Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρώπη

18:22 24/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

Σε μια συνέντευξη με οικονομικό και πολιτικό αποτύπωμα ο Γιώργος Γεραπετρίτης με αφορμή την επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού, έτεινε χείρα οικονομικής συνεργασίας στην Ινδία εκδηλώνοντας τους τομείς ενδιαφέροντος.
Η συνέντευξη ακολουθεί σε χαλαρή μετάφραση σε πλάγιο λόγο, με μικρές επεξηγηματικές σημειώσεις εντός και εκτός παρενθέσεων.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με μια άμεση ερώτηση του δημοσιογράφου, ο οποίος υπογράμμισε την σημαντική στρατηγική θέση της Ελλάδας

και ρώτησε τον υπουργό αν μπορεί να διευκολύνει κοινές πρωτοβουλίες και σχέδια μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας, ώστε να ενδυναμώσει την συνεργασία και το εμπόριο στην Μεσόγειο μέσω του Αραβικού κόσμου.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμισσε την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας ως σταυροδρόμι μεταξύ τριών Ηπείρων και τις σχέσεις ως μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και τις συνέργειες στην νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο. Τόνισε πως η Ελλάδα είναι ένα νησιωτικό κράτος και η Ινδία η 5η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Συνέχισε με ένα λογοπαίγνιο για την νησιωτικότητα των χωρών, πως η Ελλάδα και η Ινδία μπορούν να μπαρκάρουν (σ.σ. με την έννοια της επιβίβασης) σε μια αμοιβαία επωφελή στρατηγική συνεργασία μέσα από την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, επενδύοντας στην συνδεσιμότητα των σχέσεων των δύο χωρών. Πρόσθεσε πως με ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Ευρώπης, τον Πειραιά, που χειρίζεται μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρώπη. Πιο ανοιχτή πρόσκληση δεν μπορούσε να κάνει.

Ο δημοσιογράφος στην συνέχεια ζήτησε να ενημερωθεί που βρίσκονται την δεδομένη στιγμή οι σχέσεις των δύο χωρών, με τον Υπουργό να επιδίδεται σε μια «επίθεση φιλίας» εν όψει της υποδοχής του Ινδού Πρωθυπουργού. Βρήκε σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών, πως η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της Δημοκρατίας και η Ινδία η μεγαλύτερη Δημοκρατία στον κόσμο. Υπό αυτή την έννοια, συνέχισε, πως μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές, ενεργό ενδιαφέρον για την προώθηση της Δημοκρατίας και του διαλόγου, σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο (σ.σ. βλέπε επίθεση Τουρκοκυπρίων στους κυανόκρανους στην Κύπρο) και στο status quo (το περιέγραψε ως rules-based international order). Αναφέροντας λοιπόν τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο χωρών εξέφρασε την επιθυμία του για μια στρατηγική συνεργασία. Ανέφερε πως σε πολιτικό επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας είναι εξαιρετικές και πως ευελπιστεί να ενισχυθούν από οικονομικούς δεσμούς (ή και δασμούς όπως θα σας εξηγήσουμε). Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις στα διεθνή φόρα και τις συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών, ενώ ανέφερε στην σύσφιξη της συνεργασίας στις επενδύσεις, την αμυντική συνεργασία, τον πολιτισμό και την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών.

Λίγο μετά ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπενθύμισε την Κοινή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδας-Ινδίας που οδήγησε στην υπογραφή πρωτοκόλλων εμπορίου, ενέργειας, τουρισμού και θαλάσσιας συνεργασίας. Η απάντηση ολοκληρώθηκε με την αναφορά στην συνεργασία σε στρατιωτικές ασκήσεις και επισκέψεις στρατιωτικών των δύο χωρών για γνωριμία και συνεκπαίδευση.

Ο διπλωματικός συντάκτης στην συνέχεια ρώτησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για την επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού και το πως βλέπει αυτή η επίσκεψη να ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. 
Ο Υπουργός Εξωτερικών ανήγαγε την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Μόντι σε ιστορική, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη σε επίπεδο Πρωθυπουργών εδώ και 40 χρόνια. Ενημέρωσε τον δημοσιογράφο πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανυπομονεί για την συνάντηση αυτή και πως θα δώσει νέα ενέργεια στην δυναμική των σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας.

Ο δημοσιογράφος μετακίνησε την συζήτηση στον οικονομικό τομέα, ρωτώντας αν υπάρχουν σημεία ενδιαφέροντος, εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες, ώστε οι διμερείς σχέσεις να συσφιχθούν μέσα από την οικονομική συνεργασία.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε πως το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων επιβεβαιώθηκε στην Ελληνοϊνδική Κοινή Εμπορική Επιτροπή. Παρέθεσε στατιστικά πως οι εμπορικές σχέσεις γνώρισαν άνοδο το 2022 κατά 58%, στο υψηλότερο επίπεδο των 5 τελευταίων ετών. Ενώ ανέφερε πως το 2019 η Ινδία ήταν η τιμώμενη χώρα στην 84η ΔΕΘ, γεγονός που αποτέλεσε ορόσημο στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών ειδικά στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων. Εκεί εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στις θαλάσσιες μεταφορές και τα logistics επαναλαμβάνοντας πως η χώρα μας είναι η ιδανική πύλη για τα ινδικά αγαθά στην Ευρώπη. Προσέθεσε πως αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικές τις ινδικές στρατηγικές επενδύσεις στις ΑΠΕ, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, τις υποδομές, την ναυτιλία, τις επικοινωνίες, την υγεία, την πρωτογενή παραγωγή, τον τουρισμό, τον κινηματογράφο (σ.σ. τον χτύπησε στο φιλότιμο του Bolywood!) και τις οπτικοακουστικές παραγωγές.

Αυτοί είναι και οι τομείς που η Ελλάδα θα επιδιώξει συνέργειες με την Ινδία.

Εδώ ο Sidhant Sibal ρώτησε τον Γιώργο Γεραπετρίτη πως μπορούν οι δύο χώρες να συνεργαστούν στους τομείς των ΑΠΕ, της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Πριν μεταφέρουμε την απάντηση να αναφέρουμε σε μια επεξηγηματική παράγραφο, πως η Ινδία είναι από τις λίγες χώρες που έχουν δείξει ζωηρό ενδιαφέρον να ακολουθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στις κινήσεις της για το Περιβάλλον και το Νet Zero και το  Fit for 55. Η πολιτική της ΕΕ προς τους προμηθευτές προϊόντων, αναμένεται να γίνει τόσο αυστηρή, που πολλές χώρες θα αποκλειστούν με υπέρογκους δασμούς. Η Ινδία αναμένεται να πιάσει τα περιβαλλοντικά στάνταρντς για να συνεχίσει το επικεδρές εμπόριο με την Ευρώπη, χωρίς χαράτσι ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Ο Υπουργός απάντησε πως η προστασία του πλανήτη και η πράσινη ανάπτυξη είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Εκεί επιβεβαίωσε το ελληνικό ενδιαφέρον για την πράσινη ενέργεια, δηλαδή τις ΑΠΕ, με στόχο την ενεργειακή μετάβαση των δύο χωρών, τον εκμοντερνισμό και την ανάπτυξη των οικονομιών τους. Ανέφερε πως η χώρα μας έχει 250 μέρες ήλιο τον χρόνο και ισχυρούς ανέμους. με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει τις προδιαγραφές για την λειτουργία ΑΠΕ. Αναφέροντας πως η Ελλάδα είναι υπερήφανη για την υπογραφή της συμφωνίας Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας, μιας πρωτοβουλίας της Ινδίας και της Γαλλίας με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στην συνέχεια ο δημοσιογράφος ρώτησε για το πως μπορούν να συνεργαστούν η Ελλάδα και η Ινδία για την ασφάλεια των θαλάσσιων συγκοινωνιών στην Νότια Σινική Θάλασσα (σ.σ. Δεν μπλέκεις) και στην Μεσόγειο.

Ο Υπουργός απάντησε πως η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η τοπική ναυτική σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας για την χώρα μας. Πως η Ελλάδα και η Ινδία έχουν κοινή οπτική στο ζήτημα και πως οι δύο χώρες δεσμεύονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, θεμελιώδεις πυλώνες του σεβασμού στους κανόνες του ναυτικού περιβάλλοντος. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί για την Ελληνική συμμετοχή στην αποτροπή της πειρατείας στις θάλασσες του κόσμου.

Λίγο πριν τελειώσει η συνέντευξη ο δημοσιογράφος ανέφερε πως η Ινδία ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της G20 και αν αυτό το γεγονός μπορεί να έχει αμοιβαία ωφέλεια για τις δύο χώρες.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης χαιρέτισε την ανάληψη της προεδρίας από την Ινδία σε μια δύσκολη περίοδο αβεβαιότητας και οικονομικής ύφεσης. Ανέφερε πως η Ελλάδα καλωσορίζει την φιλοδοξία της Ινδίας να αντιμετωπίσει σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις με έναν τρόπο συμπεριληπτικό με κερδοφόρες συνεργατικές λύσεις.
Η τελευταία ερώτηση αφορούσε την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Ινδίας-Κύπρου, δεδομένου πως η Ινδία έχει σχέσεις και με τις δύο χώρες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έκλεισε την συνέντευξη αναφέροντας πως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι κράτη μέλη της ΕΕ με σημαντικό αποτύπωμα στο παγκόσμιο εμπόριο και την Ανατολική Μεσόγειο, σε σημείο που μπορεί να αποτελέσουν λόγω θέσης την γέφυρα της Ινδίας. Εκτιμώντας την θέση της Ινδίας για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. 
Η Ελλάδα θα ποντάρει στην βοήθεια της Ινδίας στον ΟΗΕ για το θέμα της Κύπρου και θα προσπαθήσει να φτάσει τις εμπορικές συνεργασίες στο ανώτατο επίπεδο, φιλοδοξώντας να γίνει η πύλη εισόδου για τα ινδικά αγαθά στην ΕΕ.

Keywords
Αναζητήσεις
g-gerapetritis-i-ellada-borei-na-ginei-i-pyli-eisodou-tis-indias-stin-evropi.htm
Τυχαία Θέματα