Διογένης: ΑΠΕ: Παρελθόν ο κράχτης των υψηλών αποδόσεων/Μαζική έξοδος ξένων επενδυτών

08:48 7/7/2025 - Πηγή: Emea.gr
——————————————————– Στέρεψε η κάνουλα των μεγάλων αποδόσεων από τα έργα  των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας–  Παρελθόν ο κράχτης των υψηλών αποδόσεων–  Μαζική η έξοδος των ξένων επενδυτών από τον κλάδο– Οφέλη για τους ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους******************–  Χρηματιστήριο: Κρίσιμη εβδομάδα για την εγχώρια αγορά– Θα αυξήσει το τίμημα η Euronext; Διιστάμενες οι απόψεις******************–  Ο Μερτς χτυπάει την καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ε.Ε.– Άλλα προωθούν οι Βρυξέλλες
για καταθέσεις, Κεφαλαιαγορές και Τραπεζική Ενοποίηση***************– Συνεχίζονται οι αθρόες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες– Αντέχει η αγορά και βάζει πλώρη για νέα επίπεδα——-–  Χαρακτηριστικό παράδειγμα διακράτησης η μετοχή της ΔΕΗ– Οι πιστοί και υπομονετικοί γράφουν ήδη σημαντικά κέρδη ——-–  Αλήθεια, είναι ενεργή ακόμα από το 2022, η χρυσοφόρα σύμβαση Δημοσίου-Τράπεζας Πειραιώς;—————————————————–ΑΠΕ: Παρελθόν ο κράχτης των υψηλών αποδόσεων/Μαζική έξοδος ξένων επενδυτών

Ουσιαστικά, η κάνουλα των μεγάλων αποδόσεων από τα έργα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, άρχισε να φθίνει κατά τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα από το προηγούμενο έτος, δίνοντας το σήμα, ιδίως στους μεγάλους ξένους επενδυτές, ότι το Ελντοράντο των ΑΠΕ στην Ελλάδα τελειώνει. Σημαντικές επενδύσεις και μεγάλα projects, που έφεραν την υπογραφή κυρίως ξένων ενεργειακών κολοσσών και δευτερευόντως ελληνικών εφοπλιστικών συμφερόντων, βγήκαν προς αναζήτηση αγοραστών, καθώς οι προνοητικοί διέβλεπαν ότι επέρχεται ο κορεσμός, μαζί με την αδυναμία του συστήματος να δεχτεί μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας.

Οι πλέον ωφελημένοι ήταν όσοι επενδυτές φρόντισαν έγκαιρα να πουλήσουν όποια συστήματα φωτοβολταϊκών ή πάρκων ανεμογεννητριών κατείχαν, αφού κατάφεραν να τα μεταβιβάσουν είτε σε μεγάλους ενεργειακούς ομίλους είτε σε φιλόδοξους νέους επενδυτές, που είχαν προφανώς άγνοια κινδύνου ή ελλιπή ενημέρωση. Τα τελευταία δύο χρόνια άλλαξαν χέρια μεγάλες επενδύσεις, καθώς ισχυροί ξένοι όμιλοι αναζήτησαν αγοραστές και πέτυχαν επικερδείς διεξόδους, αφήνοντας ουσιαστικά το πρόβλημα στα χέρια των νέων ιδιοκτητών.

Γερμανικοί όμιλοι, Γαλλικοί, Πορτογαλλικοί κλπ, είτε αποχώρησαν ήδη από την ελληνική αγορά είτε αναζητούν άλλα επενδυτικά σχήματα, αναθέτοντας σε εξειδικευμένα γραφεία συμβούλων το έργο της εύρεσης αγοραστών. Ενδιαφέρον βεβαίως υπάρχει, όχι μόνο από ξένους ομίλους, αλλά και ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους, καθώς και μια νέα σχετικά “φουρνιά” εφοπλιστών, που αναζητούν στη στεριά επενδύσεις, για να διοχετεύσουν την υπερβάλλουσα αυτό το διάστημα ρευστότητα τους.

Επιχειρηματίας του κλάδου, από τους πρώτους που επένδυσαν στις ΑΠΕ, επισημαίνει ότι «τα μεγάλα κέρδη βγήκαν τα πρώτα χρόνια, όταν και οι επενδύσεις ήταν λιγότερες και οι ενεργειακές ανάγκες μεγαλύτερες, αφού δεν καλυπτόταν από το τότε υπάρχον σύστημα». Και θεωρεί ως «φυσιολογική, αλλά και αναπόφευκτη» την τάση αποχώρησης από τον κλάδο, «αφού ο βασικός σκοπός των ξένων επενδυτών επετεύχθη, δηλαδή η αποκόμιση πολύ μεγάλων κερδών».

Και συνεχίζει, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα, ήταν ιδιαίτερα γαλαντόμα τα πρώτα ειδικά χρόνια με τις άδειες και τα συμβόλαια αγοράς της παραγόμενης ενέργειας, γεγονός που ναι μεν έφερε την επανάσταση στο τότε ενεργειακό τοπίο και οδήγησε σε ένα τρελό πάρτι αποδόσεων, αλλά τώρα δεν παράγονται οι ίδιες αποδόσεις, ούτε σε ποσοστό 50%».

Κατά την άποψη του ίδιου παράγοντα, ο οποίος έχει πουλήσει το ήμισυ του ενεργειακού του δυναμικού σε ΑΠΕ, σε ένα μικτό σχήμα βορειοευρωπαίων επενδυτών και ενός εφοπλιστικού fund, το ενδιαφέρον έχει μεν μειωθεί δραστικά, αλλά ο κλάδος παραμένει ελκυστικός. “Δεν ισχυρίζομαι ότι και τώρα δεν υπάρχουν αποδόσεις, υπάρχουν, όπως υπάρχουν και νέοι επενδυτές, αλλά ο κράχτης των πολύ υψηλών αποδόσεων, δεν υπάρχει πλέον”, επισημαίνει ο συνομιλητής μας.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από την τάση αποεπένδυσης ξένων εταιρειών από τις ΑΠΕ, είναι ότι η σημερινή εικόνα στον κλάδο, καταλήγει υπέρ εγχώριων κυρίως ενεργειακών ομίλων, καθώς αποκτούν έτοιμες επενδύσεις, σε τιμές ιδιαίτερα συμφέρουσες. Το κατά πόσο, όμως, θα είναι και αποδοτικές θα διαφανεί από τις μελλοντικές συνθήκες και ιδιαίτερα από τις περικοπές ενέργειας και τις τιμές που τείνουν πολλές φορές να μηδενιστούν, προβληματίζοντας όλους και πολύ περισσότερο όσους δεν έχουν τα κατάλληλα συμβόλαια.

Χρηματιστήριο: Κρίσιμη εβδομάδα/ Θα αυξήσει το τίμημα η Euronext;

Η τρέχουσα εβδομάδα εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την τύχη της πρότασης εξαγοράς της ΕΧΑΕ, από την Euronext, καθώς θα διαφανούν οι προθέσεις και από τις δύο πλευρές. Η πρόταση, όπως είναι γνωστό αποτιμά την αξία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε 399 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται ότι δεν αντικατοπτρίζει την αξία της, κατά ορισμένους μάλιστα είναι και… ολίγον υποτιμητική.

Ειδικά όσοι παράγοντες και επενδυτές έχουν αυτήν την άποψη, μεταξύ των οποίων προφανώς συμπεριλαμβάνεται και η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου, εκτιμούν ότι η Euronext θα πρέπει να επανέλθει, με «σοβαρότερη» πρόταση, ούτως ώστε να εξεταστεί με άλλο πρίσμα και με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Τα οφέλη της ένταξης του ΧΑ σε έναν μεγαλύτερο οργανισμό και με σαφώς πολλαπλάσιες δυνατότητες εξέλιξης των εισηγμένων εταιρειών, δεν αμφισβητούνται επί της ουσίας.

Αυτό που αμφισβητείται, όμως, είναι η μετέπειτα συμπεριφορά του αγοραστή, έναντι των δομών της ελληνικής αγοράς και των ιδιαιτεροτήτων της. Και αυτό γιατί υπάρχουν ενστάσεις από τη μέχρι τώρα λειτουργία της Euronext, έναντι χρηματιστηριακών οργανισμών που απορρόφησε, στους οποίους υπήρξαν σοβαρά προβλήματα ενσωμάτωσης, όχι μόνο του προσωπικού, αλλά των λειτουργικών διαδικασιών.

Η πλευρά που τάσσεται αναφανδόν υπέρ της εξαγοράς του ΧΑ, χαρακτηρίζει τα προαναφερόμενα, ως «τεχνικής φύσης» θέματα, που δεν πρέπει να εμποδίσουν τη διαδικασία εξαγοράς και ένταξης της μικρής μας σε μέγεθος αγοράς, σε ένα σαφώς ισχυρότερο σχήμα. Πάντως και οι δύο πλευρές, αν μπορούμε να θέσουμε τέτοιες διαχωριστικές γραμμές, συμφωνούν ότι η πρόταση υπολείπεται της αξίας του ΧΑ και εμμέσως πλην σαφώς αναμένουν κάποια βελτιωμένη πρόταση από τη Euronext. Βελτίωση, βέβαια που μια μερίδα παραγόντων και χρηματιστών, δεν την περιμένουν και δηλώνουν ότι αν υπάρξει, θα συνιστά ευχάριστη εξέλιξη…

Ο Μερτς χτυπάει την καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που προωθούν οι Βρυξέλλες

Ο Μερτς αδειάζει την πολιτική ενοποίησης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών
Ακόμα και πριν αναλάβει επισήμως τη θέση του καγκελάριου, ο Φριντριχ Μερτς είχε φροντίσει να προϊδεάσει όλη την υπόλοιπη Ε.Ε. ότι τα πράγματα με τη χώρα του, τη Γερμανία, δεν θα έχουν καμία σχέση με όσα ξέραμε ως τώρα. Πέραν της ανοιχτής πολιτικής του, ότι η Γερμανία πρέπει να καταστεί πανίσχυρη στρατιωτικά ακόμα και να γίνει πυρηνική δύναμη (!), έχει διαφοροποιήσει τις γερμανικές θέσεις σε κομβικά και κρίσιμα θέματα για το μέλλον της Ένωσης.

Στο προ ημερών συνέδριο των τοπικών ταμιευτηρίων της Γερμανίας, ήταν αποκαλυπτικός για το πως βλέπει το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων. Δήλωσε με έμφαση ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος κοινοτικοποίησης λειτουργικών συστημάτων ευθύνης σε επίπεδο κρατών μελών» και ότι «δεν θέλουμε να συγκεντρώσουμε τα πάντα».

Τα συστήματα εγγύησης των ταμιευτηρίων και των συνεταιριστικών τραπεζών στη Γερμανία, προστατεύουν πάντα ολόκληρη την τράπεζα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και το σύνολο των καταθέσεων των πελατών τους. Σε αντίθεση δηλαδή με αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, ότι σε στιγμές κρίσης οι απώλειες καλύπτονται μόνο μέχρι 100.000 ευρώ. Τώρα, όπως αντιλαμβάνεστε, θα έχουμε νέα προβλήματα στο οικοδομημα της Ε.Ε., γιατί το προαναφερόμενο θέμα έχει άμεση σχέση και με την προωθούμενη Ένωση Κεφαλαιαγορών και με την επίσης προωθούμενη Τραπεζική Ένωση.

Ο Μερτς έθιξε δηλαδή, με απλά λόγια, την καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο οι Βρυξέλλες και πολλές ακόμα χώρες μεμονωμένα προωθούν με κάθε τρόπο, κάτι που είναι φανερό ότι δεν βρίσκει σύμφωνο τον νέο Γερμανό καγκελάριο.

Tips

– H αγορά φάνηκε την Παρασκευή ότι βρίσκει ξανά την ισορροπία της και “υπόσχεται” συνέχεια της ανοδικής της πορείας. Μέχρι τώρα, για οποιοδήποτε λόγο και να υποχωρούσε, έβρισκε τον τρόπο να καλύψει το χαμένο έδαφος και να υπερβεί και τα προηγούμενα επίπεδα κορυφής της

– Από τις τράπεζες,μόνο η Alpha Bank και η Optima (κοίτα σύμπτωση, ε) έκλεισαν με κέρδη, αλλά οι συναλλαγές στις τράπεζες και τα πακέτα, παραμένουν στην ημερήσια διάταξη.

– Εύλογα στον τραπεζικό κλάδο ρευστοποιούνται μεγάλα κέρδη από ξένους παίκτες, αλλά το πολύ θετικό είναι ότι η προσφορά απορροφάται με ευκολία που εκπλήσσει. Και αυτό κάτι σημαίνει και κάπου οδηγεί. Δεν επενδύσει κάποιος στα τρέχοντα επίπεδα, για να…χάσει

– Πολλά από τα ισχυρά χαρτιά κινούνται με μικρές διακυμάνσεις, κατά το πλείστον ανοδικές, ουσιαστικά οι επενδυτές αυτών των μετοχών αναμένουν μια μονιμότερη κατεύθυνση της αγοράς, για να κινηθούν επιθετικότερα

– Χαρακτηριστικό παράδειγμα διακράτησης η μετοχή της ΔΕΗ. Οι βιαστικοί, πήραν τα κέρδη τους και έφυγαν, όταν πιεζόταν από την έξοδο θεσμικού χαρτοφυλακίου, αλλά όσοι έμειναν, δικαιώνονται τώρα από την πορεία του χαρτιού

– Μια…αναστάτωση και δοκιμασία συμμαχιών στον τομέα Πληροφορικής, μου μεταφέρουν οι πηγές μου. Ο λόγος προφανής. Για τα 2,5 δισ. ευρώ που τα μοιράστηκαν οι 3 των τηλεπικοινωνιών και οι 5 του κλάδου Πληροφορικής (μαζί με 2 εταιρείες συμβούλων, για τις οποίες κανένας δεν αναφέρει ονόματα), προχωρούν οι ανακριτικές διαδικασίες. Προσεχώς, περισσότερα

– Αλήθεια, υπάρχει ακόμα, είναι ενεργή από το 2022, μια χρυσοφόρα σύμβαση Δημοσίου-Τράπεζας Πειραιώς; Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, αν βρίσκεται σε ισχύ – γιατί, “είναι πολλά τα λεφτά…αγρότη μου”!

– Με αφορμή την (μάλλον πολύ) πιθανή εξαγορά της ΕΧΑΕ από τη Euronext, φίλος χρηματιστής διερωτήθηκε, αυτά τα ξαφνικά +10% και +20% και +30%, κάποιων μικρών εισηγμένων κατά διαστήματα, θα έχουν…τύχη, αν η εξορά γίνει; Χλωμό, ε;

– Τα “Κοκκαλόχαρτα”, είπαμε, δεν δίνουν εύκολα κέρδη σε όλους,  είναι σχεδόν…επιστήμη αυτό το κοουτσάρισμα. Πάλι κάτω την Παρασκευή, INTRALOT και INTRACOM

– Έχει πιστούς ο Ικτίνος, που επιμένουν να βλέπουν…πολλαπλασιασμό της μετοχής σε “εύλογο χρονικό διάστημα”. Μακάρι, αρκεί και η Κυρία να έχει την ίδια άποψη και να μην είναι μονίμως…ανθρωποδιώχτης

Το Φανάρι του Διογένη

Keywords
Αναζητήσεις
diogenis-ape-parelthon-o-krachtis-ton-ypsilon-apodoseonmaziki-exodos-xenon-ependyton.htm
Τυχαία Θέματα