Επίσημη προκήρυξη εκλογών: Στις 11 το πρωί, ο πρωθυπουργός, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

06:30 22/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση, που θα κρίνει ποιο πρόσωπο θα είναι πρωθυπουργός και ποιο κόμμα θα κυβερνήσει την χώρα την επόμενη τετραετία, βρίσκεται προ των πυλών.

Σήμερα στις 11:00 το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και θα ζητήσει το κλείσιμο της Βουλής ενόψει των εκλογών 2023.

Τυπικά, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικαλεστεί εθνικό θέμα μείζονος σημασίας, καθώς οι εκλογές

γίνονται μερικές εβδομάδες πριν από την λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, το οποίο το βράδυ του Σαββάτου αναμένεται να θυροκολληθεί στο περιστύλιο. Με την θυροκόλλησή του, ξεκινά αμέσως η προεκλογική περίοδος.

Το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι τεράστιο και όπως έχει επισημαίνει κατ’ επανάληψη, ο πρωθυπουργός «στις εκλογές του Μαΐου θα κριθεί αν θα καταφέρουμε να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε ή αν θα επιστρέψουμε σε μια Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης».

Αμέσως μετά τη συνάντηση με την κ. Σακελλαροπούλου, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα Χανιά, όπου στις 7 το απόγευμα, θα μιλήσει στο Παλαιό Λιμάνι της πόλης, ξεκινώντας και επίσημα, την προεκλογική του εκστρατεία.

Το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός, θα επισκεφθεί το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Την Κυριακή αναμένεται να υπογραφεί στο Ηράκλειο η σύμβαση για την κατασκευή του τμήματος Χερσόνησος – Νεάπολη, του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πανηγυρική υπογραφή της σύμβασης για το τμήμα του ΒΟΑΚ, θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Το έργο, όπως είναι γνωστό, θα κατασκευαστεί από το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, με σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και αποτελεί το δεύτερο από τα τρία τμήματα του ΒΟΑΚ που συμβασιοποιείται μετά το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, το οποίο υλοποιείται ως δημόσιο έργο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να «οργώσει» όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας, αναδεικνύοντας το έργο, που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει ο πρωθυπουργός και στα μέτρα που θα λάβει η ΝΔ την επόμενη τετραετία, εφόσον οι πολίτες, της δώσουν νέα εντολή διακυβέρνησης του τόπου.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και όλα τα στελέχη της ΝΔ, θα αναδείξουν στην κομματική βάση, αλλά και στο σύνολο των πολιτών, την κρισιμότητα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Θα επισημάνουν σε όλους του τόνους ότι, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει «χαλαρή» ψήφος, καθώς το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης θα κρίνει και την αυτοδυναμία της ΝΔ.

Το ζητούμενο για την «γαλάζια» παράταξη είναι ένα ποσοστό άνω του 33%, όσο πιο κοντά γίνεται στο 34%, το οποίο στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με ενισχυμένη αναλογική, μπορεί να δημιουργήσει τις βάσεις για αυτοδυναμία.

Η αυτοδυναμία αναμένεται να «παιχτεί» λίγο πάνω από το 37,5%, ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Σε πλήρη εγρήγορση έχουν τεθεί τα επιτελεία όλων των κομμάτων.

Βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα να φτάσει στο 33%, ενώ το ΠΑΣΟΚ, όπως έχει τονίσει ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, επιζητά ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό.

Το ΚΚΕ αυξάνει σταδιακά τα ποσοστά του, ενώ ενισχυμένα εμφανίζονται τα κόμματα των Γιάνη Βαρουφάκη και Κυριάκου Βελόπουλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα