Μεγάλη άνοδος 1,47% και νέο ρεκόρ του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ πάνω από τις 1.470 μονάδες

22:02 8/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με ένα νέο μεγάλο ρεκόρ για το Γενικό Δείκτη και πλήθος μετοχών επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, που κινείται σε ρυθμό ανοδικής διάσπασης χρόνιων και σκουριασμένων εμποδίων. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέο υψηλό 13 ετών με μεγάλο όγκο συναλλαγών και τις τράπεζες και τα blue chips σε ανοδικό τέμπο.

Ήδη από τις 11:30 ο Γενικός Δείκτης έδειξε ότι έχει αποφασίσει να αναμετρηθεί με παλιές αντιστάσεις

δοκιμάζοντας πάνω και από τις 1.470 μονάδες. Κινήθηκε παράλληλα στο ύψος αυτό μέχρι τις 14:30 και δεν έδειξε αδυναμία, καθώς επενδυτές που είχαν ρευστοποιήσει πριν το Πάσχα και δεν είχαν επανακάμψει με την αγορά να ανεβαίνει και να τους διαψεύδει, επανήλθαν και προσέφεραν δυναμική και βάθος στην αγορά.

Μετά τις 14:30 οι τιμές κέρδισαν επίπεδο κι ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε πάνω και από τις 1.475 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 1.473.53 μονάδες με άνοδο 1,47%. Στην επανάκαμψη επενδυτών και στην ανοδική κίνηση συνέβαλε η εικόνα των διεθνών αγορών που είχαν συνεχίσει ανοδικά τις προηγούμενες ημέρες που το ΧΑ είχε διακόψει λόγω του Πάσχα και της μεταφοράς της Πρωτομαγιάς.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μεν ιδιώτες επενδυτές να διασκεδάσουν το φόβο τους για τη συνήθεια των ξένων διαχειριστών να πωλούν μετοχές το Μάιο (sell in May κλπ) και δεύτερον τα ελληνικά blue chips που διαπραγματεύονται και στο εξωτερικό έπρεπε να καλύψουν ανοδικά την απόσταση γιατί οι ίδιες μετοχές είχαν ανέβει στο εξωτερικό.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας συνεχίζει να ηγείται στο ταμπλό με εφόδιο τα καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε και το μέρισμα που θα διαθέσει. Όλες οι τραπεζικές μετοχές ωστόσο έδειξαν ισχυρές, πίσω από την άνοδο 4,23% της ΕΤΕ στα 8,14 ευρώ. Ακολούθησε με άνοδο 2,21% η Alpha Bank και άνοδο 2,04%, η Optima Bank. συνεχίζουν ανοδικά επίσης Πειραιώς και Eurobank έχοντας αυξήσει τον όγκο συναλλαγών.

Πρωταγωνιστές της συνεδρίασης και οι τίτλοι του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, τόσο η μητρική όσο κυρίως η CENERGY με νέο ιστορικό υψηλό, όπως επίσης και η ΤΙΤΑΝ. Ανοδικά συνεχίζουν επίσης Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Coca Cola.

Ο δείκτης FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,67% στις 3.582.57 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,17% έκλεισε ο δείκτης FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 2.370.42 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 2,18% στις 1.276,67 μονάδες. Οι περισσότερες μετοχές έκλεισαν ανοδικά και 66 μετοχές έγραψαν κέρδη έναντι 38 μετοχών που υποχώρησαν. Ο τζίρος αυξήθηκε σημαντικά στα 212,22 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 26,95 εκατ. ευρώ κυρίως σε Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Mytilineos και Τράπεζα Πειραιώς.

Keywords
Αναζητήσεις
megali-anodos-147-kai-neo-rekor-tou-genikou-deikti-sto-cha-pano-apo-tis-1470-monades.htm
Τυχαία Θέματα