Οργή για την έξωση σε 81χρονο ΑμΕΑ

14:50 6/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η Κυβέρνηση, η Αστυνομία, το fund που αγόρασε το σπίτι στον πλειστηριασμό και οι τράπεζες, έδειξαν το πιο σκληρό τους πρόσωπο στην περίπτωση του ηλικιωμένου στα Φλογητά Χαλκιδικής. Ο 81χρονος ήταν εγγυητής σε δάνειο ανακαίνισης 85.000€ που είχε πάρει ο γιος του για το ίδιο σπίτι, ο οποίος όμως έμεινε άνεργος και δεν μπόρεσε να το αποπληρώσει. Σύμφωνα με όσα είπε η οικογένεια στους δημοσιογράφους, για την αποπληρωμή του δανείου έχουν καταβληθεί περισσότερες από 50.000 από χρήματα που…δεν είχαν! Δηλαδή οι υπηρεσίες είχαν σαφή εικόνα της αναπηρικής σύνταξης του ηλικιωμένου και της ανεργίας του παιδιού του.

«Ήρθαν πρωί πρωί, άρπαξαν τον πατέρα μου, τον έβγαλαν έξω και άλλαξαν αμέσως τις κλειδαριές. Το αναπηρικό του καροτσάκι ήταν αφόρτιστο και δεν τον άφησαν να πάρει ούτε καν τον φορτιστή! Ούτε τα ρούχα μας, τίποτε… Ήταν τόση η αγωνία τους να μας βγάλουν έξω, που έχασαν το κλειδί από την καινούργια κλειδαριά και μετά απ’ αυτά την άλλαξαν δεύτερη φορά» λέει χαρακτηριστικά στην “Εφ.Συν.” η κόρη του ηλικιωμένου Αναστασία.
Αναδημοσιεύοντας από το ρεπορτάζ του Νίκου Φωτόπουλου, βλέπουμε πως το σπίτι ήταν συνολικού εμβαδού περίπου 300 τετραγωνικών μέτρων, σε οικόπεδο 600 τ.μ., με ισόγειο, υπόγειο και έναν όροφο, διέμεναν ο ηλικιωμένος ανάπηρος με τη γυναίκα του, τη μια κόρη και τον γιο τους. Πριν από μερικά χρόνια ο τελευταίος είχε πάρει ένα δάνειο ανακαίνισης 85 χιλιάδων ευρώ.

Ο άνθρωπος δεν μπόρεσε να το αποπληρώσει, καθώς έμεινε άνεργος, και έτσι το χρέος έπεσε στις πλάτες του πατέρα του, ο οποίος είχε μπει εγγυητής. Ένας συνταξιούχος ανάπηρος που έχασε το πόδι του σε εργατικό ατύχημα και παρ’ όλα αυτά οι δυο τους κατάφεραν να αποπληρώσουν περισσότερα από τα μισά της αρχικής οφειλής, κάπου 50 χιλιάδες ευρώ. Όμως τα πανωτόκια είχαν φτάσει το συνολικό ποσό του χρέους σε 150 χιλιάδες ευρώ, νούμερο που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν όντας σε ανεργία ο ένας και χαμηλοσυνταξιούχος ο άλλος…

Το δάνειο ήταν για ανακαίνιση κατοικίας. Όμως, όταν ήρθε η ανεργία και καθυστερούσαν οι δόσεις, η τράπεζα το πούλησε στην εισπρακτική Cepal. Το ακίνητο βγήκε σε πλειστηριασμό στις 14 του περασμένου Δεκέμβρη, ενώ η οικογένεια βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις μαζί τους και το “χτύπησε” ένας πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Αργότερα, η οικογένεια έμαθε ότι είναι επιχειρηματίας που αγοράζει και πουλάει τουριστικά ακίνητα.

Η Μεγαλύτερη κόρη ανέφερε πάλι στην Εφσύν: «Προσπαθήσαμε να συμφωνήσουμε με τον κύριο να του δώσουμε το ποσό που έδωσε για να πάρει το ακίνητο, συν τα έξοδά του. Αναζητήσαμε κι έναν αγοραστή, δικό μας άτομο, γιατί εμείς δεν έχουμε οικονομική δυνατότητα, ώστε να πάρει το σπίτι και να μείνουν οι παππούδες μέσα τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Του κάναμε και πρόταση να αφήσει μόνο τον κάτω όροφο, αλλά δεν δεχόταν με τίποτα».

Εν τέλει, ο ηλικιωμένος ανάπηρος συνάνθρωπός μας κοιμήθηκε στην βεράντα του πρώην σπιτιού του, σε ένα περιστατικό που ενεπλάκησαν περίπου 50 άτομα, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε την ανθρώπινη πλευρά του ζητήματος.
Παρότι αντίστοιχα μικρά και μεγάλα δράματα ζουν πολλοί συνάνθρωποί μας, αυτή είναι η εξής μια περίπτωση που θα έπρεπε να είχαμε κορυφαία παρέμβαση σε επίπεδο πολιτικών από όλα τα κόμματα. Όχι για να προσπαθήσουν να κλέψουν την ψήφο μας με συναισθηματισμό, αλλά για να τραβήξουν μια γραμμή στο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνεται.
*Η φωτογραφία του ηλικιωμένου έξω από το σπίτι του, ανήκει στο 902.gr. 

Keywords
Τυχαία Θέματα