Ο ΟΔΔΗΧ προαναγγέλλει νέα δόση για πρόωρη αποπληρωμή του διμερούς δανείου με χώρες της Ευρωζώνης

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναμένεται πρόωρη αποπληρωμή εντόκων και νέα δόση για την πρόωρη αποπληρωμή του διμερούς δανείου με τις χώρες της Ευρωζώνης (Greek Loan Facility – GLF), με το κόστος να υπολογίζεται στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού, αν και οι πραγματικές δανειακές ανάγκες για τον επόμενο χρόνο δεν ξεπερνούν τα 5-5,5 δισ. ευρώ, το δανειακό πρόγραμμα για τον επόμενο χρόνο θα έχει μάλλον δύο σενάρια, ένα με δανεισμό στα 7 δισ. ευρώ και ένα δεύτερο στα 10 δισ. ευρώ.

Η υπέρβαση των αναγκών χρηματοδότησης γίνεται για να εξυπηρετηθεί η επιπλέον ζήτηση που υπάρχει ήδη για ελληνικά ομόλογα από τους διεθνείς επενδυτές οι οποίοι θα αυξήσουν τις θέσεις τους μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Αυτοί οι -περισσότερο- συντηρητικοί επενδυτές (κυρίως ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες) οι οποίοι θα διαχειριστούν τα ελληνικά ομόλογα ως αποταμίευση ή ρευστά διαθέσιμα, είχαν μέχρι τώρα μικρή συμμετοχή (περίπου 6%) στις εκδόσεις νέων τίτλων. Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδα το ποσοστό αυτό μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί.

Οι πηγές χρηματοδότησης είναι 10 δισ. ευρώ από εκδόσεις βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων τίτλων, 4,19 δισ. ευρώ από άλλες πηγές χρηματοδότησης (NGEU, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.α.). 1.16 δισ. ευρώ σε έσοδα από μετοχικές και επενδυτικές συμμετοχές και 3,64 δισ. από αλλαγές στα ταμειακά διαθέσιμα. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί σε απόλυτα νούμερα κατά 3,2δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα