Γιατί η Goldman Sachs βλέπει 30% περιθώρια ανόδου στις τραπεζικές μετοχές

17:53 16/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Περιθώρια ανόδου 30% φέτος έχουν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τις τιμές στόχους που δίνει η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σοβαρά υποτιμημένες έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού, σε σχέση μάλιστα με την προσδοκώμενη ανάπτυξη φέτος και την επόμενη διετία, η οποία θα καταλήξει σε διανομές 50% των κερδών σε μερίσματα.

Ο

οίκος προβλέπει βελτίωση όλων των μεγεθών των τραπεζών, μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στο 2,5% δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μεγάλη αύξηση των ιδίων κεφαλαίων τους στο 18% μεγάλη κερδοφορία με διψήφια απόδοση κεφαλαίων ROTE στο 12% και όλα αυτά με τη μισή σχεδόν τιμή προς ενσώματη λογιστική αξία στο 0,65% έναντι 1,25% του ανταγωνισμού στις αναδυόμενες αγορές.

Για τους παραπάνω λόγους, η Goldman Sachs ανεβάζει τις τιμές στόχους εκτιμώντας ότι τα τραπεζικά μερίσματα που επανέρχονται από φέτος μετά από μία δεκαετία αλλάζουν το παιχνίδι, καθώς οι προβλέψεις της περιλαμβάνουν διανομή μερισμάτων στο 50% των κερδών του 2026, μετά από αύξηση του δείκτη CET1 για τα ίδια κεφάλαια κατά μέσο όρο στο 18,4%, αυξάνοντας και τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 9% όπως και την ομαλοποιημένη απόδοση κεφαλαίων ROTE στο 12%.

Για την Εθνική και την Πειραιώς ο οίκος δίνει αυξημένες τιμές στόχους αντίστοιχα, στα 10 ευρώ πλέον διψήφια τιμή και στα 5,30 ευρώ από 4,70 ευρώ προηγουμένως
στην Πειραιώς. Τα περιθώρια ανόδου φθάνουν έως το 35%. Ο οίκος δίνει τιμές στόχους για τη Eurobank τα 2,50 ευρώ με νέα σύσταση αγοράς πλέον και για τη μετοχή
της Alpha Bank, την τιμή στόχο στα 1,95 ευρώ.

Όλες οι τιμές στόχοι του οίκου, έχουν γίνει με αξιοποίηση των δεικτών απόδοσης προς κόστος ROTE/COE και όπως λέει η έκθεση, «πλέον χρησιμοποιούμε COE 15,5%
για τις ελληνικές τράπεζες κάτω από 16%», λόγω ελάφρυνσης των τραπεζικών ισολογισμών από κόκκινα δάνεια και την άνοδο των τιμών στα ελληνικά ομόλογα
που επενδύουν.

Ο οίκος παρατηρεί ότι εισέρχονται ξένα κεφάλαια στις τραπεζικές μετοχές και αξιοποιεί προς αυτό το σκοπό τη βάση δεδομένων του Bloomberg, που όπως λέει αναλύθηκαν από την ομάδα στρατηγικής χαρτοφυλακίου των αναδυόμενων αγορών. Τα ευρήματα είναι ότι κατά μέσο όρο 36 κεφάλαια αναδυόμενων αγορών επενδύθηκαν σε ελληνικές τράπεζες μέχρι τον Φεβρουάριο φέτος, σε σύγκριση με 28 και 21 funds τον Απρίλιο του 2023 και 2022 αντίστοιχα. Ωστόσο, επισημαίνεται πως αυτός ο αριθμός επενδυτών παραμένει ακόμα χαμηλός στο πλαίσια 200 επενδυτών σε αναδυόμενες αγορές.

Με τα μερίσματα και την ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών, η Goldman Sachs, αναβαθμίζει τη Eurobank για την οποία δίνει τώρα σύσταση αγοράς, επαναλαμβάνοντας την αντίστοιχη σύσταση για τις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς. Οι νέα τιμές στίχοι και ο σχολιασμός του οίκου για κάθε τράπεζα, έχει ως εξής:

Η Goldman Sachs αναβαθμίζει τη Eurobank σε «buy», αναφέροντας ότι η τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να επιτύχει δείκτη απόδοσης ROTE σε μεσοπρόθεσμη βάση, στο 12%, με δείκτη ιδίων κεφαλαίων CET1 άνω του 17% το 2025 – 2026 (υπολογίζοντας διανομή του 50% των κερδών), με περίπου 2% δείκτη κόκκινων δανείων NPE στα τέλη του 2026) και επίπεδα κάλυψης άνω του 100%.

Η μετοχή διαπραγματεύεται με discount έναντι του ευρωπαϊκού κλάδου, ως προς την ενσώματη λογιστική αξία για το 2025. Ο συνδυασμός απόδοσης ROTE και συσσωρευμένων κεφαλαιακών επιπέδων προσφέρει στη Eurobank τη δυνατότητα τόσο της ανταμοιβής των μετόχων όσο και αυτή της περαιτέρω ανάπτυξης. Η
Ελληνική Τράπεζα θα αποτελέσει ατού για τη Eurobank, γιατί με στοιχεία 2023 σε βάση ενοποίησης πλήρους έτους θα συνεισέφερε περίπου 12% – 13% της αύξησης των κερδών ανά μετοχή EPS το 2024 – 2026 σε σύγκριση με τις βασικές προβλέψεις του οίκου.

Ο οίκος επαναλαμβάνει στη σύσταση αγοράς για την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα. Συγκεκριμένα:

– Για την Πειραιώς επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV για το 2025 στο 0,63x, με εκτιμώμενη απόδοση ROTE 12% για το 2026 που υποστηρίζεται από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης των τεσσάρων.

Ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων CET1 προβλέπεται για το 2026 στο 16,5% (με διανομή 50% των κερδών) και δείκτη NPE στο 2,4% με επίπεδα κάλυψης άνω του 100%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η Πειραιώς είναι η πιο υποτιμημένη μετοχή μεταξύ των τεσσάρων συστημικών που καλύπτει σε προσαρμοσμένη αναπτυξιακή βάση.

– Για την Εθνική Τράπεζα διατηρεί επίσης τη σύσταση αγοράς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, η Εθνική Τράπεζα, συνδυάζει δείκτη απόδοσης ROTE 12% για το 2026, με υψηλότερο δείκτη ιδίων κεφαλαίων CET1 στο 20,7%. Με εκτιμώμενη τιμή προς ενσώματη λογιστική αξία στο 0,79x P/TBV για το 2025, η τράπεζα διαπραγματεύεται με discount σε σύγκριση με τις τράπεζες των ανανδυόμενων αγορών. Από την άλλη, ο επενδυτικός οίκος δίνει ουδέτερη σύσταση στην Alpha Bank.

Αναμένει όμως, ότι η Alpha θα δημιουργήσει απόδοση κεφαλαίων ROTE 10% το 2026 και 12% σε προσαρμοσμένη βάση, με δείκτη ιδίων κεφαλαίων CET1 στο 16,5% περίπου και δείκτη κόκκινων δανείων NPE μεταξύ 4% – 3,2% (με ποσοστό κάλυψης 57% – 68%) για το 2025 – 2026, αντίστοιχα. Η τιμή προς λογιστική αξία TP/TBV για το
2025 της τιμής στόχου στα 1,95 ευρώ, είναι μόλις στο 0,6

Keywords
Αναζητήσεις
giati-i-goldman-sachs-vlepei-30-perithoria-anodou-stis-trapezikes-metoches.htm
Τυχαία Θέματα