Παπαστράτος: Πρόγραμμα Αναγεννητικής Γεωργίας

12:14 2/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μια πολυεπίπεδη όσο και καινοτόμο προσέγγιση εφαρμόζει η Παπαστράτος, εταιρεία της Philip Morris International (PMI), στην εν γένει προσπάθειά της αφενός μεν να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των συνεργατών της που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα και αφετέρου δε να στηρίξει σε καταλυτικό βαθμό τον κλάδο της μικρής λιανικής.

Αποτελεί εκπεφρασμένη πεποίθηση της Παπαστράτος να κινηθεί στο εγγύς μέλλον χωρίς τσιγάρο, με αποτέλεσμα να σχεδιάζει και αναπτύσσει στρατηγικές στήριξης των καπνοκαλλιεργητών, με τους οποίους και συνεργάζεται επί εννέα και πλέον δεκαετίες, προκειμένου να προσαρμοστούν στις δυναμικές αλλαγές και νέες συνθήκες που δημιουργεί ο µετασχηµατισµός της ως εταιρεία.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο στη Business Voice 

Υπό αυτό το πρίσμα, έχει θέσει σε πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα αναγεννητικής γεωργίας υπό την ονομασία «Νέα γη», το οποίο σχεδιάστηκε και πραγματοποιείται σε συνεργασία µε το βραβευμένο αγροτικό συνεταιρισμό Stevia Hellas, εξετάζει τη μετάβαση των παραδοσιακών καλλιεργειών καπνού σε στέβια, μια βιώσιμη και πιο κερδοφόρα εναλλακτική.

Μέσω του τριετούς χρονικής διάρκειας προγράµµατος «Νέα γη» εφαρµόζονται τεχνικές αναγεννητικής καλλιέργειας χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και χημικών λιπασμάτων, ενώ η άρδευση γίνεται με το σύστημα στάγδην άρδευσης εξοικονομώντας μεγάλες ποσότητες νερού.

Στην πρώτη φάση εφαρµογής του προγράμματος συµµετείχαν 20 πρώην παραγωγοί από τις περιοχές της Κοµοτηνής και της Ξάνθης, καλύπτοντας περίπου 50 στρέµµατα γης µε νέες φυτείες στέβιας, εξασφαλίζοντας την απορρόφηση της παραγωγής.

Κι αυτό, καθώς η στέβια αποτελεί µία βιώσιµη, όσο και αποδοτική καλλιέργεια καθώς, δύναται να αποδώσει µεγαλύτερο κέρδος ανά στρέµµα σε σχέση µε τον καπνό. Παράλληλα, εξαιρετικά θετική για την ανάπτυξή της θεωρείται και το κλίµα που επικρατεί στη χώρα μας, ενώ διαθέτει πολύ καλές εξαγωγικές προοπτικές. Η καλλιέργεια της στέβιας απαιτεί, επίσης, µικρότερες ποσότητες νερού λόγω του βιολογικού της κύκλου και της παραγόµενης βιοµάζας.

Στο πλαίσιο του προγράµµατος, η Παπαστράτος χρηµατοδοτεί τη µετάβαση στην καλλιέργεια στέβιας, παρέχοντας το πολλαπλασιαστικό υλικό (σπόρο), το φυτόχωµα, το γεωύφασµα για την εγκατάσταση του σπορείου και συστήµατα στάγδην άρδευσης.

Εντός του δεύτερου χρόνου εφαρµογής του προγράµµατος, οι παραγωγοί ίδρυσαν τον αγροτικό συνεταιρισµό «Στέβια Θράκης». Το σύνολο της παραγωγής που παρήχθη αγοράστηκε από τη Stevia Hellas. Όλα τα χωράφια εντάσσονται στο πρόγραµµα βιολογικής καλλιέργειας για να λάβουν την πιστοποίηση βιολογικού προϊόντος.

Το 2022, σε συνεργασία µε την Αµερικανική Γεωργική Σχολή, ξεκίνησε ερευνητικό πρόγραµµα στο πλαίσιο του οποίου εφαρμόστηκαν δοκιµαστικά τεχνικές αναγεννητικής και ευφυούς γεωργίας, από 40 παραγωγούς σε περίπου 100 στρέμματα. Εντός του 2023 ξεκίνησε το ηλεκτρονικό ημερολόγιο παραγωγού, στο οποίο καταγράφονται οι ενέργειες σε κάθε χωράφι, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και πρόληψη σε θέματα που αφορούν την καλλιέργεια, αλλά και τις εισροές σε νερό και τα βιολογικά λιπάσματα, ώστε στο τέλος να μπορεί να υπολογιστεί το αποτύπωμα άνθρακα της καλλιέργειας ανά στρέμμα ή ανά κιλό παραγόμενου προϊόντος.

Άτοκες πιστώσεις 2 εκατ. ευρώ στη μικρή λιανική

Η Παπαστράτος επιθυμώντας να αναγνωρίσει εμπράκτως τη σηµασία του κλάδου της μικρής λιανικής στην οµαλή λειτουργία της ελληνικής οικονοµίας, έχει επιλέξει να εντάξει τη στήριξή της στο πλαίσιο της δέσµευσής της για ένα υγιές οικοσύστηµα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία ενίσχυσε τη ρευστότητα του κλάδου μέσω της παροχής άτοκων πιστώσεων ύψους €2.000.000 σε συνεργασία με τους αποκλειστικούς διανομείς της. Επιπροσθέτως, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των λιανοπωλητών, εµπλούτισε τα διαθέσιµα εκπαιδευτικά υλικά στον τοµέα της διαχείρισης, αλλά και της ατοµικής τους επιχείρησης µέσω του www.papastratosopen.gr, ενώ ταυτόχρονα ενέταξε φοροτεχνικό σύµβουλο στην πλατφόρµα «OPEN».

Σημειώνεται πως η Παπαστράτος, εταιρεία της Philip Morris International (PMI), κατά το 2022 πέτυχε πωλήσεις της τάξεως των 657 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 469 εκατ. ευρώ το 2021 και 428 εκατ. ευρώ το 2020.

Σε ότι αφορά στα λειτουργικά κέρδη EBITDA, το 2022 διαμορφώθηκαν σε 135 εκατ. ευρώ εν συγκρίσει με 146 εκατ. ευρώ το 2021 και 110 εκατομμύρια ευρώ το 2020.

Πολύτιμος μοχλός η υπεύθυνη διαχείριση των υδάτων

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, το νερό απαιτεί και προϋποθέτει σωστή διαχείριση, η οποία «μεταφράζεται» σε εφαρμογή μέτρων υψηλής αποδοτικότητας, προώθηση δράσεων για την ανακύκλωσή του, προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, πρόληψη της ρύπανσης των υδάτων, καθώς επίσης και προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων σε συνεργασία με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς.

Στην Παπαστράτος, η υπεύθυνη διαχείριση του νερού αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα ζητήµατα βιώσιµης ανάπτυξης, καθώς θα πρέπει να επισημανθεί πως το νερό χρησιµοποιείται στις παραγωγικές της εγκαταστάσεις, στη γεωργική εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και στην παραγωγή άλλων πρώτων υλών.

Μάλιστα, απώτερος σκοπός της εταιρείας είναι να ελαχιστοποιήσει την ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος (θερµαινόµενων ράβδων καπνού), ενώ στόχος της είναι η μείωση της κατανάλωσης νερού στα 9,29 m3/mio έως το 2025 σε σύγκριση με το 2020 όπου η κατανάλωσή μας ήταν 11,61 m3/mio.

Για αυτό το λόγο χρησιμοποιείται ο δείκτης κατανάλωσης νερού (κυβικά µέτρα νερού ανά εκατοµµύριο παραγόµενων θερµαινόµενων ράβδων καπνού), ώστε να καθίσταται δυνατή η παρακολούθηση του ποσοτικού της στόχου. Έτσι, λοιπόν, το εργοστάσιο της Παπαστράτος εφαρµόζει σύστηµα περιβαλλοντικής διαχείρισης, το οποίο έχει πιστοποιηθεί κατά ISO 14001, πρότυπο που περιλαµβάνει και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Επιπλέον, µέσω της µητρικής εταιρείας PMI, προετοιµάζει και διατηρεί µε διαφάνεια αναφορές σχετικά µε τη χρήση νερού, µέσω της δηµοσιοποίησης στοιχείων στον µη κερδοσκοπικό οργανισµό CDP.

Η εταιρεία πραγµατοποίησε τη δράση «Sustainability Week» κατά την οποία οι εργαζόµενοι στην παραγωγή, αλλά και στα γραφεία της εκπαιδεύτηκαν µε βιωµατικό τρόπο, χρησιµοποιώντας εκπαιδευτικά παιχνίδια, στη σηµασία της ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αλλά και στη σηµασία της πιστοποίησης µε το πρότυπο AWS. Παράλληλα, η Παπαστράτος συµµετείχε σε µηνιαίες ηµερίδες που διοργανώθηκαν από την PMI, µε τη συµµετοχή του συνόλου των εργοστασίων του Οµίλου, για την ανταλλαγή απόψεων, αλλά και βέλτιστων πρακτικών για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων και την αντιµετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται µε τη µείωση των αποθεµάτων νερού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με το Alliance for Water Stewardship (AWS) αναδεικνύοντας τα ρίσκα που εμπεριέχει η διαχείριση νερού στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα