Ελλάδα – Αίγυπτος: Έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε τουρκική πρόκληση, όλο το παρασκήνιο

06:26 5/10/2022 - Πηγή: Emea.gr

Η αιφνιδιαστική κίνηση του τουρκικού καθεστώτος να φέρει και πάλι στην επιφάνεια το παράνομο τουρκολιβυκό Μνημόνιο έθεσε σε «κόκκινο συναγερμό» τόσο την Ελλάδα όσο και την Αίγυπτο

Η νέα πρόκληση της Άγκυρας, ενεργοποίησε άμεσα και στο μέγιστο βαθμό την ετοιμότητα της Ελλάδας

και της Αιγύπτου, οι οποίες ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, προκειμένου να υπερασπιστούν την εθνική τους κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις έγινε γνωστή η παράνομη συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του και αποφάσισαν την άμεση καταδίκη της συμφωνίας. 

Η Ελλάδα ήδη ενισχύει τις δυνάμεις της στην επίμαχη θαλάσσια περιοχή και ο ελληνικός στόλος είναι έτοιμος να αντιδράσει σε περίπτωση που προκληθεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εγρήγορση βρίσκεται και ο ισχυρός Αιγυπτιακός στόλος, ο οποίος βρίσκεται σε άμεση συνεννόηση με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας, ενημέρωσε τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνη, αλλά και τις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να υπάρξει κοινή αντίδραση. 

Να σημειωθεί ότι την Κυριακή ο επικεφαλής της Ελληνική διπλωματίας θα μεταβεί στο Κάιρο όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι.  

Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και κορυφαίοι Τούρκοι υπουργοί υπέγραψαν το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο μια ημέρα μετά τη συνάντηση του συμβούλου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, με το δεξί χέρι του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν και θέματα περιφερειακής σταθερότητας. 

Πάντως, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις ενέργειες του τουρκικού καθεστώτος, καθώς σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν «ανάφλεξη» στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις μάχες που διεξάγονται στην Ουκρανία. 

Διαβάστε περισσότερα στο govnewsGR.

Keywords
Τυχαία Θέματα