Πιερρακάκης: 1500 υπηρεσίες και πάνω από 1 δισ. ψηφιακές συναλλαγές στο gov.gr

«Το 2027 θα έχουμε πραγματικά ένα τελείως διαφορετικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο στη χώρα». Αυτό επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στη σημερινή (15/12) τοποθέτησή του στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Όπως ανέφερε, οι υπηρεσίες που προσφέρει το gov.gr έχουν τριπλασιαστεί σε μια τριετία και η χρήση τους εκατονταπλασιάστηκε. Ο κύριος Πιερρακάκης μίλησε για τα επιτεύγματα στον τομέα ευθύνης του αλλά και τις αδυναμίες που υπάρχουν.

Ακόμα,

μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ως το σχέδιο Μάρσαλ της εποχή μας. Προσθέτοντας ότι «μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε όλα τα αναγκαία έργα και να μπούμε και στα επιθυμητά για τη μετάβαση σε αυτό που λέμε 4η βιομηχανική επανάσταση».

Ο επανασχεδιασμός του κράτους και η προσφορά του gov.gr στη βελτίωση της καθημερινότητας

 Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για τις αρμοδιότητες του υπουργείου στο οποίο προΐσταται και τη συνεισφορά του gov.gr στη βελτίωση της καθημερινότητας: «Όσα έχουν πραγματοποιηθεί από το δικό μας υπουργείο είναι οριζόντια, δηλαδή ακουμπούν όλους τους κλάδους της οικονομίας. Αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός αποφάσισε να φτιάξει αυτό το οριζόντιο υπουργείο.

Αυτές οι οριζόντιες αρμοδιότητες μας επιτρέπουν να επικουρούμε πχ. το έργο του υπουργείου Τουρισμού με το Evia και Samos pass, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κλπ. Είμαστε τεχνολογικός πάροχος στο όραμα του κάθε υπουργού. Εμείς υλοποιούμε την τεχνολογική διάσταση της εκάστοτε στρατηγικής κάθε υπουργείου.

Η ουσία, νομίζω, δεν είναι στην τεχνολογία. Βρίσκεται στον ανθρώπινο παράγοντα, στις διαδικασίες, στο να μπορέσεις να ξανασχεδιάσεις το κράτος. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώξαμε να κάνουμε δύο πράγματα. Το ένα είναι ένα κράτος πιο φιλικό για πολίτες και επιχειρήσεις. Ξανά οριζόντιο.

Σκεφτείτε λίγο υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση, που ήταν οι δύο πρώτες υπηρεσίες που φτιάξαμε, πόσες εργατοώρες απελευθέρωσαν σε κάθε επιχείρηση και ειδικά στις ΜμΕ, για ανθρώπους που έπρεπε κάθε μέρα να πηγαίνουν στα ΚΕΠ για γνήσιο της υπογραφής.

Το gov.gr άρχισε με 500 και έχει τώρα 1500 υπηρεσίες. Δεν ξέραμε πόσες είχαμε, όπως κάποτε δεν ξέραμε πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα και τους μετρήσαμε στα χρόνια των μνημονίων, στις αρχές της πανδημίας χρειάστηκε να μετρήσουμε πόσες ήταν οι ψηφιακές υπηρεσίες.

Τριπλασιάστηκαν στην τριετία και εκατονταπλασιάστηκε η χρήση τους. Έχουμε λίγο παραπάνω από 1 δισ. ψηφιακές συναλλαγές. Το gov.gr μεταφράζεται στ’ αγγλικά, με στοχευμένες υπηρεσίες σε κάθε κλάδο. Το δεύτερο που κάνουμε είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση που έχει σχέση με τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Για να μπορούν να είναι χαρούμενοι και οι κάτοικοι και όχι μόνο οι τουρίστες».

Η “μάχη” με τον χρόνο ως το 2027

Ο κύριος Πιερρακάκης επισήμανε την ανάγκη να φτάσει η επικοινωνιακή κάλυψη της χώρας στο 100%. Κάνοντας λόγο για “μάχη” με τον χρόνο ως το 2027 που θεωρεί ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της απόλυτης κάλυψης.

«Για να είναι χαρούμενοι και οι κάτοικοι, προϋπόθεση είναι η πλήρης τηλεπικοινωνιακή κάλυψη της χώρας τόσο στην κινητή, όσο και στη σταθερή τηλεφωνία» είπε. Προσθέτοντας: «Στην κινητή τηλεφωνία η Ελλάδα πάει πάρα πολύ καλά. Είμαστε περίπου 25οι στον κόσμο. Είμαστε στους πρώτους τρεις που έκαναν μετάβαση στο 5G και μάλιστα το κάναμε με τον πιο καινοτόμο τρόπο, σίγουρα στην Ευρώπη.

Στη σταθερή δεν πάμε τόσο καλά. Είμαστε 92οι-93οι στον κόσμο. Επειδή απαιτούνται επενδύσεις που έπρεπε να γίνουν πολλά χρόνια πριν και δεν έγιναν. Πρέπει να καλύψουμε όλη τη χώρα με fiber to the home, δηλαδή οπτική ίνα στο σπίτι και στην επιχείρηση.

Είμαστε τελευταίοι στην ευρωπαϊκή κατάταξη, γιατί ο παρονομαστής είναι 4,8 εκατ. γραμμές -4,1 εκατ. νοικοκυριά και 700 χιλ. κτίρια επιχειρήσεων- και έχουμε καλύψει το 1,15 εκατ. όταν αναλάβαμε ήταν κάτω από 100 χιλ. Οπότε γίνεται “μάχη” με τον χρόνο να καλυφθεί όλη η χώρα μέχρι το 2027 με οπτική ίνα.

Στο μεσοδιάστημα αξιοποιούμαι και άλλες υπηρεσίες. Πχ. η Starlink του Έλον Μασκ καλύπτει με ίντερνετ τη χώρα, μέσω μικροδορυφόρων. Έχουμε επιτρέψει να γίνεται αυτό, μπορεί κάποιος ν’ αποκτήσει την υπηρεσία, όπου δεν υπάρχει βέλτιστη τηλεπικοινωνιακή κάλυψη. Φυσικά δεν είναι μια φτηνή υπηρεσία.

Πολύ σύντομα θα κάνει το ίδιο και η Amazon, δηλαδή αυξάνεται και ο ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο πεδίο. Αυτό θα επιτρέψει καλύτερη τηλεπικοινωνιακή κάλυψη και καλύτερες δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες από κοινού. Αυτή είναι μια συμπαγής στρατηγική, έχουμε τα κονδύλια για να την πετύχουμε για πρώτη φορά».

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για την εποχή μας, ένα σχέδιο Μάρσαλ»

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στο «εργαλείο» που θα συνδράμει καθοριστικά στη μετάβαση της χώρας στην «4η βιομηχανική επανάσταση». Τις “έξυπνες” πόλεις και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον ψηφιακό μετασχηματισμό.  

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για την εποχή μας, ένα σχέδιο Μάρσαλ. Μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε όλα τα αναγκαία έργα και να μπούμε και στα επιθυμητά για τη μετάβαση σε αυτό που λέμε 4η βιομηχανική επανάσταση. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι και να χαμογελάμε» ανέφερε.

Στη συνέχεια, είπε: «Η χώρα έχει 332 δήμους. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδίασε ένα πρόγραμμα που για μένα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα που έχουμε σχεδιάσει. Το πρόγραμμα των έξυπνων πόλεων.

Είχαμε ένα φάσμα επιλογών. Θα πηγαίναμε και θα εφαρμόζαμε δικές μας λύσεις για θέματα που αφορούν τους δήμους. Πχ. ένα εθνικό σύστημα “έξυπνου” πάρκινγκ. Αυτό πήγε να το κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά το θεωρήσαμε λάθος και το σταματήσαμε.

Γιατί; Γιατί στο “μωσαϊκό ” των δήμων υπάρχουν κάποιες λύσεις που είναι εντυπωσιακές ακόμα και για τα κριτήρια της κεντρικής διοίκησης. Για παράδειγμα τα Τρίκαλα. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει το απόλυτο κενό. Οπότε, πρέπει ν’ αφήσουμε να καινοτομήσει ο κάθε δήμος, ν’ αφήσουμε τα λουλούδια ν’ ανθίσουν.

Η σκέψη ήταν ότι θα δώσουμε ένα ποσό σε κάθε δήμο, με βάση τον πληθυσμό, από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης. Δώσαμε 320 εκατ. ευρώ για τους 332 δήμους για τις “έξυπνες” λύσεις.  Εκτός από αυτά -και όσα παίρνουν από το πρόγραμμα “Τρίτσης”, το υπουργείο Εσωτερικών, το “Πράσινο” ταμείο- οι δήμοι παίρνουν χρήματα από εμάς για τα ΚΕΠ. Τώρα υπογράφηκε αυτό που είχε ειπωθεί παλιότερα “κάθε πλατεία και wifi “.

Στις “έξυπνες ” υποδομές, πολλά από τα συστήματα που θα επιλέξει ο κάθε δήμαρχος αφορούν την “έξυπνη” στάθμευση» ή τη βιωσιμότητα, ειδικά στις τουριστικές περιοχές. Εμείς έχουμε ορίσει ένα ευρύ μενού επιλογών, δεν το αφήσαμε τελείως ελεύθερο. Αλλά από αυτό το μενού ο κάθε δήμαρχος κάνει τη στρατηγική του και αυτό είναι το σωστό».

«Κοσμογονία στον τομέα των υποδομών»

Ο κύριος Πιερρακάκης μίλησε για «κοσμογονία στον τομέα των υποδομών». Τονίζοντας ότι «σύντομα θα δούμε αλλαγές που φανταζόμασταν τα προηγούμενα χρόνια και δεν τις θεωρούσαμε εφικτές για τη χώρα μας».

Συγκεκριμένα, είπε: «Αναφορικά με τη βιωσιμότητα, στον τομέα των υποδομών γίνεται μια κοσμογονία. Πολύ σύντομα, με όλες τις επιλογές που έχει κάνει η κυβέρνηση, θα δούμε αλλαγές που φανταζόμασταν τα προηγούμενα χρόνια και δεν τις θεωρούσαμε εφικτές για τη χώρα μας.

Η συνολική στρατηγική επειδή αφορά υποδομές και μεγάλες επενδύσεις που έχουν πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όπως Ultra Fast Broadband. Όπως ανέφερα έχουμε στο σταθερό ίντερνετ 4,8 εκατ. δυνητικές απολήξεις γραμμών. Περίπου τις 800 χιλιάδες γραμμές, στο πλαίσιο ενός ΣΔΙΤ, τις πληρώνει το κράτος με ευρωπαϊκά χρήματα από το ΕΣΠΑ.

Ένα κομμάτι της εξίσωσης είναι να πάμε σε αυτές τις γραμμές που υπό άλλες συνθήκες ο ιδιώτης τηλεπικοινωνιακός πάροχος δεν θα έκανε μόνος του. Είναι οι “άγονες ” γραμμές μας. Το δεύτερο είναι να επιδοτήσεις τη ζήτηση. Αυτό το κάναμε και για επιχειρήσεις και για νοικοκυριά το προηγούμενο διάστημα, έχουμε ζητήσει να το ξανακάνουμε.

Το τρίτο είναι η διαπίστωσή μας ότι για να πάρει κάποιος οπτική ίνα στο σπίτι υπήρχε εμπόδιο σε μια πολυκατοικία. Ποιο ήταν; Οι ένοικοι δεν συμφωνούσαν στον τελικό διαμοιρασμό του κόστους, μεταξύ 700-1000 ευρώ- για κάθετη καλωδίωση. Οπότε, θα χρηματοδοτήσουμε πάνω από 100 χιλιάδες πολυκατοικίες, σε όλη τη χώρα, για να μπορέσουμε να καλύψουμε την αποτυχία αγοράς».

«Το 2027 θα έχουμε πραγματικά ένα τελείως διαφορετικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο στη χώρα»

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσε σίγουρος ότι το 2027 θα «έχουμε πραγματικά ένα τελείως διαφορετικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο στη χώρα».

Μίλησε για τις «επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, όπως οι διάδρομοι 5G. Για το κομμάτι που αφορά τη διασύνδεση του λιμανιού με τα βόρεια σύνορά μας. Στην πορεία θα έχουμε φορτηγά που θ’ αξιοποιούν το 5G με τέτοιο τρόπο ώστε να επιδρούν στην ευρύτερη εφοδιαστική αλυσίδα. Δεν είναι επιστημονική φαντασία, είναι πράγματα τα οποία θα γίνουν σε πολύ λίγα χρόνια. Όλα αυτά μαζί θα έρθουν ν’ αλλάξουν τον τηλεπικοινωνιακό χάρτη της χώρας.

Στην κινητή, όπως είπαμε, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Βέβαια έχουμε το κλασικό πρόβλημα, ότι θέλουμε να έχουμε παντού σήμα χωρίς να έχουμε πουθενά κεραίες. Μου θυμίζει την έννοια μακαρονάδα χωρίς θερμίδες, δεν είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνει. Υπ’ αυτή την έννοια έχουμε καλύψει και νομοθετικά την αδειοδότηση των κεραιών, ώστε να μπορεί να υπάρχει γρήγορη κάλυψη.

Σ’ έναν τουριστικό προορισμό υπάρχει διαφοροποίηση ανάμεσα στο τι συμβαίνει τον χειμώνα και τι το καλοκαίρι. Πολύ απλά το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε Χ20 πληθυσμό σ’ ένα σημείο και να πρέπει η υφιστάμενη επικοινωνιακή κάλυψη ν’ ανταποκριθεί.

Αν υπάρχει κάτι που μας χαροποίησε είναι ότι κατά τη διάρκεια του lockdown βλέπαμε να μη λειτουργούν τηλεπικοινωνιακά δίκτυα σε σημεία της Ισπανίας ή της Αγγλίας επειδή όλοι έμεναν σπίτι το πρωί και υπήρχε πρόβλημα στην τηλεπικοινωνιακή κάλυψη. Εδώ δεν το συναντήσαμε με αυτόν τον τρόπο. Το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της χώρας άντεξε κατά τη διάρκεια του lockdown.

Υπάρχουν προβλήματα; Φυσικά. Ειδικά σε τουριστικούς προορισμούς τα συναντάμε, με την έννοια των χαμηλών ταχυτήτων. Αλλά νομίζω ότι όλες αυτές οι επενδύσεις που ανέφερα, η μετάβαση του κράτους με το ΣΥΖΕΥΞΙΣ II σε καλύτερη τηλεπικοινωνιακή κάλυψη και ο ανταγωνισμός που θα έρθει από το δορυφορικό ίντερνετ, όλα μαζί το 2027 θα μας επιτρέψουν να έχουμε πραγματικά ένα τελείως διαφορετικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο στη χώρα».

Keywords
gov, υπηρεσιες, gov.gr, gov, σετε, προσφορες, evia, samos, μμε, κεπ, ελλαδα, fiber, home, amazon, συγκεκριμένο, τρικαλα, wifi, βιωσιμότητα, σδιτ, καλοκαιρι, υφιστάμενη, lockdown, συζευξισ, υπουργειο εσωτερικων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, ξανα, επιδοτησεις, evia, εξουσιοδοτηση, θερμιδες, κεπ, λουλουδια, μμε, πλαισιο, προγραμμα, σδιτ, σημερινη, υπευθυνη δηλωση, amazon, απλα, βιωσιμότητα, βορεια, βρισκεται, γινει, γινεται, γνησιο, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δημος, δηλωση, δικτυο, δικτυα, ευκολο, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειπωθει, ενδιαφεροντα, εννοια, εργα, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, εσωτερικων, ευρωπη, τεχνολογια, ιδιο, ιντερνετ, υπηρεσια, πολυκατοικια, υφυπουργος, θυμιζει, ινα, κυβερνηση, κτιρια, λαθος, λογο, οπτικη ινα, οραμα, ουσια, παμε, πεδιο, πρωι, ρολο, σιγουρα, σιγουρος, συγκεκριμένο, συνεχεια, συντομα, σπιτι, συζευξισ, σχεδιο, σχεδιο μαρσαλ, υφιστάμενη, φαντασια, φυσικα, φορτηγα, ψηφιακο, αλυσιδα, ειπαμε, εθνικο, fiber, home, χωρα, υπουργειο, κομματι, samos, σημα, θεματα, wifi
Τυχαία Θέματα