«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Ανοιχτές οι αιτήσεις-Το ύψος της επιδότησης

12:37 6/5/2023 - Πηγή: Reporter

Τα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», καθίστανται σε σημαντικό βαθμό αυτόνομα αναφορικά με τις ενεργειακές τους ανάγκες, μετά την προσθήκη της δωρεάν μπαταρίας, αλλά και τη σωστή επιλογή του συστήματος που ταιριάζει στο προφίλ κατανάλωσής τους.

Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης του προγράμματος, η εγκατάσταση μπαταρίας είναι υποχρεωτική στα οικιακά συστήματα, με το κόστος να επιδοτείται κατά 90-100%.

Όσον αφορά στη λειτουργία του φωτοβολταϊκού, αυτή αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση της ιδιοκατανάλωσης της παραγόμενης ενέργειας, συνεπώς στην ενεργειακή

αυτονομία της κατοικίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 5 της προκήρυξης:

Κατά τη λειτουργία του συστήματος (Φ/Β με μπαταρία) η παραγόμενη από τον Φ/Β σταθμό ενέργεια διοχετεύεται πρωταρχικά στις καταναλώσεις του ωφελούμενου. Τυχόν περίσσεια παραγωγής διοχετεύεται κατά προτεραιότητα στο σύστημα αποθήκευσης έως την πλήρωση αυτού και δευτερευόντως, μπορεί η διαθέσιμη ενέργεια του Φ/Β να εγχέεται στο Δίκτυο.Σε περιόδους που η παραγόμενη από τον Φ/Β σταθμό ενέργεια δεν επαρκεί για την κάλυψη των καταναλώσεων του ωφελούμενου, αυτές καλύπτονται πρωταρχικά με εκφόρτιση του συστήματος αποθήκευσης και δευτερευόντως με απορρόφηση ενέργειας από το Δίκτυο.

Άρα, οι ανάγκες του νοικοκυριού καλύπτονται πρώτα από την παραγωγή του φωτοβολταϊκού, δευτερευόντως από την μπαταρία και ακολούθως από την απορρόφηση ενέργειας από το δίκτυο.

Δικαιούχοι και επιδότηση

Δικαιούχοι για το Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).

Η επιδότηση για το σύστημα φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά.

Για τους αγρότες τα ποσοστά ανέρχονται στο 40% – 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει μέχρι και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και έως 10.000 ευρώ για αγρότες.

Προβλέπεται επίσης ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους κι εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων https://pvstegi.gov.gr άνοιξε την περασμένη Τρίτη και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων που είναι 238 εκατ. Ευρώ.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗαιτήσειςεπιδότησηενεργειακή αναβάθμιση
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα