Ιράν: Αποχωρεί από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών – Σε καταφύγιο κρυμμένος ο Χαμενεΐ
Νομοσχέδιο για την έξοδο της χώρας από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (Non Proliferation Treaty, NPT) ετοιμάζει το ιρανικό κοινοβούλιο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρανικού ΥΠΕΞ, Εσμαεΐλ Μπαγαεΐ, ο οποίος τόνισε ότι η Τεχεράνη παραμένει αντίθετη στην ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής.
Ο ιρανός εκπρόσωπος κάλεσε επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον του εδάφους του Ιράν, κατά τη σημερινή τέταρτη ημέρα στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ των δύο εχθρικών χωρών.
«Η Γερμανία, η Γαλλία
Η Τεχεράνη κάλεσε επίσης σήμερα τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ, IAEA) να καταδικάσει το Ισραήλ για τα πλήγματά του εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
«Οι ειρηνικές πυρηνικές εγκαταστάσεις μιας χώρας, οι οποίες βρίσκονταν υπό τη συνεχή επίβλεψη του ΔΟΑΕ, δέχθηκαν επίθεση. Περιμένουμε [από τον οργανισμό και τον επικεφαλής του, τον Ραφαέλ Γκρόσι] να υιοθετήσουν μια αυστηρή θέση και να καταδικάσουν αυτή την ενέργεια» στη διάρκεια σημερινής έκτακτης συνόδου τους, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Εσμαεΐλ Μπαγαεΐ.
Σε καταφύγιο ο Χαμενεΐ μαζί με την οικογένειά τουΤην ίδια ώρα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μεταφέρθηκε σε υπόγειο καταφύγιο στην περιοχή Λαβιζάν, στο βορειοανατολικό τμήμα της Τεχεράνης, λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιθέσεις στην ιρανική πρωτεύουσα τα ξημερώματα της Παρασκευής, όπως μετέδωσε το Iran International, επικαλούμενο δύο καλά πληροφορημένες πηγές, που αναφέρουν ότι μαζί του βρίσκονται όλα τα μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένου του γιου του, Μοτζταμπά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του μέσου, πρόκειται για το ίδιο καταφύγιο όπου είχαν μεταφερθεί ο θρησκευτικός ηγέτης και η οικογένειά του κατά τις επιχειρήσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, «Αληθινή υπόσχεση 1» και «Αληθινή υπόσχεση 2» το 2024. Τότε, ο Μοτζταμπά βρισκόταν στο πλευρό του, όμως οι δύο άλλοι γιοι του, Μασούντ και Μοσταφά, δεν ήταν μαζί του.
Την Κυριακή, το Ισραήλ πραγματοποίησε για πρώτη φορά επίθεση στην ιρανική πόλη Μασχάντ, από την οποία το χωρίζουν πάνω από 2.300 χιλιόμετρα.
Διπλωματική πηγή στη Μέση Ανατολή δήλωσε στο Iran International ότι η αεροπορική επιδρομή στη Μασχάντ αποτέλεσε προειδοποίηση προς τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν ότι δεν είναι ασφαλής πουθενά στη χώρα. Η ίδια διπλωματική πηγή πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να έχει εξοντώσει τον Χαμενεΐ από την πρώτη κιόλας νύχτα της επιχείρησης, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση επέλεξε να τον αφήσει ζωντανό, δίνοντάς του μια τελευταία ευκαιρία να υποχωρήσει και να ανακοινώσει την πλήρη διάλυση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει στον Χαμενεΐ διορία δύο μηνών για να συμφωνήσει στη διάλυση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, ωστόσο ο ανώτατος ηγέτης αγνόησε τόσο τις αμερικανικές όσο και τις ισραηλινές προειδοποιήσεις. Με την έναρξη των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, η «ευκαιρία» αυτή προσφέρεται εκ νέου — αυτή τη φορά, όπως λένε οι πηγές, για να αξιολογήσει ρεαλιστικά τη στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ και να διατάξει την αποδόμηση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΙΟΒΕ: Υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Μάιο
- Επιφυλακτικότητα στη Λεωφόρο Αθηνών εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών
- Απεργιακή κινητοποίηση, 16 – 17 Ιουνίου, στα πλοία της Αδριατικής
- Έκτακτη προσγείωση αεροσκάφους της Air India στο Χονγκ Κονγκ
- Ηπιες πιέσεις στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή
- Άνοιξαν οι εγγραφές για το ITC 2025 – 8ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών: Εξασφαλίστε τη θέση σας
- Voucher 800 ευρώ για 2.500 παιδιά – Ποιοι το δικαιούνται
- Αύξηση 13,5% στις πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Μάιο
- Θεσσαλονίκη: Πιστόλια σε μπαλκόνι – Πώς βρέθηκαν
- Τραμπ: Μαζικές απελάσεις και έφοδοι μετατρέπουν τις πόλεις-οχυρά των Δημοκρατικών σε πεδία μάχης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Μαρίνα Βουλιαγμένης: Χειροπέδες στον κυβερνήτη του ελικοπτέρου που έπεσε – Η ανακοίνωση του Λιμενικού
- Bain & Company: Η επόμενη μέρα στην ασφαλιστική αγορά
- Skroutz: Αυξάνονται σταθερά οι πωλήσεις βιβλίου – Το 46% προέρχεται από μικρά βιβλιοπωλεία
- Λέοναρντ Λόντερ: Πέθανε ο οραματιστής της Estée Lauder και αρχιτέκτονας μία παγκόσμιας αυτοκρατορίας ομορφιάς
- Όμιλος Φάις: Αναβαθμίζει τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού με το WorkLife της Entersoft
- Ιράν: Αποχωρεί από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών – Σε καταφύγιο κρυμμένος ο Χαμενεΐ
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Ιράν: Αποχωρεί από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών – Σε καταφύγιο κρυμμένος ο Χαμενεΐ
- Skroutz: Αυξάνονται σταθερά οι πωλήσεις βιβλίου – Το 46% προέρχεται από μικρά βιβλιοπωλεία
- Μαρίνα Βουλιαγμένης: Χειροπέδες στον κυβερνήτη του ελικοπτέρου που έπεσε – Η ανακοίνωση του Λιμενικού
- Bain & Company: Η επόμενη μέρα στην ασφαλιστική αγορά
- Λέοναρντ Λόντερ: Πέθανε ο οραματιστής της Estée Lauder και αρχιτέκτονας μία παγκόσμιας αυτοκρατορίας ομορφιάς
- Όμιλος Φάις: Αναβαθμίζει τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού με το WorkLife της Entersoft
- Υπερταμείο: Έπεσαν οι υπογραφές για δύο νέα έργα 3,9 εκατ. ευρώ στο ΟΑΚΑ
- Ιράν: «Κάναμε τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα να στοχεύουν το ένα το άλλο»
- Βέτο Τραμπ στο ισραηλινό σχέδιο δολοφονίας του Χαμενεΐ
- Νέο ξενοδοχείο Dolce by Wyndham στη Σικελία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Γιατρός στο κινητό: Έρχονται νέες ψηφιακές υπηρεσίες για πρόληψη και διάγνωση – Όλες οι λεπτομέρειες
- Αύξηση 13,5% στις πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Μάιο
- Ισραήλ: «Ελέγχουμε πλήρως τον εναέριο χώρο πάνω από την Τεχεράνη»
- Εθνικές ευθύνες και συλλογική πολιτική
- Profile Software: Mε τιμή στόχο τα 8,20 ευρώ και σύσταση «Αγορά» ξεκινά κάλυψη η Alpha Finance
- Voucher 800 ευρώ για 2.500 παιδιά – Ποιοι το δικαιούνται
- Παπασταύρου: Η Ευρώπη να γκρεμίσει το «τείχος» της ενεργειακής ανισότητας
- Alpha Finance: Ξεκινά κάλυψη της Profile Software με τιμή στόχο τα 8,20 ευρώ και σύσταση «Αγορά»
- Απορρίφθηκε από την Ε.Ε. ο πρώτος ισχυρισμός υγείας για το ελαιόλαδο