Η νέα τραγωδία με μετανάστες, οι ευθύνες της Ε.Ε. και οι κινήσεις που επιβάλλεται να γίνουν

06:46 15/6/2023 - Πηγή: Emea.gr

Επιβάλλεται επιτέλους να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα από τις Βρυξέλλες, σε άμεση συνεργασία με τις κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών της βόρειας Ευρώπης, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου.

Προ ημερών ελήφθησαν θετικές για τη χώρα μας αποφάσεις, αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές που έρχονται, κατά κύριο λόγο, από την Τουρκία.

Η νέα πολιτική που θα εφαρμοστεί από την Ε.Ε. «αποφορτίζει» τις χώρες του Νότου (κατά κύριο

λόγο Ιταλία και Ελλάδα) από τις χιλιάδες των μεταναστών που φτάνουν στα παράλιά τους, καθώς πλέον, η όποια μεταναστευτική κρίση θα αντιμετωπίζεται από κοινού, από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συγκεκριμένη απόφαση, που ελήφθη, μετά «κόπων και βασάνων», μετά από πολύχρονες διαβουλεύσεις, μπορεί να διευκολύνει την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος από τις χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά δεν έδωσε σε καμία περίπτωση λύση, αναφορικά με την «πηγή» του προβλήματος.

Όπως επισημαίνουν εδώ και δεκαετίες επιστήμονες, που ασχολούνται με την μετακίνηση των πληθυσμών ανά τη γη, το πρόβλημα της μετανάστευσης πηγάζει από τη φτώχεια και τις πολεμικές συρράξεις.

Από την Αφρική έρχονται υπερφορτωμένα, με ανθρώπινες ψυχές καράβια, διότι υπάρχει πείνα και εξαθλίωση. Έρχονται κατά χιλιάδες στην Ευρώπη, πάνω σε σάπια ψαροκάικα, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, απλά για να έχουν ένα πιάτο φαγητό την ημέρα. Δεν ζητούν κάτι περισσότερο.

Από την Τουρκία, που εξακολουθεί το καθεστώτος Ερντογάν να εργαλειοποιεί τους δυστυχισμένους ανθρώπους, έρχονται μετανάστες, διότι οι χώρες τους, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν διαλυθεί από τις πολεμικές συρράξεις.

Με λίγα λόγια, αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι οι πλούσιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, να προχωρήσουν σε μια σύμπραξη, προκειμένου να ενισχύσουν οικονομικά και υλικοτεχνικά τις χώρες της Αφρικής που πλήττονται από την πείνα και τις αρρώστιες.

Επίσης, να ληφθούν από τα ισχυρά κράτη τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε τα εκατομμύρια των προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, κατά κύριο λόγο, να μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους έχοντας τα στοιχειώδη.

Η πηγή του «κακού» είναι η αδιαφορία των μεγάλων και πλούσιων κρατών, για τη δυστυχία και τη φτώχεια που επικρατούν σε πολλές χώρες του κόσμου.

Και όπως επισημαίνουν όλοι όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα, αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ουσιαστικά, τα επόμενα χρόνια, λόγω και τις κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να ενταθεί.

Θα πολλαπλασιαστούν οι μεταναστευτικές ροές και θα είναι πλέον πολύ δύσκολο να αποτραπούν, όσα μέτρα και αν ληφθούν.

Η πείνα δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια…

Keywords
Αναζητήσεις
i-nea-tragodia-me-metanastes-oi-efthynes-tis-ee-kai-oi-kiniseis-pou-epivalletai-na-ginoun.htm
Τυχαία Θέματα