Μετά το «τυράκι» του Σαρλ Μισέλ για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο σουλτάνος ορέγεται ολόκληρη πίτα

13:51 11/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Μπορεί η Τουρκία να απέσυρε το βέτο της για την ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ, με ένα και μόνο «νεύμα» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ,με το «τυράκι» της αναζωογόνησης της ενταξιακής πορείας της γείτονος στην ΕΕ, ωστόσο τα δύσκολα έπονται.

Πρώτη νίκη του Τούρκου προέδρου ήταν η συμπερίληψη κειμένου στη συμφωνία που υπέγραψε χθες η Σουηδία, ότι θα στηρίξει δηλαδή και αυτή «ενεργά τις προσπάθειες αναζωογόνησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε. που περιλαμβάνει

τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας και την απελευθέρωση της βίζας».

Good news from Vilnius. https://t.co/gj2D0Am2rI

— Charles Michel (@CharlesMichel) July 10, 2023

Παρά το «έξυπνον» τακτικής από πλευράς Σαρλ Μισέλ, πλέον οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεσμεύτηκαν να φέρουν στην επίσημη ατζέντα των μεταξύ τους συνομιλιών, κατά τη συνάντηση της 20ης Ιουλίου, και το θέμα για την Τουρκία.

Ενώ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Κομισιόν έχουν ήδη ξεκινήσει τη σύνταξη ξεχωριστής έκθεσης, που θα έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών των 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ με κείμενο το οποίο έχει ήδη προετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία.

Στο εν λόγω κείμενο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του Politico, αναφέρεται ότι «δεν μπορούν να ανοίξουν νέα κεφάλαια» για την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζεται ότι «η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει «αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας», όπως αποκαλύπτει σήμερα με δημοσίευμά του το μέσο.

Good meeting with President @RTErdogan at #NATOsummit.

Explored opportunities ahead to bring - cooperation back to the forefront & re-energise our relations.

EUCO has invited HRVP & @EU_Commission to submit report with a view to proceed in strategic & forward-looking manner pic.twitter.com/sIvOfXnfws

— Charles Michel (@CharlesMichel) July 10, 2023

Παρ΄όλα αυτά, όπως τουλάχιστον θέλει να ελπίζει η Ελληνική πλευρά, το «κλειδί» για κάθε αναζωογόνηση των σχέσεων ΕΕ– Τουρκίας περνάει μέσα από την Αθήνα, αλλά και τη Λευκωσία καθώς καθοριστικό ρόλο θα παίξει τόσο η συνέχιση της θετικής ατμόσφαιρας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Με ενδιαφέρον, ωστόσο, αναμένεται να διαφανεί το κλίμα που θα διαμορφωθεί κατά τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και του Αμερικανού Πλανητάρχη, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σημειώνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν η θέση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η παράδοση των F-16 και η διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ, αύριο το μεσημέρι επίκειται η προγραμματισμένη συνάντηση και με τον Έλληνα  πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και η επανεκλογή δύο νέων κυβερνήσεων με νωπή λαϊκή εντολή ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα