Ο Γεραπετρίτης ξεκόβει την κουβέντα για υποχωρήσεις στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα

11:51 6/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επέμεινε στο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις στα θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, αφήνοντας αιχμές για τις τουρκικές προκλήσεις.

Με αφορμή τη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στα Χανιά, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ πως παρά τις τουρκικές προκλήσεις, η γραμμή της κυβέρνησης

δεν πρόκειται να αλλάξει.

«Ζητήματα τα οποία ανάγονται στην κυριαρχία της χώρας, δεν πρόκειται ποτέ, ούτε να συζητηθούν ούτε να αναθεωρηθούν. Για εμάς η κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη, αναπαλλοτρίωτη και απορρέει από τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Και δεν υπάρχει κανένας πολιτικός, πολλώ δε μάλλον εγώ που πάντοτε έχω μία θεσμική στάση στα πράγματα, να θέσει σε διαπραγμάτευση ζητήματα που αφορούν την ελληνική κυριαρχία.

Δεν χωρεί ούτε πλειοδοσία σε ό,τι αφορά τον λαϊκισμό και δεν χωρεί σε καμία περίπτωση μία πολιτική και κομματική εκμετάλλευση. Είναι ένα μεγάλο προνόμιο της χώρας να μπορεί να διαβουλεύεται με όρους ισχύος. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε κατακτήσει τα τελευταία χρόνια και θα το επεκτείνουμε».

Παράλληλα, ανέφερε με νόημα ότι στην κόντρα Ελλάδας – Τουρκίας, οι ΗΠΑ «αντιλαμβάνονται ποιος είναι ο αξιόπιστος περιφερειακός παίκτης».

Σχετικά  με τον πόλεμο ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι ευδιάκριτος, με την κυβέρνηση να ακολουθεί πολύ προσεκτική στάση.

«Η Ελλάδα στο κομμάτι της Μέσης Ανατολής έχει έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο. Η Ελλάδα επειδή από την πρώτη μέρα τήρησε μια στάση αρχής στο Μεσανατολικό, μπορεί σήμερα με αξιοπιστία και σοβαρότητα να μιλά με όλους». Τόσο στο επίπεδο της ανθρωπιστικής βοήθειας σήμερα, όσο και το επίπεδο της οριστικής επίλυσης του Μεσανατολικού, ελπίζουμε σύντομα, θα έχει ένα πολύ καθοριστικό ρόλο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα δεν κάνει απόκρυφη εξωτερική πολιτική, ούτε σκοτεινή. Δεν κάνουμε συναλλακτική πολιτική, αλλά διεθνή πολιτική αρχών και αυτό το σέβονται όλοι. Μπορεί να είναι μια χώρα σχετικά μικρή σε έκταση, έχει όμως ένα δυσανάλογα μεγάλο κεφάλαιο, ένα υπερήφανο κεφάλαιο διπλωματικής πολιτικής. Αυτό το έχει κατακτήσει με μία πολιτική αρχών και συνέπειας, έτσι ώστε να μπορούμε να συνομιλούμε με όλους τους περιφερειακούς και διεθνείς παίκτες, να γινόμαστε σεβαστοί».

Keywords
Αναζητήσεις
o-gerapetritis-xekovei-ti-kouventa-gia-ypochoriseis-sta-ethnika-kyriarchika-dikaiomata.htm
Τυχαία Θέματα