«Εκρηκτική» τριετής πορεία ανάπτυξης των υπηρεσίων IRIS της ΔΙΑΣ ΑΕ

10:18 28/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η άκρως εντυπωσιακή πορεία των υπηρεσιών IRIS της Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) ΑΕ, συμπλήρωσε μια τριετία, το 2023, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε προ μερικών ημερών η ίδια η εταιρεία.

Πως αλλιώς μπορούν να χαρακτηριστούν τα μεγέθη που κατάφερε να σημειώσουν πέρυσι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες, καταδεικνύοντας στην πράξη αφενός μεν το γεγονός της απήχησης που έχει πετύχει η διατραπεζική υπηρεσία IRIS

payments και τα ποικίλα προϊόντα της, όσο και του υψηλού βαθμού χρηστικότητας, της ευκολίας, της ασφάλειας, της ταχύτητας και της καινοτομίας που τις διακρίνουν.

Συγκεκριμένα, για τρίτο συνεχόμενο έτος, το 2023, οι συναλλαγές που διακινήθηκαν μέσω της ΔΙΑΣ κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό αύξησης, ενώ το ύψος της αξίας τους κινήθηκε σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ για τα 34 έτη λειτουργίας της εταιρείας ως του εγχώριου συστήματος πληρωμών.

Το 2023, η ΔΙΑΣ διακανόνισε 406 εκατομμύρια συναλλαγές, συνολικής αξίας 450 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένης κατά 51,5% σε σχέση με το 2020, οπότε η αξία των συναλλαγών ανερχόταν σε 297 δισεκατομμύρια ευρώ!

Παράλληλα, ενισχυμένες εμφανίζονται οι εισπράξεις επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς αποτελούν το 37,6% (153 εκατομμύρια) του συνόλου των συναλλαγών που διακινήθηκαν το 2023, ενώ την ίδια στιγμή διπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που διασυνδέονται με τη ΔΙΑΣ για τις εισπράξεις τους, σε σύγκριση με το 2020. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε πράξη η υιοθέτηση του κωδικού RF/QR σχεδόν από το σύνολο (98%) των εν λόγω επιχειρήσεων.

Έντονα ανοδικά μεγέθη για τις υπηρεσίες IRIS payments

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ, το 2023 ενισχύθηκε σημαντικά η υπηρεσία IRIS payments. Στα δε προϊόντα IRIS περιλαμβάνονται οι άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων (IRIS P2P), μεταξύ επαγγελματιών (IRIS P2B) και οι πληρωμές σε ηλεκτρονικό κατάστημα (IRIS eCommerce) που με τη σειρά τους ήταν αυξημένες κατά 251%, 293% και 69% αντίστοιχα, σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2022. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η εξελικτική πορεία των συναλλαγών αυτών το 2023 συγκριτικά με τα προ τριετίας δεδομένα (2020), καθώς καταγράφεται ενίσχυση της τάξεως του 2540% (IRIS P2P), 1125% (IRIS P2B) και 373% (IRIS eCommerce).

Παράλληλα, οι χρήστες του IRIS P2P στα τέλη του προηγούμενου έτους ανήλθαν σε 2,2 εκατομμύρια (μηνιαίο ρεκόρ με 102 χιλιάδες νέες εγγραφές το Δεκέμβριο του 2023), μέγεθος το οποίο είναι υπερ-τετραπλάσιο έναντι του 2020, με το 70% των χρηστών να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών. Όσο για τους εγγεγραμμένους επαγγελματίες στην υπηρεσία IRIS P2B, ανήλθαν σε 155 χιλιάδες, μέγεθος αυξημένο κατά 292,8% εν συγκρίσει με το 2022 και τριπλάσιο σε σχέση με το 2020. Το δε πλήθος των εγγεγραμμένων εμπόρων/eshop στην υπηρεσία IRIS eCommerce ανήλθε σε 3,5 χιλ. το 2023, ενισχυμένο κατά 19 φορές σε σχέση με τα προ τριετίας δεδομένα.

Σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία του 2023, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΙΑΣ ΑΕ, Σταυρούλα Καμπουρίδου, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για την επίτευξη ουσιαστικής ανάπτυξης, ολοκληρώνοντας μια άκρως επιτυχημένη τριετία, έχοντας ξεπεράσει όλους τους στόχους που είχε θέσει η εταιρεία υπό τη διοίκησή της. «Η αξιοσημείωτη αύξηση τόσο στον όγκο όσο και στην αξία των συναλλαγών υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για καινοτομία και αποτελεσματικότητα στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο των ηλεκτρονικών πληρωμών. Σε αυτό το πλαίσιο, βρισκόμαστε σε διαρκή αναζήτηση -σε συνεργασία πάντα με τις τράπεζες μέλη μας- καινοτόμων, ασφαλών, διαισθητικών υπηρεσιών πληρωμών, προκειμένου να διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο επιχειρήσεις, οργανισμούς και πολίτες.

Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στο μεταίχμιο της περαιτέρω ωρίμασης και ευρείας καθιέρωσης των άμεσων πληρωμών και κατ’ επέκταση της ομπρέλας υπηρεσιών IRIS payments στην ελληνική και κυπριακή αγορά. Η δέσμευσή μας να παρέχουμε λύσεις ηλεκτρονικών πληρωμών αιχμής είναι ακλόνητη και αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των μελών-τραπεζών, των μετόχων μας και των πολιτών στη ΔΙΑΣ. Είμαστε αφοσιωμένοι στην προώθηση περαιτέρω της καινοτομίας και αποτελεσματικότητας», όπως τόνισε με έμφαση η κα Καμπουρίδου.

(Πόσο) συμφέρουν οι υπηρεσίες IRIS τους επιχειρηματίες;

Η φετινή χρονιά έχει την ιδιαιτερότητα έπειτα από σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών, να εισάγεται ένας ακόμη τρόπος πληρωμής προς όφελος των ίδιων των καταναλωτών. Πρόκειται για τις υπηρεσίες άμεσων πληρωμών IRIS, οι οποίες εκτός της σύγχρονης λειτουργίας τους, της ευχρηστίας και του υψηλού επιπέδου ασφάλειας που εισάγουν, έχουν πολύ πιο ανταγωνιστικές χρεώσεις έναντι των πληρωμών μέσω POS.

Γεγονός, που αναμένεται να αποτελέσει ένα πρόσθετο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, πόσο μάλλον από τη στιγμή κατά την οποία οι προμήθειες για τις επιχειρήσεις στο σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS Payments δεν υπερβαίνουν το 1%!

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice

Keywords
Αναζητήσεις
ekriktiki-trietis-poreia-anaptyxis-ton-ypiresion-iris-tis-dias-ae.htm
Τυχαία Θέματα