Ν. Παπαθανάσης: Νέο αίτημα για 2,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο από το Ταμείο Ανάκαμψης

15:27 11/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης,  στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί το αίτημα για τη λήψη της τέταρτης δόσης του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 2,3 δισ. ευρώ, από την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, το αντίστοιχο αίτημα για το σκέλος των επιχορηγήσεων ύψους ενός 1 δισ. ευρώ θα κατατεθεί τον Μάιο, καθώς θα πρέπει να «καλυφθούν» δύο από τα συνολικά 20 ορόσημα.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους ευρωπαϊκούς

και εθνικούς πόρους, προκειμένου να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, να στηριχθεί περαιτέρω η επιχειρηματικότητα, να διευρυνθεί η περίμετρος του τραπεζικού δανεισμού κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.

Ο Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι «δεν υπάρχει χώρος για πανηγυρισμούς, γιατί έχουμε να καλύψουμε μεγάλο επενδυτικό κενό. Όμως, όπως και το 2023 είχαμε ανάπτυξη 2% όταν η υπόλοιπη Ευρώπη είχε 0,4%, έτσι και το 2024 αναμένουμε πολύ πιο υψηλή ανάπτυξη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Για να το πετύχουμε αυτό, οι ευρωπαϊκοί πόροι πρέπει να κατευθυνθούν σωστά στην οικονομία, έτσι ώστε να μοχλεύσουν, να κινητοποιήσουν, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, και κυρίως να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη».

«Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 12,2 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο των τελευταίων δεκατεσσάρων ετών στη χώρα, συμμετέχει πάνω από το 70% στο ποσοστό της ανάπτυξης και δεν έχουμε δικαίωμα να απωλέσουμε κανέναν πόρο. Αθροιστικά οι πόροι του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης αντιστοιχούν στο 80% των δημοσίων επενδύσεων για το έτος 2024», υπογράμμισε.

Ειδικότερα, για το ΕΣΠΑ 2021-2027, σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός των προσκλήσεων ανέρχεται στα 11,2 δισ. ευρώ, ο προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων στα 6,5 δισ. ευρώ, αυτός των συμβάσεων στα 4,3 δισ., ενώ ο προϋπολογισμός καταχωρισμένων δαπανών στα 831 εκατ. ευρώ.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι και το τρίτο αίτημα πληρωμής, ποσό ύψους 14,9 δισ. ευρώ, δηλαδή το 41% του συνολικού προγράμματος, ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 30%.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έκανε ειδικές αναφορές σε συγκεκριμένα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» για τους επαγγελματίες αγρότες, το πρόγραμμα Ενίσχυσης Ενεργειακών Κοινοτήτων Δήμων για παραγωγή ενέργειας, το «Φωτοβολταϊκά στην Στέγη κατοικιών», το «Αλλάζω Συσκευή», το «Εξοικονομώ Επιχειρώντας» και το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», καθώς και στους πόρους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ιδίως σε Θεσσαλία και Έβρο.

«Είναι αυτά τα οποία δεν υπερψηφίστηκαν από την αντιπολίτευση στη Βουλή. Για να κατανοήσουμε ακριβώς το μέγεθος της ευθύνης που πρέπει να έχουμε ως πολιτεία και ως Βουλή και ως κόμματα», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Παπαθανάσης ανακοίνωσε την έναρξη νέου προγράμματος για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, το οποίο, μέσω του εγγυοδοτικού πυλώνα του, εγγυάται έως το 80% του δάνειου και επιδοτεί με 2 εκατοστιαίες μονάδες το επιτόκιο. Και, μέσω του πυλώνα της επιδότησης του επιτοκίου, ότι το 40% του δανείου θα είναι άτοκο και το 60% θα επιδοτείται με 3 εκατοστιαίες μονάδες.

Παρουσίαση υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Keywords
Αναζητήσεις
n-papathanasis-neo-aitima-gia-23-dis-evro-ton-aprilio-apo-to-tameio-anakampsis.htm
Τυχαία Θέματα