Γιάννος Κοντόπουλος: Το πλάνο για την ένταξη στις ανεπτυγμένες αγορές και ο νέος δείκτης στο Χ.Α.

07:00 6/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Σημαντικές ειδήσεις «έβγαλε» η ενημερωτική συνάντηση που είχε ο CEO του ΑΤΗΕΧ GROUP  Γιάννος Κοντόπουλος με συντάκτες του χρηματιστηριακού ρεπορτάζ, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ενέργειες που πραγματοποιούνται προκειμένου να ενταχθεί το ελληνικό Χρηματιστήριο στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί προκειμένου

να υπάρξει προσέλκυση νέων εταιρειών και πραγματοποίηση IPOs.

Ακόμα, ο ισχυρός άνδρας του Χρηματιστηρίου Αθηνών τοποθετήθηκε για την προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να αυξηθεί η συναλλακτική δραστηριότητα και να βελτιωθεί το «brand» της αγοράς, ενώ έκανε και έναν απολογισμό για το πρώτο έτος εκτέλεσης των καθηκόντων του. Τέλος,  σχολίασε την πιθανότητα να παρουσιαστεί επενδυτικό ενδιαφέρον από κάποιο μεγάλο χρηματιστήριο του εξωτερικού.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κοντόπουλος, ο οποίος ήταν πλαισιωμένος από τους επιτελικούς διευθυντές του ομίλου, ανακοίνωσε τη δημιουργία του νέου δείκτη «MSCI GR Rebased Index» ο οποίος πρόκειται να ενεργοποιηθεί στις 10 Μαΐου 2023. Σε αυτόν «φιγουράρουν» τα ονόματα δέκα εισηγμένων και συγκεκριμένα των Alpha Bank, Jumbo, Mytilineos, OTE, Eurobank, Motor Oil, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Σχολιάζοντας τη χρονική συγκυρία, ο κ. Κοντόπουλος τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός πως το launch του νέου δείκτη θα προηγηθεί τις εκλογικής αναμέτρησης στη χώρα μας. Ακόμα, αποκάλυψε ότι στα τέλη Απριλίου έχει προγραμματιστεί η επίσημη παρουσίαση του σε Λονδίνο και Παρίσι, ενώ μερικές ημέρες αργότερα το ίδιο θα γίνει και στην Αθήνα.

Επιπροσθέτως,  στις 27 και 28 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί, σε συνεργασία με τη Morgan Stanley και ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες στο Λονδίνο, το 2ο Greek Investment Conference, ενώ νωρίτερα θα πραγματοποιηθούν roadshow σε Γενεύη (13/6), Παρίσι (22/6) και Φρανκφούρτη (31/10) για τις εισηγμένες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Αναφερόμενος στις διεθνείς συνεργασίες, τόνισε ότι η ΕΧΑΕ συμφώνησε για την παροχή της πλατφόρμας διενέργειας συναλλαγών με το Χρηματιστήριο του Βελιγραδίου, η οποία θα ενσωματωθεί μέσα στον Ιούνιο, και πρόσθεσε ότι συστήματα υποδομής της ΕΧΑΕ έχουν δοθεί και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας Αλβανίας.

Ο στόχος της εισόδου στις ανεπτυγμένες αγορές

Η κουβέντα δε θα μπορούσε να μην στραφεί και στην ενδεχόμενη μετάβαση του Χ.Α. στην κατηγορία των «ανεπτυγμένων αγορών« αλλά και στις πρωτοβουλίες του Ομίλου προς αυτή την κατεύθυνση. Τοποθετούμενος στο ζήτημα, ο κ. Κοντόπουλος υπογράμμισε το σκέλος της εκπλήρωσης των κριτηρίων που απαιτούνται από τους οίκους FTSE Russell και MSCI, ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως στην επιτυχή μετάβαση στο νέο Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς κεφαλαίων και Διακανονισμού σε συνεχή χρόνο, στη βελτίωση της Αγοράς Δανεισμού Τίτλων με την δημιουργία υβριδικού συστήματος διαχείρισης κινδύνου και τον διμερή δανεισμό τίτλων αλλά και στη βελτίωση της αγοράς παραγώγων (έξι νέα stock futures, νέος δείκτης παραγώγων).

Νίκος Πορφύρης: Αναγκαία η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Πορφύρης, Επιτελικός Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών (COO), στάθηκε στη σημαντική -όπως την χαρακτήρισε- πρόοδο στην πλήρωση των κριτηρίων από πλευράς FTSE και MSCI. Αναλυτικότερα, στα κριτήρια που αφορούν τον οίκο FTSE, αυτά έχουν καλυφθεί στο σύνολό τους, ενώ εκείνα που αφορούν στον MSCI, θα πληρωθούν.

Συμπλήρωσε πάντως πώς από μόνα τους αυτά τα κριτήρια δεν είναι αρκετά για αναβάθμιση, αφού καθοριστικά και προαπαιτούμενα κριτήρια αποτελούν τόσο η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα όσο και το free floating market cap. Το δεύτερο, όπως σημειώθηκε, εξαρτάται από το πόσες εταιρείες έχουν αυξημένη κεφαλαιοποίηση, πόση διασπορά έχουν και πως έχουν κινηθεί σε σχέση με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της κατηγορίας. Όπως τόνισε ο κ. Πορφύρης, αν όλα εξελιχθούν βάση σχεδίου, το πρώτο στάδιο πριν την μετάβαση στις ανεπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές θα είναι η ένταξη του Χ.Α. σε καθεστώς watch list προς αναβάθμιση για διάστημα ενός έτους.

Επανερχόμενος ο κ. Κοντόπουλος, συμπλήρωσε πως η αναβάθμιση του Χ.Α. «είναι ένα καλά free option και θα το κυνηγήσουμε εντατικά», σημειώνοντας πάντως πως οι ουσιαστικές εξελίξεις για το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να αναμένονται κοντά στο καλοκαίρι του 2024. Ταυτόχρονα απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για το ύψος των εισροών που θα υπάρξουν σε ενδεχόμενο αναβάθμισης.

Σχολιάζοντας την εισαγωγή νέων εταιρειών, ο CEO του ομίλου σημείωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για ΙPOs στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ, αναφερόμενος στις αποχωρήσεις εταιρειών τόνισε πως το 50% οφείλεται στον οικονομικό κύκλο, το 25% σε συγχωνεύσεις και εξαγορές και μόλις το υπόλοιπο 25% αποτελεί απόφαση των εταιρειών. Ακόμα, πρόσθεσε ότι εντός του 2023 αναμένεται να ξεκαθαρίσει το καθεστώς των εταιρειών που βρίσκονται επί μακρόν σε επιτήρηση ώστε ανά περίπτωση να αποφασιστεί η μόνιμη ή μη διαγραφή τους, όπως προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας. Τόνισε ακόμα πως πρέπει να διευκολυνθεί η δυνατότητα εγγραφής νέων κωδικών από επενδυτές, αλλά και να υπάρξουν στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις ιδιωτών στο Χρηματιστήριο.

«Ανά πάσα στιγμή μπορεί να παρουσιαστεί επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλο χρηματιστήριο του εξωτερικού»

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί επενδυτικό ενδιαφέρον ενός ξένου χρηματιστηριακού ομίλου για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, απάντησε με νόημα «σίγουρα μας βλέπουν, είναι κάτι που μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι το Χ.Α. οφείλει να υλοποιήσει τις αναγκαίες κινήσεις για να βελτιωθεί η αγορά ακόμα και στην περίπτωση που η ελληνική αγορά παραμείνει αυτόνομη.

Κλείνοντας, πραγματοποιώντας τον προσωπικό του απολογισμό για την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο CEO του Ομίλου στάθηκε στη θετική επίδοση του Χρηματιστηρίου τους τελευταίους μήνες σε επίπεδο απόδοσης Γενικού Δείκτη όπως και των υπόλοιπων κλαδικών δεικτών έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και διεθνώς. Πρόσθεσε δε ότι τα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά έχουν βελτιωθεί, υπενθυμίζοντας πως το Χ.Α. αποτελεί βασικό πάροχο ρευστότητας για τις πέντε dual list εταιρείες (Coca Cola, Viohalco, Cenergy, TITAN, Austriacard).

Τέλος, σημείωσε την αυξημένη παρουσία των ξένων επενδυτών σημειώνοντας τις θετικές ροές κεφαλαίων ύψους 260 εκατ. ευρώ από διεθνείς επενδυτές το α’ τρίμηνο του 2023, εκ των οποίων περίπου 60 εκατ.ευρώ στο πτωτικό για την απόδοση της αγοράς Μάρτιο του έτους, καθώς και στην αύξηση κατά 24,5% των ενεργών μερίδων από το τέλος του 2022 μέχρι το τέλος του ά τριμήνου 2023, ενώ επισήμανε το ρεκόρ χρηματικών διανομών στους μετόχους το 2022, με την απόδοση (yield) για 2022 να διαμορφώνεται στο 5,1%, ενώ οι αποταμιευτικοί λογαριασμοί προσφέρουν πολύ χαμηλές αποδόσεις στους καταθέτες, όπως τονίστηκε.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα