Για ακόμη ένα χρόνο ευρωβουλευτής ο Αλέξης Γεωργούλης – Γιατί καθυστέρησε η υπόθεση

20:30 19/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Το ερώτημα που μας απασχολεί όλους είναι γιατί άργησε η βελγική δικαιοσύνη στην καταγγελία κατά του Αλέξη Γεωργούλη και ειδικά σχετικά με ένα αδίκημα που δεν περιγράφεται από ειδικούς πως συμβαίνει μια φορά.

Η καταγγελία και η ιατροδικαστική έκθεση έγινε την επόμενη ημέρα από το καταγγελόμενο συμβάν. Η αναφορά του ονόματος όμως άργησε τέσσερις μήνες. Ας κάνουμε εδώ μια παύση: Σε πολλές περιπτώσεις αντίστοιχων εγκλημάτων, ο φόβος, το στίγμα και πιθανές ενοχές των θυμάτων που μπορεί να προκάλεσαν την βία του δράστη είναι κοινός τόπος. Το γεγονός πως η κα Χρονοπούλου κατάφερε όχι μόνο να

καταθέσει, αλλά την επόμενη κιόλας μέρα και να γίνει ιατροδικαστική έκθεση ανήκει στην μειοψηφία των περιπτώσεων. Οπότε αντιμετωπίστε το ως μια νίκη της κας Χρονοπούλου, ενάντια στο φερόμενο κακούργημα εναντίον της. Με δεδομένο πάντα πως ο καταγγελόμενος δράστης έχει ασυλία.

Από εκεί και πέρα, καθώς το αυτόφωρο είχε παρέλθει, οπότε το περιστατικό κινήθηκε με τις ταχύτητες της τακτικής δικαιοσύνης. Ένα αντίστοιχο περιστατικό στην Ελλάδα θα έπαιρνε μάξιμουμ 10 μήνες χωρίς αναβολές για να παρουσιαστεί στο δικαστήριο ή 18 μήνες αν μιλούσαμε για ογκωδέστατη δικογραφία που έπρεπε να προλάβει την παρέλευση του ανώτατου χρόνου κράτησης. Όμως βρισκόμαστε στις απαρχές της επέλασης της covid-19 όπου τα πάντα έχουν παραλύσει: Αστυνομία, δικαστήρια και το ίδιο το ευρωκοινοβούλιο. Ταυτόχρονα η έρευνα οφείλει να διατηρηθεί απόρρητη καθώς μιλάμε για μέλος του ευρωκοινοβουλίου. Πριν και μετά το περιστατικό έχουν κινηθεί διαδικασίες εναντίον του Α. Γεωργούλη για εργασιακό εκφοβισμό (mobbing – σε δύο περιπτώσεις) και ξυλοδαρμό σε μια περίπτωση που δεν προχώρησε σε επίσημη καταγγελία και έμεινε σε επίπεδο αναφοράς. Με μια σχετική ασφάλεια μπορούμε να υποθέσουμε πως οι δύο υποθέσεις που προηγήθηκαν χρονικά αυτής της κας Χρονοπούλου, ανασύρθηκαν μετά την καταγγελία της στην οποία ανέφερε το όνομα του Αλέξη Γεωργούλη. Για την περίπτωση που σε πιθανό αίτημα άρσης της ασυλίας του, έμπαιναν ως επιβαρυντικοί παράγοντες. Οπότε διερευνήθηκαν εκ νέου και τέθηκαν στο αρχείο, ελλείψει περισσοτέρων στοιχείων.

Σε καιρούς κοινωνικής αποστασιοποίησης και χωρίς σαφή γνώση των μέτρων προστασίας, υποθέτουμε πως η διερεύνηση έγινε σε επόμενο χρόνο. Μετά έρχεται μια ακόμα καταγγελία που φέρεται να έγινε σε επόμενο χρόνο η οποία με την σειρά της πήγε επίσης πιο πίσω χρονικά το αίτημα της άρσης της ασυλίας με την κύρια κατηγορία του βιασμού. Το επόμενο ζήτημα που πήγε πίσω την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη είναι με διαφορά η υπόθεση του Qatargate που κατά πάσα πιθανότητα δέσμευσε μεγάλο μέρος της ερευνητικής ομάδας της Εισαγγελίας και των αστυνομικών αρχών. Με την Πανδημία, επόμενες καταγγελίες και το Qatargate να βρίσκεται υπό ταυτόχρονη διερεύνηση για ένα μέρος του 2022, χωρίς να ξέρουμε την ταχύτητα με την οποία κινούνται οι υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου στην διερεύνηση των καταγγελιών, ουσιαστικά μιλάμε για λίγους μήνες της μη κατανοητής καθυστέρησης, όπου θα θέλαμε να υποθέτουμε πως είχαν να κάνουν με το «δέσιμο» της υπόθεσης, εμπιστευτικές μαρτυρίες και δημιουργία του εγκληματικού προφίλ.

Ο Αλέξης Γεωργούλης παραμένει ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, μπορεί να χάσει αξιώματα ή αρμοδιότητες που του είχαν ανατεθεί από την ευρωομάδα του, όμως δεν χάνει την βουλευτική του ιδιότητα, παρά μόνο αν τελεσιδικήσουν οι δίκες του. Το συναντήσαμε και στην περίπτωση του Ιωάννη Λαγού που πληρώνεται 6.800 τον μήνα και 4.300 για το βουλευτικό του γραφείο και βρίσκεται σε ελληνική φυλακή. Βέβαια να κρατήσουμε πως και ο ίδιος ο Αλέξης Γεωργούλης έχει ζητήσει την άρση της βουλευτικής του ασυλίας, σε μια έξυπνη κίνηση πως «θέλει να αποδείξει την αθωώτητά του». Βέβαια την τελική απόφαση την παίρνουν τα υπόλοιπα μέλη του ευρωκοινοβουλίου και οι δηλώσεις είναι απλά κινήσεις καλής θέλησης. Η διαδικασία και πάλι θα τραβήξει εις μάκρος, ενώ η συζήτηση για την άρση της ασυλίας του θα γίνει περίπου μετά από 3 μήνες. Εφόσον η απάντηση του Κοινοβουλίου είναι θετική και αρθεί η ασυλία του, θα πρέπει οι δικηγόροι του να πάρουν τον πλήρη φάκελο της δικογραφίας, να τους δοθεί χρόνος να τον μελετήσουν και ύστερα να υπομείνουν την ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης. Πράγμα που σημαίνει πως ο Αλέξης Γεωργούλης θα παραμείνει ευρωβουλευτής -ακόμα και προφυλακισμένος- τουλάχιστον για τον επόμενο ημερολογιακό χρόνο, σε όλη την διάρκεια της κοινοβουλευτικής θητείας με τις ευρωβουλευτικές εκλογές να έρχονται σε 13 μήνες τον Μάιο του 2024.
Update: Ο δικηγόρος της Σπήλιος Σπηλιάκος ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: «δεν τίθεται ζήτημα καθυστέρησης της έρευνας με την έννοια ότι θα μπορούσαν να είχαν κάνει κάτι πιο γρήγορα και δεν το έκαναν κατ’ επιλογήν. Εξ όσων έχω πληροφορηθεί από τους συναδέλφους στο Βέλγιο, οι χρόνοι στους οποίους ενήργησαν, είναι συνήθεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα