«Έρχονται» τα ηλεκτρονικά διόδια και δίνουν «ανάσα» στους οδηγούς

13:47 27/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Τέλος μπαίνει τα επόμενα χρόνια στους σταθμούς διοδίων των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας καθώς πρόκειται να αντικατασταθούν από τα ηλεκτρονικά διόδια και θα λειτουργούν με χιλιομετρική χρέωση. Θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους με εξαίρεση την Αττική Οδό. 

Σκοπός του νέου μέτρου είναι η μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης πολλών οδηγών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή καταβάλλουν ένα προκαθορισμένο, υψηλό αντίτιμο, ανεξάρτητα από τα πόσα χιλιόμετρα έχουν διανύσει.  Το νέο σύστημα αφορά στην εγκατάσταση,

λειτουργία και συντήρηση του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη σταδιακή μετάβαση στο σύστημα «ελεύθερης ροής» στους αυτοκινητοδρόμους που θα διασφαλίσει ότι στα ταξίδια δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις αφού τα οχήματα δεν θα χρειάζεται να σταματήσουν για τη συναλλαγή στα διόδια.

Σημειώνεται ότι ήδη τα ηλεκτρονικά διόδια εφαρμόζονται πιλοτικά στην Ολυμπία Οδό, ενώ ένας από τους πρώτους αυτοκινητόδρομους που θα τα λάβουν θα είναι και ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη, που αναμένεται να είναι έτοιμος στο σύνολό του μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Στην Ολυμπία Οδό τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρέωση των οδηγών είναι έως και 76% χαμηλότερη.

Πώς λειτουργούν τα ηλεκτρονικά διόδια;

Ο πομποδέκτης της εταιρείας, που έχουν προμηθευτεί οι οδηγοί, διαβάζεται από ηλεκτρονικές πύλες με αισθητήρες εγκατεστημένους στις εισόδους και εξόδους του αυτοκινητοδρόμου και το όχημα πληρώνει το αντίτιμο της ζώνης χρέωσης. Σε περίπτωση που εξέλθει από τον αυτοκινητόδρομο πριν από το τέλος της συγκεκριμένης ζώνης, τότε πιστώνεται αυτόματα στον πομποδέκτη του το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσταση που δεν διανύθηκε.

Για την ώρα πάντως, οι οδηγοί βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού από τ0 2024 έκανε «ποδαρικό» με αυξήσεις στα διόδια.  

Keywords
Αναζητήσεις
erchontai-ta-ilektronika-diodia-kai-dinoun-anasa-stous-odigous.htm
Τυχαία Θέματα