Το ΧΑ έχει αγοραστές που αναζητούν ευκαιρίες τοποθέτησης στις διορθώσεις

08:45 18/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η JP Morgan αποδέχεται ότι οι ελληνικές μετοχές είναι φθηνές, αλλά θέλει να αγοράσει ακόμα φθηνότερα στο ΧΑ. Αναζητά ευκαιρίες τοποθέτησης και οι διορθώσεις αυτές εξυπηρετούν. Σε ανοδική αγορά, οι μεγάλοι αγοραστές δεν μπορούν να πάρουν την ποσότητα των μετοχών που θέλουν, ενώ δημιουργούν οι ίδιοι την ανοδική κίνηση. Μέχρι να τοποθετηθούν, το πρώτο κύμα ανόδου, θα το έχουν  δημιουργήσει μόνοι τους.

Το ΧΑ είχε αγοραστές σε μία κακή συνεδρίαση διεθνώς χθες και υπήρχαν τοποθετήσεις, αλλά όχι πιεστικές αγορές. Στην

Ευρώπη οι μετοχές υποχωρούσαν για άλλη μία συνεδρίαση.

Με απογοήτευση όμως αντιδρούν και οι επενδυτές στη Wall Street καθώς υποχρεώνονται να αναθεωρήσουν τις υπερβολικές προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων που διατηρούσαν. Η αγορά δεν δέχθηκε καλά τα νέα και είδε και τις τιμές των ομολόγων να υποχωρούν αυξάνοντας ξανά τις αποδόσεις.

Οι εναλλαγές και οι διακυμάνσεις ήταν διαδοχικές, αλλά τα νέα για επιβράδυνση και ελαφρώς πιο αδύναμη απασχόληση δεν βοήθησαν. Πτωτικοί έμεινα οι δείκτες σε όλη τη συνεδρίαση. Μεγαλύτερη πτώση 0,59% σημείωσε ο δείκτης Nasdaq.

Στη Wall Street, χωρίς το σενάριο μείωσης των επιτοκίων που θα βοηθούσε σε αύξηση των κερδών, οι περισσότερες μετοχές είναι γενικά ακριβές. Αν πάλι υποχωρήσει η ανάπτυξη σε βαθμό που θα έκανε να κινηθεί ταχύτερα η Fed, η μείωση των επιτοκίων θα αργήσει να βοηθήσει.

Το ΧΑ δεν έχει συμπαράσταση για την ώρα, δεν πρέπει να κοιτά τι γίνεται έξω. Στην Ελλάδα, οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν καλοί με τόσο υψηλά επιτόκια. Οι εταιρείες έχουν κέρδη, διανέμουν μερίσματα, υπάρχουν εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό και διάθεση τοποθετήσεων. Δεν υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα, η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό.

Τα περισσότερα θετικά στοιχεία έχουν να κάνουν με το εσωτερικό κι εδώ πρέπει να επικεντρώσουν οι επενδυτές, καθώς τα ξένα κεφάλαια έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά και αργά ή γρήγορα, θα ποντάρουν περισσότερο στο σενάριο αυτό.

Keywords
Αναζητήσεις
to-cha-echei-agorastes-pou-anazitoun-efkairies-topothetisis-stis-diorthoseis.htm
Τυχαία Θέματα