Ο Αυγενάκης δεσμεύεται προς τους μελισσοκόμους για την προστασία του εγχώριου μελιού

18:42 22/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε προς τους μελισσοκόμους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για μια σειρά από λόγους που έχουν μειώσει έως και 70% την παραγωγή τους, ότι η κυβέρνηση «δεν θα ανεχθεί παιχνιδάκια» και θα προχωρήσει σε αυστηρούς ελέγχους ως προς τις ελληνοποιήσεις, προκειμένου να προστατεύσει τους μελισσοκόμους. Ο Λ. Αυγενάκης τους ζήτησε να προχωρήσουν στην σύσταση Διεπαγγελματικής μελιού στην οποία θα μετέχει όλη η αλυσίδα, από τους παραγωγούς και τους μεταποιητές έως τους εξαγωγείς.

Συγκεκριμένα, κατά

τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Λ. Αυγενάκης με τη Συντονιστική Επιτροπή Μελισσοκόμων, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εντατικούς ελέγχους προκειμένου να κόψει την «πηγή» των ελληνοποιήσεων μελιού που έρχονται από το εξωτερικό.

«Θα γίνουν εντατικοί έλεγχοι και στο μέλι. Δεν θα κάνουμε ρούπι πίσω στο ζήτημα αυτό. Όποιοι κι αν είναι οι παραβάτες, όπως και να λέγονται θα εφαρμοσθεί ο νόμος. Δεν θα ανεχθούμε παιχνιδάκια. Έχουμε την απόλυτη στήριξη του Πρωθυπουργού και θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να προστατεύσουμε Έλληνες παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές».

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν όλες οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΑΑΤ αλλά και όσες δρομολογεί, με στόχο την προστασία του ελληνικού μελιού.

Όπως επισημαίνεται από του ΥΠΑΑΤ, έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού, η οποία είναι σε πλήρη διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και τα στοιχεία που δηλώνονται σε αυτό, ενώ θα παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προστασία και ανάδειξη των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, τη διαφύλαξη των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού, από φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης, αποτελώντας καθοριστικό εργαλείο για καθιέρωση μηχανισμών ιχνηλασιμότητας και την τήρηση του ισοζυγίου μελιού.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει δρομολογηθεί με την προσαρμογή του κανονιστικού πλαισίου αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο αφορά στην εμπορία και τη διακίνηση μελιού, δηλαδή των σχετικών διατάξεων (ιδίως το άρθρο 24) της υπ’ αριθ. 91354/2017 υπουργικής απόφασης “Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.).” (Β΄ 2983).

Με τη θέσπιση και αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων όπως το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, η Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα και τη διασύνδεσή τους με την ψηφιακή πλατφόρμα για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού και την αποτύπωση του ισοζυγίου μελιού, ο κλάδος της μελισσοκομίας ψηφιοποιείται και παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού.

Επίσης έχει νομοθετηθεί (άρθρα 27, 28 και 30 του ν 4691/2020 -Α΄ 108) η αυστηροποίηση των ποινών και των κυρώσεων που σχετίζονται με την παραπλάνηση των καταναλωτών ως προς την προέλευση των τροφίμων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το μέλι

Συμφωνήθηκε να καταστεί υποχρεωτικό να αναγράφονται με σαφήνεια στο ίδιο οπτικό πεδίο με το όνομα του προϊόντος, οι χώρες από τις οποίες προέρχεται το μέλι αντί της υποχρέωσης αναγραφής της ένδειξης από χώρες εντός ΕΕ ή εκτός ΕΕ, όπως ισχύει σήμερα για τα μίγματα μελιού. Θα πρέπει επίσης να αναγράφονται τα ποσοστά του μελιού που προέρχεται από τουλάχιστον τις τέσσερις (4) πρώτες χώρες προέλευσης.

Επίσης, ο υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής να ορίσουν μια τριμελή Επιτροπή η οποία θα συνεργαστεί με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στο ζήτημα της προστασίας της ελληνικής παραγωγής από ελληνοποιήσεις

Ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο

Σε νομοσχέδιο που εισάγεται προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο, γεγονός που σημαίνει ισχυροποίηση της νομοθεσίας για προστασία των ελληνικών προϊόντων- και του μελιού- από ελληνοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία θεσμικού πλαισίου με την εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ), καθώς και η θέσπιση διατάξεων για τα ελεγκτικά όργανα, τους ελέγχους, τη διαπίστωση παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων από το ΥΠΑΑΤ και τους εποπτευόμενους από αυτό Οργανισμούς.

Αντικείμενο του ν/σ συνιστά:

α) η παράθεση ορισμών και ο καθορισμός των αρμοδίων αρχών

β) οι προϋποθέσεις για την πιστοποίηση των επιχειρήσεων και οι υποχρεώσεις τους

γ) τα είδη των ενεργούμενων ελέγχων και τα ελεγκτικά όργανα

δ) τα είδη των παραβάσεων, τα διοικητικά μέτρα, οι κυρώσεις και η διαδικασία επιβολής τους

«Θα είμαστε αμείλικτοι στους ελέγχους»

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Λ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη στους ελέγχους του μελιού, ενώ δήλωσε πως έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων και το θέμα ενίσχυσης χρηματοδότησης προς τους μελισσοκόμους.

«Η συνεργασία μας ήταν εξαιρετικά χρήσιμη, ουσιαστική και κυρίως εποικοδομητική. Αναμένεται να ορίσουν στελέχη τους, όπου θα δουλέψουμε μαζί για ζητήματα που τους αφορούν. Όπως τα ζητήματα των ελέγχων, των ελληνοποιήσεων – που ήδη έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία και είναι κάπως αισθητά τα αποτελέσματα της υπερπροσπάθειας που κάνουμε μέσω της στελεχών του ΕΦΕΤ του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά και της διεύθυνσης Τροφίμων.

Μιλήσαμε για τα θέματα ενισχύσεων χρηματοδοτήσεων και καλύτερου τρόπου κατανομής των χρημάτων αυτών που έχουν προκύψει από διάφορες πηγές . Μιλήσαμε για ζητήματα της ΚΑΠ, αλλά μιλήσαμε και για ζητήματα που αφορούν άλλα υπουργεία. Το βέβαιο είναι ότι η προσπάθεια ξεκίνησε. Δέσμευση προσωπική, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού θα είμαστε αμείλικτοι στους ελέγχους. Στο θέμα των ελληνοποιήσεων είναι κάτι που μας αφορά.

Ήδη το νομοσχέδιο που θα περάσει την επόμενη εβδομάδα από το Υπουργικό Συμβούλιο και ήδη δημιουργεί ένα κυρωτικό πλαίσιο εξαιρετικά αυστηρότερο. Καλύπτει ένα μέρος της προβλημάτων, αλλά όχι το σύνολο.

Θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία. Θέλουμε τη μελισσοκομία να την στηρίξουμε, όπως συνολικά τον πρωτογενή τομέα. Πόσο μάλλον δε όταν η πλειονότητα των μελισσοκόμων είναι νέοι άνθρωποι, άρα σημαίνει ότι μπορείς να επενδύσεις πάνω σε αυτούς και να δυναμώσεις ένα προϊόν το οποίο είναι χρυσό».

Οι μελισσοκόμοι διαπίστωσαν θετική διάθεση

Ο Πέτρος Χιώτης, Πρόεδρος Συλλόγου Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, δήλωσε ότι διαπίστωσε θετική διάθεση από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να λυθούν κάποια από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κλάδο.

«Υπάρχει μια διάθεση να φτιάξουμε κάποιες ομάδες εργασίας ώστε να βρούμε λύσεις σε κάποια ζητήματα που είναι προς το παρόν μη επιλύσιμα. Θα πρέπει η Ομοσπονδία να φτιάξει το καινούριο προεδρείο και να αναλάβει αυτό που ξεκινήσαμε εμείς ως συντονιστική επιτροπή. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί μαζί τους. Υπήρξε μια θετική διάθεση και θεωρώ ένα θετικό βήμα».

Ο Κυριάκος Βήρος, Πρόεδρος Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδος, στάθηκε στις δεσμεύσεις του Λευτέρη Αυγενάκη για αμείλικτες διαδικασίες ελέγχου και πρόσθεσε ότι θα μεταφέρουν στο Συντονιστικό τους όργανό τα όσα ειπώθηκαν.

«Έγιναν δεσμεύσεις ότι θα υπάρξουν αμείλικτες διαδικασίες ελέγχου απέναντι στο προϊόν έτσι ώστε να δώσουμε αξία και στον Έλληνα όμως να δώσουμε και αξία στα χρήματα του καταναλωτή που μας τιμά και δεν θέλουμε να δέχεται ατιμία με αθέμιτους τρόπους βαφτίσματος μελιού. Για το κόστος παραγωγής, προσπαθήσαμε να πάρουμε κάτι παραπάνω να πάρουμε κάποιες περισσότερες δεσμεύσεις, μας αναφέρθηκε ότι θα γίνουν προσπάθειες, θα μεταφέρουμε όλη τη συζήτηση στο Συντονιστικό μας».

Keywords
Αναζητήσεις
o-avgenakis-desmevetai-pros-tous-melissokomous-gia-tin-prostasia-tou-egchoriou-meliou.htm
Τυχαία Θέματα