Το οργανωμένο έγκλημα «ξεπλένει» χρήμα σε επενδύσεις ακινήτων στην Ευρώπη

07:01 8/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Όπως αποκαλύπτει η Europol, (υπηρεσία για τη συνεργασία των αρχών επιβολής του νόμου μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης),  μεταξύ των εγκληματικών οργανώσεων που αποτελούν τις σοβαρότερες απειλές, το 41% επέλεξε να επενδύσει σε ακίνητα στην ΕΕ, προκειμένου να «ξεπλύνει» τα χρήματα που κερδίζει μέσα από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 49% του «ξεπλύματος» από τις εγκληματικές οργανώσεις που ενεργούν εντός της Ευρώπης γίνεται αποκλειστικά εντός της ΕΕ, το 32% γίνεται σε επενδύσεις εντός και εκτός της, ενώ το 19% γίνεται μόνο εκτός της ΕΕ.

Η έκθεση

εντοπίζει την ύπαρξη 821 εγκληματικών συμμοριών, που έχουν συνολικά πάνω από 25.000 μέλη, οι οποίες αποτελούν τον υψηλότερο κίνδυνο για την ήπειρο και προειδοποιεί ότι είναι σε θέση να «προκαλέσουν σημαντική ζημιά στην εσωτερική ασφάλεια, το κράτος δικαίου και την οικονομία της ΕΕ».

Το «σκανάρισμα» των εγκληματικών ομάδων γίνεται από την ΕΕ λόγω της έκρηξης των βίαιων επεισοδίων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά σε ορισμένα κράτη μέλη, μεταξύ αυτών στο Βέλγιο και τη Σουηδία, και τις κατασχέσεις κοκαΐνης σε επίπεδα ρεκόρ στην Αμβέρσα του Βελγίου, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «οι συμμορίες δεν έχουν σύνορα, έχουν διεθνή χαρακτήρα και η πιο κοινή τους δραστηριότητα είναι η διακίνηση ναρκωτικών, με τουλάχιστον τις μισές εξ αυτών να εμπλέκονται στο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών». Παράλληλα, οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν ως «χώρο δράσης» τα εγκλήματα απάτης, τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, το εμπόριο μεταναστών και προσφύγων, αλλά και το trafficking.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την έκθεση της Europol

Keywords
Αναζητήσεις
to-organomeno-egklima-xeplenei-chrima-se-ependyseis-akiniton-stin-evropi.htm
Τυχαία Θέματα