Κομισιόν: Χώρα «υψηλού κινδύνου» η Ελλάδα για την ελευθερία του Τύπου

14:39 5/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Σύμφωνα με το προσχέδιο της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου σε ολόκληρη την Ένωση που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023 από τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, αναφέρονται σημαντικές καθυστερήσεις στην απόδοση Δικαιοσύνης, προβληματισμός για την πολυφωνία στα ΜΜΕ, αλλά και τη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η Ελλάδα

θεωρείται χώρα «υψηλού κινδύνου», αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου μεταξύ Κροατίας, Κύπρου, Σλοβενίας και Μάλτας, σε αντίθεση με τις χώρες «πολύ υψηλού κινδύνου» που θεωρούνται οι Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Ουγγαρία.

Η έκθεση αναφέρεται επίσης στη χρήση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης κατά δημοσιογράφων στη χώρα μας. Συνοψίζοντας τα «μελανά» ευρήματα στην παρακάτω λίστα για την Ελλάδα:

Δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανάγκης για συμμετοχή της δικαστικής εξουσίας στον διορισμό του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τους διορισμούς δικαστών.Κάποια πρόοδος όσον αφορά την αύξηση των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός ισχυρού ιστορικού διώξεων και τελεσίδικων αποφάσεων σε υποθέσεις διαφθοράς.Κάποια πρόοδος στη θέσπιση εγγυήσεων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της σωματικής ασφάλειας των δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεννόησης, αλλά πρέπει ακόμη να θεσπιστούν νομοθετικές εγγυήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των δημοσιογράφων.Κάποια πρόοδος όσον αφορά τη διασφάλιση της αναλογικότητας των απαιτήσεων εγγραφής των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να διατηρηθεί ένα ανοικτό πλαίσιο λειτουργίας τους.

Σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο της Έκθεσης που έχει στη διάθεσή του το Politico,
γίνεται λόγος και για την απόσυρση της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «σχετικά με τη μακροχρόνια μάχη κατά του πρώην επικεφαλής εθνικών στατιστικών της χώρας, Ανδρέα Γεωργίου. Η κυβέρνηση είχε ζητήσει από το δικαστήριο να επανεξετάσει μια απόφαση που διαπίστωσε ότι το δικαίωμα του Γεωργίου σε δίκαιη δίκη παραβιάστηκε στην Ελλάδα».

Βέβαια, σχετικά με τη διαφθορά, η έκθεση σημειώνει ότι σε όλη την Ένωση εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στην καταγγελία υποθέσεων διαφθοράς στην πράξη, καθώς λιγότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (45%) γνωρίζουν πού να κάνουν τις καταγγελίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα