Παρουσίαση: Το Οικονομικό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

10:01 16/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Σε μια δύσκολη και απαιτητική προεκλογική περίοδο -πιθανώς την πρώτη από μια σειρά αναμετρήσεων- που έχει χαρακτηριστεί εξαιτίας της ακρίβειας στην ενέργεια και τον υψηλό πληθωρισμό που συμπαρασύρουν προς τα πάνω προϊόντα και υπηρεσίες, σκοπεύουμε να σας παρουσιάσουμε τα προεκλογικά οικονομικά προγράμματα της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Με το σκεπτικό πως είναι τα εξής τρία κόμματα με πιθανότητες δημιουργίας Κυβέρνησης ή μπορούν

να συμμετάσχουν σε συγκυβέρνηση συνασπισμού κομμάτων.

Να αναφέρουμε πως πολλά από τα μέτρα των κομμάτων είτε δεν είναι κοστολογημένα ή δεν έχουμε σαφή εικόνα αν θα χρηματοδοτηθούν από αύξηση της φορολογίας σε άλλους κλάδους, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλες πηγές χρηματοδότησης, οπότε δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε με σαφήνεια τον αντίκτυπο στον εθνικό προϋπολογισμό..

Πρόγραμμα των 50 ημερών – Αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαχωρίζει το πρόγραμμά του και δεσμεύεται να εφαρμόσει μια δέσμη μέτρων για τις πρώτες 50 ημέρες με στόχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Αρχικά δεσμεύτηκε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Θεσμοθέτηση της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Στον δημόσιο τομέα οι μισθοί θα αυξηθούν άμεσα κατά 10%. Επαναφορά 13ης σύνταξης του 2019, χορήγηση αύξησης του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την αναστολή όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, μέχρι την κατάθεση συνολικού σχεδίου αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου.

Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. 

Ανώτατος συντελεστής κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5%.

Άμεση φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων.

Μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ρεύματος.

Προστασία από την αποκοπή ρεύματος.

Για τη δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα τα άμεσα μέτρα που προτίθενται να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.
Επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο

Εργασία
Επαναφέρουμε τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με συλλογική διαπραγμάτευση, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αμέσως μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού και την πρώτη εφαρμογή της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.

Προσαύξηση του νόμιμου ωρομισθίου για τη μερική απασχόληση (20%).
«Ξεπαγώνουν» οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα.
Μειώνεται το νόμιμο όριο των υπερωριών.
Κατάργηση της υπερεργασίας, μείωση των νόμιμων χρονικά ορίων εργασίας, με ταυτόχρονη αύξηση της επιπλέον αμοιβής από 20% σε 40%.

Μειώνεται ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο, χωρίς μείωση μισθών, αρχικά πιλοτικά με παροχή κινήτρων για συμφωνίες των ενδιαφερομένων.

Κατοχυρώνονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με πλήρη επαναφορά των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας.

Σχετικά με τα εργασιακά, κάποιες από τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν οικονομικό σκέλος, όμως δεν καθίσταται εύκολα υπολογίσιμες.

Φορολογία

Θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα, για εισοδήματα από την εργασία τους. Ένταξη στην ενιαία κλίμακα φορολόγησης όλων των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως μορφής απασχόλησης. Ενοποίηση των κανόνων
Δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση της διανομής μερισμάτων: Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ, από το 5% στο 10%, και την προοδευτική του εξέλιξη έως 15%.
Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, ενός άδικου φορολογικού βάρους που επιβαρύνει οριζόντια επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Ενέργεια

Προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων και της αυτοπαραγωγής/αυτοκατανάλωσης, με στόχο τουλάχιστον το 50% των νέων αδειών να αφορά ενεργειακές κοινότητες και αυτοπαραγωγή. Πρόγραμμα παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες, δημόσια κτίρια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματική στέγη, τουρισμό, με προϋπολογισμό τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Μεταφορές-Νερό
Μείωση τιμής μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών (από 27 ευρώ σε 10 ευρώ). Εφαρμογή ευέλικτων τιμολογιακών πολιτικών για ανάπηρα άτομα, φοιτητές, ανέργους κ.ά.
Διαφύλαξη του δημοσίου χαρακτήρα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ απόσπασή τους από το Υπερταμείο.

Πρωτογενής Τομέας
Μη καταβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση σε όλους τους παραγωγούς. Επιδότηση στην αγορά ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους όλων των ζωικών ειδών. Επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων για τους αγρότες. Χορήγηση μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ, με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Μητρότητα
Η στόχευση είναι η απόδοση σε 900.000 γυναίκες του επιδόματος μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού) το οποίο θα λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής.

Γενικά
Διεύρυνση της εγχώριας παραγωγικής βάσης και των διασυνδέσεων μεταξύ κλάδων, στη λογική της οικονομίας της γνώσης. Στοχευμένη ενίσχυση της βιομηχανίας και των νέων τεχνολογιών, με έμφαση στην πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία

Ανακατεύθυνση των δανείων του ΤΑΑ μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στήριξη της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.
*Οι πληροφορίες προέρχονται από τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων. Η διατύπωσή τους είναι αναλλοίωτη, οπότε δεν σημαίνει επιδοκιμασία ή αποδοχή εκ μέρους του emea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα