Η αγορά έκλεισε τις ανοιχτές θέσεις και κοιτάζει ανοδικά

09:15 9/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με θετικό χαρακτηριστικό από τη μείωση της προσφοράς στο ΔΑΑ που βοήθησε στην εξάπλωση των εντολών στα άλλα τμήματα της αγοράς, το ΧΑ επανήλθε σε τροχιά. Ο «αέρας», έχει βγει και σε αυτό συνέβαλε και η πτωτική συνεδρίαση που μεσολάβησε στις τράπεζες και τη ΔΕΗ.

Έτσι η αγορά κινήθηκε ανοδικά χωρίς ακρότητες.

Καθώς η αγορά έχει εφεδρείες, πίσω από το ΔΑΑ στοιχήθηκαν πλήθος τίτλοι όλων κεφαλαιοποιήσεων, με τους δείκτες να οδηγούνται από τον ΟΤΕ, την ΕΤΕ, το Jumbo, τη Motor Oil, την ΤΙΤΑΝ, την Πειραιώς και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση πάντως αρχίζει και δείχνει πιο ζωηρή από την πρώτη μέρα συνεδρίασης του ΔΑΑ. Εννοείται ότι η τάση παραμένει ανοδική.

Στο μεταξύ και η χρηματιστηριακή της Εθνικής Τράπεζας, βγήκε με εξαιρετική ανάλυση και τοποθέτησε τον πήχη για το Γενικό Δείκτη του ΧΑ πάνω από τις 1.500 μονάδες, μέχρι το τέλος του έτους. Τόσο ο στόχος όσο και η ίδια η έκθεση αποπνέουν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Η έκθεση της NBG Securities είναι πολύ σοβαρή γιατί είναι και πολύ ισορροπημένη, παραμένοντας αισιόδοξη. Κοιτάζει τα θετικά στοιχεία αλλά και όλους τους δύσκολους εξωγενείς παράγοντες  που ενέχουν ρίσκα αν και ήδη οι «ταύροι» τους παραμερίζουν τώρα ωθώντας τις τιμές υψηλότερα, διότι ένας βασικός καταλύτης είναι η αυξημένη ρευστότητα κι ένας άλλος είναι η αναμενόμενη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους λόγω της επικείμενης μείωσης των επιτοκίων.

Στην πραγματικότητα το ΧΑ είναι συγκρατημένο, παρόλο που είναι ξεκάθαρα μία αγορά ταύρων τώρα. Η αποθέρμανση της αγοράς με τη διόρθωση τραπεζών και ΔΕΗ αν και ήταν εντελώς άδικο για την τελευταία, έκανε καλό. Η έκθεση αναφέρει ότι: «αν και το 2024 θα είναι μια πιο δύσκολη χρονιά για εξίσου γενναιόδωρες χρηματιστηριακές αποδόσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα επανέρχεται στις οθόνες των επενδυτών μετά από μια δεκαετία. Τα ανθεκτικά μακροοικονομικά μεγέθη, η πολιτική σταθερότητα, η επενδυτική βαθμίδα, η ενισχυμένη ρευστότητα και οι ελκυστικές αποτιμήσεις δείχνουν περαιτέρω άνοδο το 2024.

Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, πιστεύουμε ότι πολλοί καταλύτες για την επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών παραμένουν στη θέση τους, όπως η πολιτική σταθερότητα που οδηγεί σε μια μοναδική ευκαιρία για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης, η πρόσφατη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης που βρίσκεται πολύ πάνω από τους μέσους όρους της ΕΕ, η επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική υπεραπόδοση και η στήριξη της αποτίμησης τόσο σε απόλυτη όσο και σε σχετική βάση».

Στα παραπάνω τονίζεται επίσης  ότι η ελληνική αγορά είναι φθηνή με το  EV/EBITDA 2024 της ελληνικής αγοράς να είναι στο 5,7 δηλαδή σε discount μεγαλύτερο του 50% έναντι της ΕΕ.

 Από την άλλη πλευρά, λέει η NBG Securities, «τα εταιρικά κέρδη παραμένουν στοιχείο ανησυχίας με τις εκτιμήσεις της αγοράς να δείχνουν ελαφρώς χαμηλότερη συνολική αύξηση των κερδών ανά μετοχή για την ελληνική αγορά φέτος στο -4%. Συνολικά, οι προαναφερθέντες καταλύτες, σε συνδυασμό με την αυξημένη ρευστότητα, λόγω των αυξημένων ροών επενδυτών μετά την επενδυτική βαθμίδα και την τοποθέτησης ενόψει της επικείμενης αναβάθμισης της χρηματιστηριακής αγοράς σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς, θα μπορούσαν να παρέχουν στήριξη σε περιόδους ακραίας μεταβλητότητας και πιέσεων από το εξωτερικό».

«Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα λάβει χώρα κάποιο νέο σημαντικό εξωτερικό αρνητικό σοκ, οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να επιτύχουν περαιτέρω κέρδη, κλείνοντας το έτος πάνω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων, με τη μεταβλητότητα και την επιλογή μετοχών να αποτελούν βασικά θέματα. Οι συνολικές εποικοδομητικές προοπτικές εξακολουθούν να περιβάλλονται από μακροοικονομική αβεβαιότητα και γεωπολιτικούς κινδύνους, με τις εκλογές στις ΗΠΑ να μπαίνουν σταδιακά στο παιχνίδι και να προσθέτουν μεταβλητότητα σε όλες τις παγκόσμιες αγορές», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

Keywords
Αναζητήσεις
i-agora-ekleise-tis-anoichtes-theseis-kai-koitazei-anodika.htm
Τυχαία Θέματα