Ποια είναι τώρα τα δεδομένα για το ΧΑ

08:20 8/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η αγάπη άργησε μία μέρα; Την Παρασκευή, όχι την Πέμπτη, η αγορά μας έδωσε τελικά βραχυχρόνιο σήμα ανόδου με ένα hammer. Είναι ανοδικό σημάδι στα candlesticks που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες στην τεχνική ανάλυση απεικονίζοντας μία συνεδρίαση κι αγαπήθηκαν από τους επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο.

Έχουν πάντοτε βραχυχρόνια ερμηνεία. Την Πέμπτη που η αγορά υποχώρησε πολύ και έκλεισε ένα παλαιό ανοδικό χάσμα, θα μπορούσε να μας δώσει αυτό το σήμα, αλλά δεν το έκανε. Και το έκανε με καθυστέρηση την Παρασκευή αφού πήγε πρώτα πολύ χαμηλότερα.

Μετά

τις ρευστοποιήσεις στο τέλος Μαρτίου, οι επενδυτές έχουν γίνει δύσπιστοι. Περίμεναν καλύτερη συμπεριφορά με τις διεθνείς αγορές να κινούνται ανοδικά, αλλά το ΧΑ, βιάστηκε πολύ να υποχωρήσει.  Έχει διορθώσει σε λίγες ημέρες πολύ περισσότερο από τις μεγάλες διεθνείς αγορές σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη που πρακτικά βρίσκονται ακόμα σε απόλυτη επαφή με τα υψηλά τους.

Η βαθύτερη διόρθωση είναι ένδειξη ρηχής και ανυπόμονης αγοράς και δείχνει έλλειψη σιγουριάς για τη συνέχεια. Καλού- κακού, οι επενδυτές πήραν ρευστότητα γεγονός που είναι καλή εφεδρεία για τη συνέχεια,  αλλά το γεγονός ότι στήθηκαν πολύ χαμηλότερα και κάνουν πολύ μετρημένες κινήσεις, είναι επίσης και δοκιμασία για τους δυνητικούς πωλητές.

Αν και είδαμε μέχρι τώρα κινήσεις κρύων και άγαρμπων πωλήσεων που αδιαφορούσαν για τις τιμές στην προσπάθεια να πουληθούν οι προγραμματισμένες ποσότητες, έγινε φανερό την Παρασκευή, ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διάθεση για μεγάλες πωλήσεις σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Απλώς θα δημιουργήσουν απώλειες στα χαρτοφυλάκια και δεν θα βοηθήσουν στους στόχους τους.

Έτσι οι πωλητές αποτραβήχτηκαν. Οι συναλλαγές είναι μέτριες, άρα δεν υπερέβαλαν με τις αγορές τους οι αγοραστές. Ο πρώτος βραχυχρόνιος στόχος ανοδικά, είναι οι 1.410 μονάδες.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΧΑ σε αυτή τη φάση είναι η έλλειψη ειδήσεων που θα δημιουργήσουν κίνητρο για αγορές. Η άνοδος στην τιμή του αργού πετρελαίου για την Ευρώπη και τα στοιχεία ανθηρής οικονομίας με ισχυρή αγορά εργασίας και κατανάλωση στις ΗΠΑ, δεν ευνοούν μία γρήγορη απόφαση για μείωση επιτοκίων. Ειδικά στις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη αντίθετα, η ανάπτυξη χάνει στροφές και είναι σημαντικότερο θέμα. Η ΕΚΤ δεν μπορεί παρά να το λάβει υπόψη της γιατί αν το 2023 ήταν δύσκολη χρονιά και η Γερμανία με τη Γαλλία μόλις που διατήρησαν τυπικά θετικό ρυθμό στην ανάπτυξή τους, το 2024 θα χρειασθούν ώθηση για να τα καταφέρουν, αλλιώς θα επηρεάσου αρνητικά και όλη την Ευρωζώνη.

Υπάρχει η ολόθερμη υποστήριξη της ΤτΕ και του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα για την απόφαση αυτή και μάλιστα με προτροπή για τολμηρή συνέχεια, που θα φέρει αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Η πρόταση είναι πολύ καλά δομημένη, γιατί μείωση των επιτοκίων κατά μία μονάδα και διάστημα έξι μηνών ισοδυναμούν με αποτελέσματα σε αυτή την εξίσωση. Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή την πρόταση. Η άποψη για μείωση των επιτοκίων του κ. Στουρνάρα έχει βρει υποστήριξη ακόμα και από στελέχη που θεωρείται ότι ανήκουν στο στρατόπεδο των σκληρών.

Ωστόσο, ο Ιούνιος απέχει ακόμα δύο μήνες, για να διαπιστώσουν οι αγορές αν η ΕΚΤ θα προχωρήσει μαζί με τη Fed ή θα τολμήσει να κάνει πρώτη την κίνηση. Δεν είναι τόσο απλό να κάνει κίνηση πρώτη η ΕΚΤ. Έχει και μικρότερα επιτόκια η Ευρώπη από τις ΗΠΑ και το ευρώ είναι στα 1,083 δολάρια.

Αλλά ειδικά για το ΧΑ που πάσχει από έλλειψη ειδήσεων χρειάζεται τώρα και κάτι άλλο για να επανέλθει στην πλευρά των αγοραστών η απαραίτητη αυτοπεποίθηση.

Keywords
Αναζητήσεις
poia-einai-tora-ta-dedomena-gia-to-cha.htm
Τυχαία Θέματα