Κωστής Χατζηδάκης: Αναζητά στα «μεγάλα πορτοφόλια» στήριξη για τις πλημμύρες

07:01 14/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Iδιαιτέρως παραγωγικό ήταν το απόγευμα της Τετάρτης για τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος είχε σειρά επαφών με θέμα τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel και την στήριξη που απαιτείται αυτές τις δύσκολες ώρες.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε τόσο με Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, όσο και με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναζητώντας βοήθεια στο δύσκολο έργο της κυβέρνησης να σταθεί δίπλα στους πληγέντες

των τελευταίων καιρικών φαινομένων. 

Αρχικά, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Κατά τη διάρκεια της πολύ ενδιαφέρουσας συνάντησης ο υπουργός έθεσε το ζήτημα της κοινωνικής συνεισφοράς της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας Daniel, λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις ότι οι Έλληνες εφοπλιστές θα σταθούν για άλλη μια φορά στο πλευρό της κοινωνίας. Με τη σειρά τους, εκείνοι, μοιράστηκαν με τον Κωστή Χατζηδάκη τις θέσεις τους σε θέματα προώθησης των επενδύσεων από την πλευρά του εφοπλιστικού κλάδου.

Από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης, η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής κ. Μαίρη Ψύλλα και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής & Στρατηγικής κ. Γιώργος Χριστόπουλος. Και από την πλευρά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η Πρόεδρος κ. Μελίνα Τραυλού, ο Αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Λαιμός, η Διευθύντρια κ. Κατερίνα Πέππα και ο Νομικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.

Τα μέτρα στήριξης από την πλευρά των τραπεζών και η προσφορά των 50 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η δεύτερη συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη, το απόγευμα της Τετάρτης. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) κ. Β. Ράπανος επισκέφθηκε τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τον ενημέρωσε για τα μέτρα που αποφάσισαν τα μέλη της Ένωσης για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.

Όπως έγινε γνωστό, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε δέσμη μέτρων που έχουν ως σκοπό να στηρίξουν τους ανθρώπους που επλήγησαν από τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας. 

Αναλυτικότερα, όπως σημειώθηκε σε σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα είναι τα ακόλουθα:

«1. Οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, στο πλαίσιο των εκτεταμένων δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους, θα συμβάλουν με το ποσό των πενήντα εκατομμυρίων ευρώ (50.000.000) στην εθνική προσπάθεια αποκατάστασης των σοβαρών ζημιών από τη φυσική καταστροφή στην περιοχή της Θεσσαλίας. Το συγκεκριμένο ποσό θα διατεθεί για έργα αποκατάστασης ή ανάπτυξης υποδομών και η κατανομή του θα καθοριστεί σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της περιοχής.

2. Όλες οι Τράπεζες, μέλη της ΕΕΤ, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρότατες επιπτώσεις των φυσικών φαινομένων στην τοπική οικονομία και κοινωνία, προχωρούν αμέσως στην εφαρμογή των παρακάτω ατομικών μέτρων προστασίας που αφορούν ειδικά τους δανειολήπτες στις πληγείσες περιοχές:

2.1 Αναστέλλουν την υποχρέωση καταβολής δόσεων των ενήμερων δανείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

2.2 Αναστέλλουν το σύνολο των διαδικασιών δικαστικής και εξώδικης είσπραξης απαιτήσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Τα μέτρα αυτά αφορούν τους πληγέντες οι οποίοι εμπίπτουν στην περίμετρο προστασίας των κρατικών μέτρων στήριξης, όπως αυτά ανακοινώθηκαν και θα υλοποιηθούν.

3. Αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας στον εξαγωγικό προσανατολισμό και την αναπτυξιακή δυναμική της εθνικής οικονομίας, οι Τράπεζες είναι σε ετοιμότητα να προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις διευκόλυνσης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, προκειμένου αυτές να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία και να εξακολουθήσουν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και την απασχόληση.

Οι δικαιούχοι παρακαλούνται να υποβάλουν το σχετικό αίτημά τους με όλα τα μέσα επικοινωνίας (είναι δυνατή η φυσική ή ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος) απευθείας στην Τράπεζα συνεργασίας τους».

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 600 εκατ. και φινάλε στο market pass

H στήριξη αυτή χαρακτηρίζεται αναγκαία, αφού κάθε διαθέσιμος πόρος είναι σημαντικός προκειμένου να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η κακοκαιρία στη χωρά μας. Στην κυβέρνηση, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 600 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 450 εκατ. ευρώ αφορούν δαπάνες Κρατικής Αρωγής και τα 150 εκατ. ευρώ αγροτικές αποζημιώσεις.

Ακόμα, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη, δε θα δοθεί νέα παράταση στο Market Pass, μετά τον φετινό Οκτώβριο, ενώ το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, θα κυμαίνεται όμως σε μικρότερα ύψη σε σχέση με το περσινό. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι, θα λάβουν ένα ποσό μεταξύ 100 και 200 ευρώ, όπως αποκάλυψε ο υπ. Οικονομικών. Τέλος, δεν πρόκειται να επηρεαστεί η αύξηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης που αποτελεί, άλλωστε, κυβερνητική δέσμευση.

Keywords
Αναζητήσεις
kostis-chatzidakis-anazita-sta-megala-portofolia-stirixi-gia-tis-plimmyres.htm
Τυχαία Θέματα