Φάκελος Εργασία: Ποιοι κλάδοι ετοιμάζουν προσλήψεις – Οι περιζήτητες δεξιότητες

07:00 23/6/2023 - Πηγή: Emea.gr

Το θέμα των νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης, με την Νέα Δημοκρατία να έχει ήδη δεσμευτεί για σημαντική αύξηση των μισθών σε περίπτωση που εξασφαλίσει την επανεκλογή της.

Κατά γενική ομολογία, στη χώρα μας πραγματοποιείται μια σημαντική προσπάθεια μείωσης της ανεργίας, κάτι που αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα,

όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του 2023 ήταν 11,2% έναντι 12,7% τον Απρίλιο του 2022 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 11,1% τον Μάρτιο του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει πρόβλεψη για επαναφορά των τριετιών, σε περίπτωση που η ανεργία μειωθεί στη χώρα μας κάτω από 10%, ένας στόχος που μοιάζει εξαιρετικά εφικτός τα επόμενα χρόνια.

Εξαιρετικά υγιές το κλίμα προοπτικών στελέχωσης

Την αισιοδοξία για την επιτυχή καταπολέμηση της ανεργίας έρχεται να ενισχύσει η Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης (ΝΕΟ) του ομίλου ManpowerGroup για το 3ο τρίμηνο του 2023 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος).

Σε αυτήν, καταγράφεται ένα εξαιρετικά υγιές κλίμα προοπτικών στελέχωσης στην Ελλάδα, με τους Έλληνες υπεύθυνους προσλήψεων να εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι διαμορφώνοντας τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στο +16%.

Πιο συγκεκριμένα, οι Οργανισμοί αναμένουν ότι οι προοπτικές απασχόλησης θα ενισχυθούν κατά 8%, έναντι του 2ου τριμήνου του 2023, και κατά 17% έναντι του αντίστοιχου περσινού.

Επιπλέον, το 35% των 510 εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν αύξηση προσλήψεων, το 47% δεν περιμένει καμία αλλαγή, και το 15% προβλέπει μείωση.

Βελτίωση σε 8 από τους 9 κλάδους

Ενδεικτικό της ανοδικής τάσης που επικρατεί στην αγορά, είναι ότι οι ελληνικοί Οργανισμοί σε 8 από τους 9 κλάδους αναμένουν αύξηση του κλίματος στελέχωσης το 3ο τρίμηνο του 2023, ενώ ο δείκτης προοπτικών απασχόλησης παρουσιάζει μείωση μόνο σε έναν κλάδο.

Αναλυτικότερα, ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων καταγράφεται στον κλάδο των Μεταφορών & της Εφοδιαστικής Αλυσίδας με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο 53%, σημειώνοντας αύξηση κατά 45% συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο του 2023 και κατά 58% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.

Εξάλλου, ένας από τους κλάδους με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας, με τις προοπτικές προσλήψεων να διαμορφώνονται στο +45% αλλά και η Πληροφορική με ΝΕΟ 39.

Η πιο ανταγωνιστική περιφέρεια στη χώρα είναι η ευρύτερη περιοχή της Αττικής με ΝΕΟ 20. Συγκεκριμένα, παρουσιάζει αύξηση κατά 8% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 21% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2022.

Αυξημένη η αισιοδοξία στις μεγάλες εταιρείες

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που έρχεται στην επιφάνεια είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες εργοδότες σε Οργανισμούς που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους παρουσιάζονται αισιόδοξοι, καταγράφοντας δείκτη ΝΕΟ 19 και σημειώνοντας αύξηση κατά 6% έναντι του προηγούμενου τριμήνου και κατά 10% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2022. 

Οι Οργανισμοί με τη μεγαλύτερη αύξηση έναντι του 2ου τριμήνου του 2023 είναι εκείνοι που απασχολούν 10-49 εργαζομένους, καθώς αναφέρουν μεταβολή 12%.

Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες δεξιότητες

Την ώρα λοιπόν που οι προοπτικές στην αγορά εργασίας είναι θετικές, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα: «Ποια προσόντα οφείλει να έχει ένας εργαζόμενος για να ξεχωρίσει;».

Σε αυτό έρχεται να απαντήσει πρόσφατη έκθεση του World Economic Forum η οποία βασίζεται σε 803 εταιρείες σε 27 κλάδους και σε 45 χώρες. «Πρωταθλήτριες» στη σχετική λίστα αναδείχθηκαν η αναλυτική σκέψη και η δημιουργικότητα, ενώ σε υψηλή θέση καταγράφονται δεξιότητες προσαρμοστικότητας, όπως η ανθεκτικότητα και η ευελιξία.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι, παρά την τεχνολογική εποχή την οποία διανύουμε, στην πρώτη δεκάδα βρίσκεται μόλις μία δεξιότητα η οποία συνδέεται με την τεχνολογία.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το WEF, οι 10 πιο σημαντικές δεξιότητες:

Αναλυτική σκέψη
Δημιουργική σκέψη
Ανθεκτικότητα, ευελιξία, σβελτάδα
Κίνητρο και επίγνωση των δυνατοτήτων μας
Φιλοπεριέργεια και διάθεση για μάθηση
Τεχνολογικός αλφαβητισμός
Αξιοπιστία και προσοχή στη λεπτομέρεια
Ενσυναίσθηση και προσοχή στον συνομιλητή
Ηγετικές δυνατότητες και κοινωνική επιρροή
Ποιοτικός έλεγχος

Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μία φάση που το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας (η πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ μαρτυρά «εκτόξευση» ύψους 42,2% ) αλλά ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να διαθέτουν εργοδότες και εργαζόμενοι προκειμένου να πρωταγωνιστήσουν, σε ένα περιβάλλον που τα δεδομένα αλλάζουν με αστραπιαία ταχύτητα.

Keywords
Αναζητήσεις
fakelos-ergasia-poioi-kladoi-etoimazoun-proslipseis--oi-perizitites-dexiotites.htm
Τυχαία Θέματα