Μηνύματα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία στο «άνοιγμα» του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

07:00 11/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (διεξάγεται από τις 10 έως τις 13 Απριλίου), ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια οικονομικά συνέδρια που διεξάγονται στην Ευρώπη, «άνοιξε τις πόρτες» του και οι ομιλητές του επιβεβαίωσαν το ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σταθερά καλή τροχιά, παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν μπροστά της.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι στον προϋπολογισμό του 2025 θα υπάρξει ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών, αλλά και μειώσεις φόρων που θα

φτάσουν συνολικά τα 850 εκατομμύρια ευρώ.

Ανάμεσα σε άλλα, στάθηκε στο ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις προκειμένου να «αποσυμπιεστούν» οι πολίτες μέσω του προϋπολογισμού του 2025, ενώ επισήμανε ότι αν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας δεν μειώσουν τις προμήθειες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τότε η κυβέρνηση θα παρέμβει νομοθετικά στην κατεύθυνση αυτή.

Ο υπουργός προανήγγειλε για τον προϋπολογισμό του 2025 τα εξής:

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. ευρώ.Τη μείωση, ουσιαστικά κατάργηση, του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ.Τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.Την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (15 εκατ. ευρώ).Την αύξηση των συντάξεων, η οποία με βάση το γνωστό μαθηματικό τύπο, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.Την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.

Ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση έχει υπολογίσει με τέτοιο τρόπο το οικονομικό της πρόγραμμα, που τοποθετεί τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,1% του ΑΕΠ και επαληθεύει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να ακολουθούν σοβαρή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική.

«Απομένει το δύσκολο τμήμα των μεταρρυθμίσεων»

Ο Ομότιμος Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, Γιώργος Π. Ζανιάς, ανέφερε χαρακτηριστικά πως μετά την πολυετή οικονομική κρίση και τα όσα «διδάγματα» πήραν οι Έλληνες, απομένει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, κυρίως το δύσκολο τμήμα που αφορά τη δημιουργία ενός λειτουργικού κράτους με ισχυρούς θεσμούς.

«Tο θέμα δεν είναι τόσο το “τι μάθαμε” αλλά “αν μάθαμε” κάτι από την οικονομία της μεταπολίτευσης στα πενήντα χρόνια της ύπαρξής της. Με την είσοδο στην ΟΝΕ εγκαταλείφθηκε οριστικά το σύνηθες εργαλείο διόρθωσης, έστω και προσωρινά, της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, δηλαδή το εργαλείο της διολίσθησης/υποτίμησης του εθνικού νομίσματος. Επίσης, έπαψε να υπάρχει και ο εθνικός δανειστής έσχατης ανάγκης, ρόλο που πριν την ΟΝΕ επιτελούσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Ανταγωνιστικότητα και αξιοπιστία προς τις αγορές κερδίζεται πλέον μόνο με δημοσιονομική επίγνωση, σταθερή μείωση του δημόσιου χρέους και μεταρρυθμίσεις»

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι πλέον ανάγκη η Ελλάδα να αλλάξει ως προς τον τρόπο λειτουργείας του οικονομικού μοντέλου, καθώς πρέπει να μειώσει το ποσοστό κατανάλωσης ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ.

«Η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας οφείλεται στο λάθος αναπτυξιακό υπόδειγμα που ακολουθήθηκε και στηριζόταν κύρια στην κατανάλωση, σε σημαντικό βαθμό εισαγόμενων προϊόντων, με δανεικά κράτους και ιδιωτών. Έτσι, ήδη το 2008 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έφτασε στο 15% του ΑΕΠ και η χώρα μας βρισκόταν σε αναμονή ξεσπάσματος κρίσης ανταγωνιστικότητας.

Μας πρόλαβε όμως η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Είμαστε “πρωταθλητές” στην κατανάλωση. Η κατανάλωση ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκεται σήμερα κοντά στο 70%, εκεί δηλαδή που ήταν και πριν την κρίση, και λίγο υψηλότερη από τη χρονιά που μπήκαμε στην ΟΝΕ. Στην Ευρωζώνη αυτό το ποσοστό είναι μόνο 52%. Υψηλή κατανάλωση συνεπάγεται και χαμηλή αποταμίευση, δηλαδή χαμηλούς εθνικούς πόρους για την ανάπτυξη.

Το αναπτυξιακό υπόδειγμα της χώρας πρέπει να στηρίζεται λιγότερο στην κατανάλωση και περισσότερο στις επενδύσεις και την εξωστρέφεια. Είμαστε όμως ακόμη πίσω στις επενδύσεις και επιμένει ένα σχετικά υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και μετά από αυτές των μνημονίων, έχει μείνει κυρίως το δύσκολο τμήμα που αφορά τη δημιουργία ενός λειτουργικού κράτους με ισχυρούς θεσμούς, μια διαδικασία που προχωρεί πολύ αργά. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την αργή διαδικασία έχει η πολύ χαμηλή “ιδιοκτησία” (ownership) των μεταρρυθμίσεων από την κοινωνία και η απροθυμία μέρους του πολιτικού συστήματος ν’ αναλάβει το σχετικό πολιτικό κόστος».

Οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ματίας Κόρμαν, επισήμανε ότι η Ελληνική οικονομία έχει ακόμα μπροστά της σημαντικές οικονομικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε πως «η Ελλάδα παραμένει -σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο- κατά 30% λιγότερο παραγωγική χώρα του ΟΟΣΑ» και αυτό παρά την πρόοδο που έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια και το γεγονός ότι «η ελληνική οικονομία ξεπερνά σε επιδόσεις το σύνολο της Ευρώπης». Δήλωσε ακόμα ότι η παγκόσμια παραγωγικότητα μειώνεται σταθερά τα τελευταία είκοσι χρόνια.

«Η εμπιστοσύνη στις τράπεζες»

Ο Chief Operating Officer του Ομίλου Alpha Bank, Στέφανος Μυτιληναίος, στάθηκε στο ότι η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στον τραπεζικό τομέα πρέπει να διέπεται από ανθρωποκεντρικές αξίες και να γίνει με προσεκτικά βήματα , καθώς υπάρχει μία αναδυόμενη νέα γενιά Πελατών που δεν ενδιαφέρονται να αναπτύξουν προσωπική σχέση με την τράπεζά τους, όπως έκαναν οι παλαιότεροι, ωστόσο οι τράπεζες οφείλουν να τους παρέχουν ίδια προνόμια. 

«Η εμπιστοσύνη είναι η ουσία του τραπεζικού συστήματος, ο πυρήνας της αξίας μας και δεν έχουμε την πολυτέλεια να τη χάσουμε. Οι Πελάτες εμπιστεύονται στις τράπεζες την ασφάλεια των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τους, εμπιστεύονται σε εμάς τα χρήματα και τα οικονομικά συμφέροντά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να ξεκινήσουμε βάζοντας το ΑΙ στην υπηρεσία των ανθρώπων και στη συνέχεια να εφαρμόσουμε το επίπεδο εποπτείας που ισχύει στις χρηματοοικονομικές μας αποφάσεις, ενώ είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε ότι δεν ξεπερνιούνται τα όρια της ιδιωτικής ζωής και της ηθικής».

«Η ναυτιλία θα είναι πάντα εδώ»

Η Μελίνα Τραυλού, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, υπογράμμισε ότι η ναυτιλία είναι σταθερά στο πλευρό των Ελλήνων και της ελληνικής οικονομίας, ενώ επισήμανε πως η ελληνική ναυτιλία, κατέχοντας πάνω από το 60% της ευρωπαϊκής, είναι η ραχοκοκαλιά της.

«Βιώνουμε μία πρόκληση πρωτόγνωρα καθολική. Πανανθρώπινη. Σε αυτήν την οικουμενική πρόκληση, η ιστορία μπορεί να λειτουργήσει ως ο σοφός μέντορας. Και η ιστορία συνδέεται άρρηκτα με τα ταξίδια του ανθρώπου στις θάλασσες του κόσμου. Δια μέσου της θάλασσας, ανακαλύφθηκε ο πλανήτης μας. Τα πλοία συνέβαλαν στη χάραξη της ρότας της ιστορίας του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ναυτιλία είναι συνδιαμορφωτής της Ιστορίας μας. Η ποντοπόρος ναυτιλία των Ελλήνων, είναι διαχρονικά η αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας ναυτιλίας. Πάντα σε εγρήγορση, σε αέναη κίνηση και ανοιχτούς ορίζοντες. Πάντα πρωτοπόρος! Το όραμά μας ήταν και είναι, η ηγεσία μας να μην είναι απλά ποσοτική, αλλά και ποιοτική. Ωφέλιμη για την κοινωνία.

Έτσι, δημιουργήσαμε και εξελίσσουμε το παγκόσμιο επιχειρηματικό success story με ελληνική ταυτότητα και ψυχή. Τη Ναυτιλία των Ελλήνων. Σήμερα, η ελληνική ναυτιλία, κατέχοντας πάνω από το 60% της ευρωπαϊκής, είναι η ραχοκοκαλιά της. Οι Έλληνες, συμβάλαμε και συμβάλλουμε ουσιαστικά, ώστε η ευρωπαϊκή ναυτιλία που αποτελεί το 40% της παγκόσμιας, να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του διεθνούς οικοσυστήματος. Είναι ύψιστης προτεραιότητας, σε αυτή τη μετάβαση, οι σταθερές που λειτουργούν για το καλό της ανθρωπότητας να θωρακιστούν. Ιδιαίτερα για την Ευρώπη, οι θεσμοί είναι ουσιαστικό να προνοήσουν, ώστε να προστατευτεί η ισχύς και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

Η μεγάλη μετάβαση μάς καλεί σε κοινό σχέδιο πλεύσης. Μας καλεί σε μετάβαση νοοτροπίας. Μας καλεί στο “μαζί”. Από το ιστορικό τοπόσημο της ανθρώπινης νόησης, τους Δελφούς, απευθύνω μία δημόσια πρόσκληση προς όλους τους ηγέτες κρατών, κυβερνήσεων, οργανισμών, ιδρυμάτων, εταιριών: Να προχωρήσουμε με ενσυναίσθηση. Να συμπράξουμε με σεβασμό στην ιστορία που καλούμαστε να συν-δημιουργήσουμε για τις επόμενες γενιές. Η ναυτιλία θα είναι πάντα εδώ, συνοδοιπόρος για το κοινό καλό».

«Σημαντική πρόοδος η δημιουργία της ΑΑΔΕ»

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Alpha Bank, Βασίλειος Ράπανος, έκανε μία συνοπτική αποτίμηση της οικονομικής πολιτικής στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, εστιάζοντας στην αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους και τη σημαντική επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που επιτάθηκε από την είσοδο της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.

Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε πως δημοκρατία είναι το πολιτικό σύστημα των συναινέσεων. Η οικονομική πολιτική δεν μπορεί να αποδώσει χωρίς μηχανισμούς συναινέσεων», ωστόσο, άφησε αιχμές για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το κράτος τους ιδιώτες.

«Το κράτος νομοθετεί θεωρώντας τον πολίτη φοροφυγάδα και αναξιόπιστο, με αποτέλεσμα και ο πολίτης να μην εμπιστεύεται πολύ περισσότερο το κράτος. Η δημιουργία της ΑΑΔΕ αποτέλεσε την πιο σημαντική πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα, καθώς έγινε ένα μεγάλο βήμα εξορθολογισμού του φορολογικού συστήματος, αλλά αυτό δεν αρκεί».

Keywords
οικονομια, μηνυματα, alpha bank, χατζηδακης, ΦΠΑ, αεπ, αθηνα, eurobank, τραπεζες, ελλαδα, οφείλεται, οοσα, alpha, νέα, success, εοκ, ααδε, εθνικη τραπεζα, αυξηση φπα, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, ραπανος, κοινωνια, οικονομικη κριση, αεπ, αιχμη, βημα, δημοκρατια, εοκ, ηγεσια, θεμα, οικονομικο πανεπιστημιο αθηνων, οριζοντες, προγραμμα, alpha, eurobank, αυξηση, απλα, βρισκεται, γεγονος, γινει, εγινε, εγρηγορση, ευρω, υπαρχει, εξωστρεφεια, επενδυσεις, ευρωπη, ζωης, ιδια, εικοσι, υπηρεσια, ισχυει, ιστορικο, ισχυς, κυβερνηση, κινηση, κυρια, λαθος, λειτουργια, μειωση, μυτιληναιος, ναυτιλια, νεα γενια, παντα, ορια, οραμα, ουσιαστικα, ουσιαστικο, ουσια, οφείλεται, πανεπιστημιο αθηνων, πλοια, ψυχη, ρολο, συνεχεια, σχεδιο, ταυτοτητα, ταξιδια, τμημα, υψηλη, αγορες, ασφαλεια, βηματα, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, μεινει, μπροστα, success, τραπεζα, θαλασσες, ζανιας
Αναζητήσεις
minymata-aisiodoxias-gia-tin-elliniki-oikonomia-sto-anoigma-tou-9ou-oikonomikou-foroum-ton-delfon.htm
Τυχαία Θέματα