Ελεύθερος Σκοπευτής: Το ΧΑ αντέχει στις πιέσεις από τη Wall Street

12:10 6/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μεγάλη η σταθερότητα του ΧΑ, καθώς υποστηρίζεται από την προοπτική εισόδου 36 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία που θα κλείσουν το επενδυτικό κενό μίας δεκαετίας. Πάρτε για παράδειγμα, το νέο εργαλείο με το οποίο θα διαχυθούν κονδύλια για επενδύσεις σε νέες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις το οποίο λέγεται ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης, συγγραφέας του αναπτυξιακού νόμου της χώρας ως υφυπουργός Ανάπτυξης στην προηγούμενη θητεία του, συνυπέγραψε το ξεκίνημα του εγχειρήματος με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής

Τράπεζας – HDB, Γιώργο Ζαββό.

Στο ΧΑ τώρα, που αντέχει στις εισαγόμενες πιέσεις από τη Wall Street, θα πρέπει να επισημάνουμε πόσο καλή μελέτη έχουν κάνει οι πηγές της στήλης εντοπίζοντας ισχυρές εταιρείες. Επειδή η στήλη ούτε μπορεί ούτε κάνει προτάσεις για αγορά ή πώληση στηρίζεται στις πληροφορίες και στις αναλύσεις επαγγελματιών της αγοράς.

Στα πλαίσια αυτά σημειώνεται η καλή πορεία εντός της εβδομάδας της ΔΕΗ,  του ομίλου Στασινόπουλου ειδικά της μητρικής ΒΙΟΧΑΛΚΟ, της AEGEAN, της INTRALOT και LAMDA αλλά και των Πειραιώς, ΕΤΕ, ΟΤΕ κ.λπ. Εχθές από τις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική κινήθηκαν ανοδικά και κράτησαν την αγορά μαζί με τη ΔΕΗ που εντυπωσίασε.

Η μετοχή της ΔΕΗ είναι πια σε ζώνη τιμών που δεν είχε ξαναδεί μετά το 2014. Η  εταιρεία αλλάζει και στοχεύει να γίνει ενεργειακός ηγέτης των ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και η μετοχή της όπως λένε οι επαγγελματίες, δεν είναι ένα ευκαιριακό πυροτέχνημα, κατάλληλο για βιαστικούς παίκτες ημερήσιων αποδόσεων. Οι θεσμικοί που πήραν θέση με τη διάθεση μετοχών έχουν μείνει σταθεροί και υπομονετικοί με τον τίτλο, προσδοκώντας σε μακροχρόνια ανάπτυξη και πλούσια μερίσματα. Η Επιχείρηση επενδύει στην ανάπτυξή της.

Μέσα σε λίγες ημέρες η ΔΕΗ ολοκλήρωσε το μεγάλο deal εξαγοράς στη Ρουμανία και πέρασε τα σύνορα της χώρας. Έκλεισε τη συμφωνία με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ στις ΑΠΕ και στη συνέχεια τη συμφωνία για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Τα υπεράκτια αιολικά ειδικά φαίνεται ότι ενδιαφέρουν την ΔΕΗ, αλλά υπάρχουν κι άλλα σχέδια, η διοίκηση του κ. Στάσση δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια.

Σχετικά με την AEGEAN τώρα, επειδή κάποιοι νομίζουν ότι το σημαντικό ήταν η εξαγορά των warrants και η επιστροφή της βοήθειας στο δημόσιο, κάνουν μεγάλο λάθος. Έχουν χάσει όλη την εικόνα. Ίσως πήραν μία ιδέα χθες, με τις ανακοινώσεις των αφίξεων στο Ελευθέριος Βενιζέλος που ήταν 10% πάνω από το έτος ρεκόρ 2019 και 24% πάνω από το 2022. Η εταιρεία λοιπόν έχει ήδη πάρει τα μέτρα της κι έχει κάνει συμφωνία για τα αεροσκάφη Airbus A320 της ρουμανικής Animawings τα οποία θα διατεθούν από το ερχόμενο καλοκαίρι για πτήσεις από το Ηράκλειο προς πόλεις της Γαλλίας και της Ελβετίας.

Αθόρυβα στην αρχή αλλά έγινε φανερή στη συνέχεια η κίνηση της Ελλάκτωρ. Στην αγορά συζητούν δύο πληροφορίες. Την πιθανότητα βάσει της συμφωνίας με τη  Motor Oil να μειώσει η δεύτερη τη θέση της όπως μπορεί να κάνει και να μπει άλλος παίκτης. Στο μεταξύ όμως η εταιρεία πουλάει το 25% της Άνεμος στη Motor Oil, και έχοντας κάνει και τις πωλήσεις της Άκτωρ και Γιαλού, υπολογίζεται ότι το ταμείο έχει ξεπεράσει τα 580 εκατ. ευρώ. Η αγορά υποπτεύεται μεγάλη επιστροφή κεφαλαίων στους μετόχους.

Στην αγορά συζητείται επίσης η πιθανότητα αυξημένης ζήτησης στο χαλκό και κατά πόσον η αύξηση αυτή ευνοεί υπό προϋποθέσεις το όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ και τις θυγατρικές του, αν και η μητρική ευνοείται σίγουρα από την εισαγωγή της θυγατρικής εταιρίας ακινήτων στο ΧΑ.

Keywords
Αναζητήσεις
eleftheros-skopeftis-to-cha-antechei-stis-pieseis-apo-ti-wall-street.htm
Τυχαία Θέματα