Νεκτάριος Ταβερναράκης: Επανάσταση σε έρευνα και καινοτομία – Μοχλός προόδου πίσω από τα επιτεύγματα του ΙΤΕ

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι το όνομα που ξεχωρίζει ως κινητήρια δύναμη πίσω από την πρωτοποριακή έρευνα και καινοτομία. Ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και Καθηγητής Βιολογίας Μοριακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, έχει συμβάλλει ουσιαστικά στον τομέα και έχει οδηγήσει το ΙΤΕ σε αξιοσημείωτα επιτεύγματα.

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, ξεκίνησε ένα ακαδημαϊκό

ταξίδι που θα διαμόρφωνε την ένδοξη καριέρα του. Με στέρεες εκπαιδευτικές βάσεις στη βιολογία, είναι απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, συνέχισε τις σπουδές του και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στη Μοριακή Γενετική από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και έχει  τιμηθεί με το βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής.

Μετά το πέρας των σπουδών του εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Rutgers των Ηνωμένων Πολιτειών και το 2002 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας θέση ερευνητή στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Η συνέχεια εξίσου σημαντική αφού το 2010 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής σε διακεκριμένη θέση αριστείας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, το 2013  Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας και το 2016 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Οι πιο πρόσφατες διακρίσεις του ήρθαν τον Μάρτιο του 2022 όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation and Technology, EIT) και τον Ιούνιο του 2023 εκλέχθηκε Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (EurASc).

Μία από τις αξιοσημείωτες συνεισφορές του στην έρευνά είναι η κατανόηση των μηχανισμών της γήρανσης, της νέκρωσης, του νευροεκφυλισμού, καθώς και των μηχανισμών Μνήμης και Μάθησης. Τα πρωτοποριακά ευρήματά του ρίχνουν φως στις περίπλοκες διαδικασίες που οδηγούν στη γήρανση και τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, προσφέροντας πιθανές οδούς για θεραπευτικές παρεμβάσεις. Αυτό το έργο έχει συμβάλλει  στην αναγνώριση του ως κορυφαίου εμπειρογνώμονα στον τομέα, με μελέτες του να έχουν δημοσιευτεί σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε βιβλία.

Επιπλέον, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση του ΙΤΕ ως κόμβου καινοτομίας και συνεργασίας, το οποίο έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα στην Ελλάδα. Οι διεπιστημονικές ερευνητικές πρωτοβουλίες του ιδρύματος περιλαμβάνουν τομείς όπως η βιοϊατρική, η επιστήμη των υπολογιστών, η επιστήμη των υλικών και η περιβαλλοντική έρευνα. Αυτή η ποικιλόμορφη προσέγγιση είχε ως αποτέλεσμα το ΙΤΕ να γίνει καταλύτης για τεχνολογικές εξελίξεις και πρωτοποριακές ανακαλύψεις.

Τα επιτεύγματα του ΙΤΕ υπό την ηγεσία του είναι εντυπωσιακά. Το ίδρυμα έχει εξασφαλίσει πολυάριθμες ερευνητικές επιχορηγήσεις και συνεργασίες με διεθνείς εταίρους, προωθώντας μια ζωντανή επιστημονική κοινότητα. Επιπλέον, το ΙΤΕ έχει γαλουχήσει ταλαντούχους ερευνητές, παρέχοντας μια πλατφόρμα για την ανάπτυξή τους και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιδιώξουν καινοτόμα έργα

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης έχει χαράξει ανεξίτηλα τον τομέα της μοριακής βιολογίας συστημάτων, πρωτοστατώντας στη μετασχηματιστική έρευνα και αναζωογονώντας την επιστημονική πρόοδο. Ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ, έχει διαμορφώσει την εξέλιξή του σε μια δύναμη καινοτομίας, ανοίγοντας το δρόμο για πρωτοποριακές ανακαλύψεις. Με το εντυπωσιακό του υπόβαθρο, την αξιοσημείωτη καριέρα του και την αφοσίωσή του στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης, τις ηγετικές του ικανότητες έχει διαρκή αντίκτυπο στην επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία στο σύνολό της.

Keywords
Αναζητήσεις
nektarios-tavernarakis--epanastasi-se-erevna-kai-kainotomia---mochlos-proodou-piso-apo-ta-epitevgmata-tou-ite.htm
Τυχαία Θέματα