όπως επίσης και οι άτονες, σχεδόν αμήχανες, πολιτικές ανακοινώσεις στελεχών και Οργάνων του κόμματος.

Γιατί, ναι μεν, θα πρέπει άπαντες να συνηθίσουν την ποδοσφαροποίηση της πολιτικής και τις μεταγραφές «παικτών» κάθε αλλαγή σεζόν. Αλλά ο κεντροδεξιός προσανατολισμός στελεχών, κόντρα στην πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, θα πρέπει τάχιστα να εξεταστεί από το κόμμα.

Άλλωστε, οι Κασσάνδρες ήδη «προτρέχουν». Κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα λάβουν χώρα δύο ακόμα μετωπικές αντιπαραθέσεις και αποχωρήσεις από το ΠΑΣΟΚ… μίας γυναίκας και ενός άνδρα, με άγνωστο «προορισμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα