Με πλεονέκτημα τη μεγάλη κερδοφορία οι 4 μεγάλες τράπεζες

08:57 18/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Πιο κερδοφόρες είναι οι ελληνικές μεγάλες τράπεζες από τις ευρωπαϊκές. Επιτυγχάνουν κερδοφορία με μέση απόδοση RoE στα επενδυμένα κεφάλαια 12,89% έναντι μέσης απόδοσης 10,01% για το σύνολο των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ευρώπη.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΕΚΤ από τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και εννεαμήνου 2023 φανερώνουν μία σειρά από πλεονεκτήματα των ελληνικών

τραπεζών στα οποία έχουν δείξει ενδιαφέρον τα μεγάλα διεθνή funds. Στοιχεία όπως είναι αντίστοιχα η αποδοτικότητα στα κεφάλαια επί των περιουσιακών στοιχείων assets των ελληνικών τραπεζών και το μεγαλύτερο περιθώριο επιτοκίου με το οποίο λειτουργούν.

Συγκριτικά οι ελληνικές τράπεζες έχουν μέση κερδοφορία RoE 12,89%, ενώ η μέση  απόδοση κεφαλαίων RoE των τραπεζών στην Ευρώπη ήταν χαμηλότερη 10,01%.

Ανά χώρα προκύπτει πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Οι μέση κερδοφορία ήταν: Στο Βέλγιο 12,43%, τη Γερμανία, 6,65%, την Ιρλανδία 10,04%, την Ισπανία 12,51%, τη Γαλλία 7,06%, την Ιταλία που ξεπέρασε την Ελλάδα 13,73%, στο Λουξεμβούργο 7,73% και την Ολλανδία 12,38%.

Υψηλότερη απόδοση κεφαλαίων από τις ελληνικές μεγάλες τράπεζες είχαν μόνον οι τράπεζες στην Αυστρία με 14,67%, Πορτογαλία με 15,49% και Φινλανδία με 14,54%. Επίσης υψηλότερη απόδοση είχαν οι τράπεζες των χωρών της Βαλτικής λόγω μεγάλου περιθωρίου στα επιτόκια που χρέωναν.

Συγκρίνοντας τα καθαρά έσοδα από τόκους οι ελληνικές τράπεζες επιτυγχάνουν πολύ υψηλά σκορ. Σε σχέση με τα συνολικά έσοδα των μεγάλων τραπεζών ανά χώρα, προκύπτει ότι οι ελληνικές τράπεζες εστιάζουν κυρίως στα έσοδα από τόκους δανείων που είναι πολύ μεγαλύτερα από τα έσοδα σε χρεώσεις, προμήθειες και trading. Αυτό είναι δείγμα καλής υγείας και ισορροπίας των τραπεζικών εσόδων και επιτρέπει άνοδο εσόδων και κερδών, σε αντίθεση με αυξημένες χρεώσεις και προμήθειες που ενισχύουν τα έσοδα σε τράπεζες άλλων χωρών, τα οποία έχουν μικρά περιθώρια ανόδου.

Τα έσοδα από τόκους των ελληνικών τραπεζών είναι το 79,25% των συνολικών εσόδων στις ελληνικές συστημικές, ενώ το ποσοστό των εσόδων από προμήθειες και χρεώσεις είναι 16,37%. Μόνον οι τράπεζες της Εσθονίας έχουν καλύτερη αναλογία με ποσοστό εσόδων από τόκους 84,26%. Αντίστοιχα μόνον οι Ολλανδικές τράπεζες και οι τράπεζες της Εσθονίας έχουν μικρότερο ποσοστό εσόδων από χρεώσεις και προμήθειες με 15,39% και 13,22% αντίστοιχα.

Το μικρότερο ποσοστό εσόδων από τόκους έχουν οι Γαλλικές τράπεζες με 43,46% που έχουν και τα μεγαλύτερα έσοδα από προμήθειες και χρεώσεις με 36,08%. Μεγάλα έσοδα από χρεώσεις και προμήθειες έχουν και οι ιταλικές τράπεζες με ποσοστό 31,17% των εσόδων τους. Ο μέσος όρος για τα έσοδα από τόκους έναντι συνολικών εσόδων στην Ευρώπη είναι 60,56%.

Keywords
Αναζητήσεις
me-pleonektima-ti-megali-kerdoforia-oi-4-megales-trapezes.htm
Τυχαία Θέματα