Η ΕΚΤ προαναγγέλλει νέα αύξηση του πληθωρισμού

Για ακόμα πιο δύσκολες μέρες προετοιμάζει τους πολίτες των χωρών της Ευρώπης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)  επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η αύξηση του πληθωρισμού τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχουν φτάσει στο τέλος τους.

Στην ανακοίνωση της Τράπεζας, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «ενώ ο πληθωρισμός πρόσφατα παρουσίασε πτώση, αναμένεται μια προσωρινή άνοδος στο εγγύς μέλλον». Παρά τις εκτιμήσεις περί σταδιακής

μείωσης του πληθωρισμού και της ανάπτυξης για τη ζώνη του ευρώ το επόμενο έτος, δεν δίνονται «χειροπιαστές» εκτιμήσεις για το πότε θα υπάρξει «φρένο» στην ακρίβεια.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στο 2% (σε επίπεδο Ευρωζώνης), προσθέτοντας πως η «διαχείριση» του επιπέδου των επιτοκίων θα είναι κομβικής σημασίας για το 2024.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή μας, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά σε αυτόν τον στόχο.

Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια θα βρίσκονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι απαραίτητο. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του “περιορισμού”».

Η Κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να αποτελούν ρίσκο για τον πληθωρισμό και ότι καιρικά συμβάντα μπορεί να οδηγήσουν υψηλότερα τις τιμές των τροφίμων.

Keywords
Αναζητήσεις
i-ekt-proanangellei-nea-afxisi-tou-plithorismou.htm
Τυχαία Θέματα