Ηλιόπουλος-Seajets: Το ίδρυμα, τα «τροχιοδεικτικά» για MIG και οι βολές στις τράπεζες

23:58 23/2/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ο Μάριος Ηλιόπουλος, ανακοίνωσε σήμερα (23/2) την ίδρυση του κοινωφελούς ιδρύματος «Τάκης Ηλιόπουλος» στη μνήμη του πατέρα του. Ακόμα έριξε «τροχιοδεικτικά» -αν και αρχικά αρνήθηκε να μιλήσει- για τη MIG και «έβγαλε στη σέντρα» τις τράπεζες.

Ο επικεφαλής της SeaJets, σε μια κατά διαστήματα φορτισμένη έντονα ατμόσφαιρα, αναφέρθηκε στον εκλιπόντα πατέρα του (προβλήθηκε και βίντεο με

ορμήνειες του) και τις παρακαταθήκες του. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι λάτρευε το Αιγαίο και τους ανθρώπους των νησιών του.

Γι’ αυτό, ο κύριος Ηλιόπουλος, θα δημιουργήσει μέσα στο 2023 το ίδρυμα που -θα χρηματοδοτηθεί αρχικά με 2 εκατ. ευρώ και- θα συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής στις Κυκλάδες. Τα νησιά που (μαζί με την Κρήτη) εξυπηρετεί η Seajets. Οι τέσσερις τομείς που θα κινηθούν οι δράσεις αφορούν στην υγεία, στην παιδεία, στον αθλητισμό και στον πολιτισμό, καθώς και στο περιβάλλον.

Διαβεβαίωσε πως η Seajets θα παραμείνει «η εταιρεία που θα προοδεύει αλλά δεν θα κοιτάει μόνο τις δραστηριότητες που της αποφέρουν κέρδη, θα κοιτάει πώς να ενισχύει τα νησιά. Με αγάπη, ενδιαφέρον, θα τολμούσα να πω με ανιδιοτέλεια. Είναι “βαριά” κουβέντα αλλά είναι η αλήθεια».

Η δωρεά στην Τουρκία και ο Ηλιόπουλος σε ρόλο… Δένδια

Ο επικεφαλής της SeaJets μίλησε για διάφορες δωρεές και χορηγίες που έχουν γίνει αλλά δεν διαφημίστηκαν. Επίσης, για την επίσκεψή του στη δοκιμαζόμενη από τους φονικούς σεισμούς Τουρκία. Δίνοντας στο γεγονός διαστάσεις πολύ ευρύτερες από τη βοήθεια στους δοκιμαζόμενους γείτονες. Ουσιαστικά, έβαλε τον εαυτό του σε ρόλο διπλωμάτη και τη SeaJets σε ρόλο πρεσβείας.

Επισήμανε πως όλα κανονίστηκαν χωρίς να ζητηθεί συνδρομή από το ΥπΕξ, τονίζοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος και ως εκ τούτου το μέγεθος του επιτεύγματος. Δώρισε 1 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων και συναντήθηκε με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Πρόεδρο Τουρκίας), Μεβλούτ Τσαβούσογλου (υπουργό Εξωτερικών) και Μπιναλί Γιλντιρίμ (πρώην πρωθυπουργό).

Οι οποίοι, «χάρηκαν με την πρωτοβουλία. Όχι μόνο γιατί είναι ανθρωπιά και αλληλεγγύη αλλά και συμβολική κίνηση. Η SeaJets ταξιδεύει στο Αιγαίο, είναι κομμάτι του Αιγαίου. Έχουν γίνει δηλώσεις που λένε “θα έρθουμε νύχτα να σας πιάσουμε στον ύπνο” και έρχεται αυτός που τον προβοκάρεις, η εταιρεία που είναι ο πρέσβης του Αιγαίου και κάνει αυτή την κίνηση. Αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλη αξία έχει.

Πόσο μεγάλη αξία έχει που μιλήσαμε (σσ με τον Ερντογάν) για 30 λεπτά, ότι μου είπε “θέλουμε ανθρώπους σαν εσένα για να πάει μπροστά αυτή η σχέση” για ειλικρινή διάλογο μεταξύ των δύο χωρών. Γιατί συμφώνησε μαζί μου πως Ελλάδα και Τουρκία με καλόπιστο, ειλικρινή διάλογο και συμφωνίες -λόγω της ελληνικής πολυμηχανίας και (για να είμαστε ειλικρινείς) της τούρκικης διπλωματίας (όπου είναι κορυφαίοι)- και της γεωγραφικής θέσης των δύο χωρών μπορούν να δημιουργήσουν μια τεράστια δύναμη στο Αιγαίο.

Για μένα η κίνηση της SeaJets είναι κίνηση ειρήνης και εθνικής σημασίας. Επιβεβαιώνομαι και θα τολμήσω να πω ότι είμαστε τουλάχιστον μια βδομάδα μπροστά από τις εξελίξεις γιατί είδαμε ότι μετά από τη δική μου κίνηση άρχισαν να κινούνται τα πράγματα. Και με την Αμερική και με την Ελλάδα και με την Τουρκία. Γι’ αυτό νομίζω πως αυτή η πέτρα η συμβολική που έβαλα έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία και εθνική σημασία.

Επιθυμούμε, λοιπόν, αυτή την εποικοδομητική σχέση. Ως δραστηριοποιούμενοι στο Αιγαίο και παθόντες από τις δηλώσεις Ερτνογάν -ότι θα έρθει νύχτα να μας πιάσει στον ύπνο- με την κίνησή μας βάλαμε έναν θεμέλιο λίθο σ’ αυτή την κατεύθυνση».

Τα «τροχιοδεικτικά» για MIG και οι «μπάτσες» στις τράπεζες

Ο κύριος Ηλιόπουλος αρχικά αρνήθηκε να μιλήσει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για τη MIG. Να θυμίσουμε πως -με τις ευλογίες της Τράπεζας Πειραιώς- έγινε προσπάθεια να πουληθεί η θυγατρική της Attica Group στην Strix Holdings αλλά η SeaJets (ως μέτοχος με δικαίωμα ψήφου στη ΓΣ της MIG) προσπαθεί ν’ αποτρέψει την πώληση. Όμως, όταν αποφάσισε να πει… δύο κουβέντες, εμμέσως πλην σαφέστατα, έστειλε τα «χαμπέρια» του.

Μεταξύ άλλων, είπε: «Σ’ όλες τις εταιρείες που έχουμε δραστηριοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, δεν νομίζω να έχει ενδιαφερθεί κάποιος παραπάπανω από την οικογένειά μου και τη SeaJets. Γιατί ζούμε το όραμα για τα νησιά.

Δεν κάνουμε χρηματιστηριακές διαδικασίες, δεν κάνουμε λογιστικά τερτίπια δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για το οικονομικό όφελος. Όμως, έχω δώσει 33 από τη ζωή μου. Άρα, οποιεσδήποτε πολύπλοκες διαδικασίες, εξελίξεις που δεν τις καταλαβαίνουμε κιόλας είναι πάντα στο κέντρο της προσοχής μας.

[…] Δεν μ’ ενδιέφερε το οικονομικό κέρδος. Με ενδιαφέρει να κερδίσουμε χρήματα αλλά όχι από τέτοιες διαδικασίες. Δεν θεωρώ κακό το Χρηματιστήριο, είναι γι’ αυτούς που τους ενδιαφέρει. Εμείς ως οικογένεια δεν παίξαμε ποτέ στο χρηματιστήριο. Οι μόνες μετοχές που αγοράσαμε ήταν για να ενισχύσουμε τις ελληνικές τράπεζες.

Αυτές που δεν μας έδωσαν “σταγόνα νερό” στην περίοδο της πανδημίας. Τις συστημικές τράπεζες που… με δάκρυα στα μάτια έλεγαν “δώστε χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση γιατί καταστρεφόμαστε”, τις βοηθήσαμε. Παρόλα αυτά οι τράπεζες μας φέρθηκαν με τον χειρότερο τρόπο, ιδιαίτερα οι συστημικές. Δεν χρειάζεται να λέμε ονόματα, ο νοών νοείτω.

Υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες στο Αιγαίο, πολύπλοκες εξελίξεις που αφορούν το Αιγαίο δεν πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή; Εμείς είμαστε ελληνόκτητη εταιρεία. Οι άλλες εταιρείες τι είναι; Ποιος ο σκοπός, ποιο το όραμα; Δεν χρειάζεται να πω παραπάνω. Όταν έρθει η ώρα θα μιλήσω.

[…] Είμαστε η μόνη εταιρεία που στην πανδημία δεν κλείσαμε. Εμείς δεν πήραμε ούτε ευρώ από τα δάνεια εγγυοδοσίας που έδινε το κράτος μέσω των τραπεζών. Το μόνο που εισπράξαμε ήταν άρνηση ενώ άλλοι εκατομμύρια. Κάναμε αίτηση αλλά οι τράπεζες αναιτιολόγητα μας απέκλεισαν».

Τέλος, σ’ ερώτηση για τα υδροπλάνα, απάντησε: «Όταν εγώ Θα πάω στο διάστημα τότε θα πετύχουν τα υδροπλάνα στην Ελλάδα. Αν πάω την επόμενη 20ετία στο διάστημα, τότε θα πετύχουν τα υδροπλάνα».

Keywords
Τυχαία Θέματα