Διευρύνεται η συνεργασία Ελλάδας – Κίνας στον αγροδιατροφικό τομέα

10:27 23/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η σημερινή συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, με τον πρόεδρο της Κινέζικης Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών Καθηγητή, Wu Kongming, πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα.

Η Κινέζικη Ακαδημία Αγροτικών Επιστημών αποτελούμενη από ένα ολοκληρωμένο δίκτυο έρευνας, ανάπτυξης και εκπαίδευσης πρωτοστατεί στο τομέα των νέων τεχνολογιών υδροπονίας με σύγχρονα εργαστήρια ρομποτικής, προσελκύοντας εκατοντάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Κατατάσσεται 2η παγκοσμίως ως τράπεζα γενετικού

υλικού σπόρων, γεγονός που την καθιστά πρωτοπόρα στο είδος της.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της ήδη σημαντικής υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ της Κινεζικής Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών με τους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΑΑΤ, όπως με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης καθώς και η κρισιμότητα της επισιτιστικής ασφάλειας, οι οποίες έχουν δημιουργήσει παγκόσμια ανησυχία. Τονίστηκε, η ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας σε προγράμματα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.

Η ελληνική πλευρά πρότεινε τη δημιουργία προγράμματος για ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών και την επιμόρφωσή τους σε θέματα αγροτικής παραγωγής και ανάπτυξης με ταυτόχρονη καθιέρωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε πριν από το τέλος του 2024 και ύστερα από πρόσκληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στελεχών της Ακαδημίας στην Ελλάδα με στόχο να ενισχυθεί η υφιστάμενη συνεργασία τόσο με τους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΑΑΤ (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), όσο και με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν επιπλέον γέφυρες συνεργασίας.

Η ελληνική πλευρά πρότεινε την διοργάνωση μεγάλου συνεδρίου που θα λάβει χώρα το 2025 στην Ελλάδα με την παρουσία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και αγροτικών φορέων των δύο χωρών με στόχο τη διεύρυνση συνεργασιών σε εκπαίδευση και έρευνα. Η κινεζική πλευρά απεδέχθη την πρόταση με ιδιαίτερη χαρά.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεναγήθηκε από το γενικό διευθυντή Διεθνών Σχέσεων, Jin Ke, στις πρωτοποριακές εγκαταστάσεις υδροπονίας και ρομποτικής της Κινέζικης Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών.

Keywords
Αναζητήσεις
dievrynetai-i-synergasia-elladas--kinas-ston-agrodiatrofiko-tomea.htm
Τυχαία Θέματα