Γαλλία: Το συνταγματικό δικαστήριο επικύρωσε το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης

19:36 14/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Το αρμόδιο Συνταγματικό Συμβούλιο, με 2 πρώην Πρωθυπουργούς στην σύνθεσή του, αποφάσισε υπέρ της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους στην Γαλλία. Το Συμβούλιο έπρεπε να αποφασίσει για την συνταγματικότητα όλων των άρθρων του νόμου και δύο αιτήματα για δημοψήφισμα στο σύνολο των γάλλων πολιτών. Το πρώτο αίτημα για δημοψήφισμα

απορρίφθηκε και το δεύτερο αίτημα της τελευταίας στιγμής, πάλι για δημοψήφισμα θα κριθεί στις 3 Μαΐου. Όπως αναμένονταν από κορυφαίους αναλυτές το δικαστήριο έδωσε την χρυσή τομή, υπερψηφίζοντας το κύριο μέτρο της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης και καταψηφίζοντας 6 δευτερεύουσες διατάξεις, όπως αυτή των θετικών κινήτρων για μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους να παραμείνουν στην εργασία τους.  
Η σύνθεση του Συνταγματικού Συμβουλίου είναι αρκετά αντιπροσωπεύτική καθώς 3 μέλη ορίζει η Γερουσία, 3 μέλη η Εθνοσυνέλευση και 3 διορίζονται από τους γάλλους Προέδρους (2 από τον εν ενεργεία Πρόεδρο) με θητεία 9 ετών χωρίς δικαίωμα ανανέωσης της θητείας.

Η «Ανυπόταχτη Γαλλία» του Μελανσόν δήλωσε πως «ο αγώνας συνεχίζεται», το κόμμα της Μαρίν Λε Πέν «Εθνική Συσπείρωση» ανέφερε πως «η μοίρα του νομοθετήματος δεν έχει κριθεί», ενώ τα συνδικάτα έχουν διαφορετικές απόψεις: Τα πιο μαχητικά δηλώνουν πως «μαζεύουμε δυνάμεις και ο αγώνας ενάντια στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί», ενώ πιο μετριοπαθή συνδικάτα όπως το CFDT δήλωνουν πως θα σεβαστούν το αποτέλεσμα του Συνταγματικού Συμβουλίου.

Η απόφαση δεν επιδέχεται έφεσης και το όριο συνταξιοδότησης μπορεί να ανατραπεί ή να αυξηθεί με νέο νομοσχέδιο. Για τον Εμανουέλ Μακρόν η απόφαση και ειδικά με τον τρόπο που πάρθηκε, αποτελεί μεγάλη νίκη και «ανάσα ζωής», ενώ το ίδιο το Συνταγματικό Συμβούλιο διατήρησε την θεσμική αξιοπρέπειά του στην κοινή γνώμη απορρίπτοντας τα 6 άρθρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα